Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Är det viktigt att ha kompisar av samma kön i förskolan?

Hur viktigt är det att tjejer leker med tjejer i samma ålder? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vår 3,5-åriga dotter går på en förskoleavdelning som är jättebra och har jättemysig personal. Men förskolan är liten och det finns inga tjejer i samma ålder på avdelningen. Alla andra tjejer är 5 år, och inga yngre tjejer ska börja på hennes avdelning (om det inte kommer några nyinflyttade).

Vi står i kö för att byta förskola, och efter sommaren kommer vi troligen att få plats på en nyöppnad förskola.

Min fråga är: Hur viktigt är det för barn att ha jämnåriga av samma kön att leka med? Jag tänker att det kanske blir svårt att börja skolan utan att ha lekt så mycket med andra tjejer.

/Tacksam för svar

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Det viktiga för barn är inte ålder och kön på dem de leker med utan att de har kompisar som har förmåga att leka det slags lekar som de själva är mogna för.

Hur barn leker speglar exakt var i utvecklingen de befinner sig, och i leken lär de sig saker på ett väldigt intensivt sätt. Det är därför så fint att du ser din dotters behov i det här avseendet och väger in det när ni bestämmer om ni ska byta förskola.

Jag tycker att ni ska utgå från hur nöjd er flicka verkar med sina kompisar på förskolan. Om det är så att de jämnåriga pojkarna inte riktigt hänger med på de lekar er flicka föredrar kan det vara idé att byta. Det är en gåva för barn att ha andra omkring sig som kan ge sig hän i riktiga, långa rollekar om man själv har förmåga till det. Men om er flicka har bra lekkompisar på sin förskola spelar deras kön och ålder ingen roll. Det är just grejen att det finns en perfekt sjörövarkumpan när man hittat den ultimata svärdspinnen som är avgörande, inte vem den andra är utanför sjörövarrollen.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.