Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor.
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Är det okej om bebisen tittar på tv ibland?

Vår 4 månader gamla bebis sitter med oss när vi tittar på teve ibland – kan det vara skadligt? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Hur ska man egentligen tänka om ens bebis tittar på tv en stund? Vår 4-månaders sitter ibland med oss vid teven, och han blir såklart fascinerad och kollar i kanske 5–10 minuter. Sedan blir han less eller så gör vi något annat med honom.

Kan det vara skadligt på något sätt, med alla snabba klipp och så? Jag har googlat och hittat två forskare som säger motsatta saker, annars verkar det vara svårt att hitta tydliga rekommendationer. Jag skulle inte låta honom titta längre stunder när han är så här liten, men hur ska man tänka när det handlar om kortare stunder?

Karin 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Jag tycker att man ska tänka att skärmar är en del av barns liv och vardag nuförtiden, och fundera över hur man vill använda dem på ett positivt sätt.

Studier visar på negativa samband mellan intensivt tevetittande och barns hälsa och utveckling i en mängd aspekter. Men de sambanden handlar till stor del om allt det barn missar när de i stället ser på tv. Som att vara ute, röra på sig, leka med andra, få stimulans och så vidare.

Jag skulle inte oroa mig för negativ påverkan av att er son sitter med er vid tv:n korta stunder, fast han är så liten. Blir han över­stimulerad visar han det genom att bli orolig, och då ser ni till att göra något annat. Med din inställning och vaksamhet är det heller ingen risk att han vänjer sig vid att sitta framför en flimrande skärm.

Jag tycker det är utmärkt att du redan funderar över er skärm­användning och vad som är lagom och passar i er familj. Jag har tagit fram rekommendationer för hur bvc kan prata med småbarnsföräldrar om skärmvanor utifrån en genomgång av forskning. Kanske kan den texten vara till någon glädje? Du hittar den om du googlar ”rikshandboken för barnhälsovård” och sedan söker på ”digitala medier”.

Amerikanska barnläkarföreningen har också nya rekommendationer som jag tycker är vettiga. De handlar mer om att använda media på ett vettigt sätt än att försöka undvika dem. Råden har titeln Beyond turn it off, och även dem hittar du på nätet.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.