Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Är det så här stor skillnad på killar och tjejer?

Våra döttrar är lugna men sonen är en vilde – är det normalt? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vi har under fyra års tid fått tre barn tätt. Vår 3-åring har blivit en liten vilde som gillar att spotta ut maten när han är mätt, spotta ut mjölk på golvet och spotta lite överallt där man egentligen inte får. Annars är han väldigt gullig och vill gärna krypa upp i famnen och gosa och mysa när han är trött.

Han beter sig inte så här på förskolan – där sköter han sig, och det är samma sak när han är med sina far- och morföräldrar. Han verkar testa gränser, och det var så redan innan lillasyster kom till världen. Han har fått lika mycket närhet som alltid. Jag ammade honom fram till 1,5 års ålder.

Han gör inga utfall mot lillasyster som snart är 5 månader, men han gillar att nypas och slå sin storasyster, vilket vi försöker motverka. Men hur vi än gör verkar han inte lyssna så mycket. Eftersom vi ser så stor skillnad på killar och tjejer i vår familj – tjejerna är lugna och killen är en vilde, och jag har ingen annan kille att jämföra med – undrar jag om detta är normalt?

En undrande trebarnsmamma 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Normalt kan jag försäkra att det är! Det är nog hans personlighet som är annorlunda än syskonens och som gör att han söker ­upp­­märksamhet på lite vildare sätt. Däremot tvistar de lärde om huruvida det är könsbundet.

Forskning har visat att pojkar generellt har en högre aktivitetsnivå än flickor, men eftersom pojkarna och flickorna i de studierna har bemötts olika utifrån kön är det omöjligt att säga om det är natur eller kultur som har skapat skillnaderna. Dessutom släpar forskningen alltid efter, och jag tänker att det är först ni, den föräldrageneration som har småbarn idag, som verkligen har tagit tag i det här med könsmönster och könsneutral uppfostran.

Att er lilla pojke vet att det är fel att spotta och busa och hur man faktiskt ska göra visar han genom att sköta sig exemplariskt på förskolan och hos morfar och farmor. Om ni vill bli av med kladdandet och spottandet är det mest effektiva sättet att inte uppmärksamma det utan att istället fokusera på det han gör ”rätt” och fint. Kanske skulle det underlätta om han också sitter kortare tid vid matbordet och får gå iväg och leka när han ätit klart?

Mysiga samtal mellan er och storasyster istället för fokus på hans bus kan också ge honom en signal om hur man ska göra för att få positiv uppmärksamhet och hamna i fokus.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!