Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Titta på tv för små barn – är det skadligt för våra 1-åringar?

Vi har tvillingar på 1 år som är mycket livliga och kräver mycket uppmärksamhet. Är det skadligt för dem att jag låter dem titta och lyssna på barnmusik och tecknade serier för små barn på tv? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vi har tvillingar på 1 år. De är mycket livliga och kräver mycket uppmärksamhet. För ett tag sedan började jag få dem att titta på tv, nästan bara barnmusik på engelska. De älskar det. Det känns som om de är lugnare när de tittar och lyssnar på barnmusik, och då kan jag antingen sitta med dem eller, om de går med på det, fixa saker och ting.

Är det dåligt att de tittar och lyssnar på barnmusik och tecknade serier för små barn? Vi är väldigt oroliga för det här hemma och diskuterar det nästan varje dag. Min man är emot och jag är för. Det är jag som är hemma med dem.

Jag och tvillingarna gör så klart andra saker också, som att gå ut och att gå till öppna förskolan.

Özlem 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Det är lätt att, som din man, tycka att barn inte ska se på tv när man inte själv är hemma med dem. Men att se på tv och leka med skärmar är en del av barndomen idag. Självklart behöver grunden i vardagen vara att göra saker tillsammans, att vara utomhus och att leka med andra på öppna förskolan eller i parken. Men eftersom hela tillvaron är uppkopplad nuförtiden är det naturligt att barn får varva ner framför ett barnprogram eller ha kul och lära sig saker med surfplattor när föräldrarna behöver laga mat eller tvätta.

Självklart behöver ni som föräldrar diskutera detta, precis som ni pratar om all annan slags uppfostran.

Nu när barnen är små är det ni som styr vad de tittar på, och ni är med dem ibland framför tv:n. Den delaktigheten är det bra att behålla också när de blir äldre. När de börjar använda nätet är det lätt att de klickar sig vidare, och då kan man som förälder behöva ha uppsikt.

Framöver behöver ni kanske också ha regler kring skärmarna så att barnen inte fastnar där för mycket. Skärmfria ställen hemma, som vid matbordet och i sovrummet, passar i många familjer. Kanske bestämmer ni er också för att ha skärmfria dagar någon gång i veckan. Det är också bra att begränsa tevetittandet på kvällarna och se till att den sista timmen före sängdags är skärmfri. Det verkar nämligen som att skärmtid precis innan man lägger sig gör det svårare för barn att somna, och att det därför kan påverka deras sömnkvalitet negativt.

När barn börjar använda digitala medier blir det ofta en väckarklocka för många föräldrar att se över sina egna medievanor. Så när ni pratar om hur ni vill att barnen ska ha det med tv och skärmar passar det att också diskutera hur ni själva vill göra. Avstängda mobiler på kvällarna? Mobilen i hallen på ljudlöst när din man kommer från jobbet och ska vara med barnen? Det finns många sätt, och inget är rätt för alla. Men vi behöver vara uppmärksamma på och diskutera både våra egna och barnens medievanor.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.