Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

6-åring bråkar, spottar och slåss på förskolan

6-åringen bråkar på förskolan. Barnpsykolog Malin Bergström undrar om han har hamnat snett i relation till personalen på förskolan.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Vår 6-åring blir ofta arg – hur kan vi hjälpa honom?

Vi har en son på 6 år som ofta blir väldigt arg. Han säger dumma saker, spottar och slåss. När han inser att han har gjort fel skäms han, vilket uttrycker sig i att han blir ännu argare.

Det händer att han uppför sig på sätt som inte är acceptabla även i förskolan. Idag hade han till exempel en tråkig attityd på samlingen och fick en tillsägning. Då blev han arg och sa att han inte tycker om en av sina kamrater som precis hade slagit sig. ”Jag tycker inte synd om dig”, sa han. Hans fröken markerade att det inte är okej att säga så. Hon har börjat informera oss om när han gör saker som inte är okej, så att vi kan säga till honom att han har agerat fel. Vi tycker att det är bra.

Ibland känns det som om vi ”tassar på tå” för att inte reta upp honom, eftersom hans utbrott påverkar hela familjen. Vår äldre son, som är 10 år, är jättelugn och blir sällan arg. Vi kan inte se att vi har uppfostrat dem olika. Vi vet inte vad vi ska göra för att bryta mönstret. När vi tar upp sådant som har hänt på förskolan blir han ledsen och vill helst inte tala om det.

Kan det ha att göra med hans självkänsla? Om ja, vad kan vi göra för att bättra på den? Det ska tilläggas att han också är väldigt ­kärleksfull och ofta uttrycker sin kärlek till oss andra i familjen. Hur ska vi hjälpa honom?

/Bekymrad mamma och pappa

Barnpsykolog Malin Bergström: ”Fortsätt stå på er sons sida”

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”När jag läser ert brev fylls jag av känslan att detta inte i första hand är ett problem ni har inom familjen. Ni beskriver en känslostark pojke som ni bemöter precis på det sätt som jag skulle råda er till. Ni talar med honom om vikten av att tänka efter innan man störtar iväg känslomässigt, och ni har en varm, kärleksfull relation till honom. Dessutom växlar ni mellan att markera tydligt och att ”tassa på tå”. Det är utmärkt att göra så med viljestarka barn som ännu är för unga för att kunna behärska sina känslor.

Det allra viktigaste har ni redan lärt honom: vilka regler som egentligen gäller för mänskligt umgänge. Dessa har han tagit till sig, vilket visar sig genom att han skäms och ångrar sig när han har betett sig olämpligt.

Därför undrar jag om er pojkes humör främst handlar om att han har hamnat snett i relation till personalen på förskolan. Att säga att man inte tycker synd om en kompis som har slagit sig uppfattar jag som en rätt raffinerad provokation. Jag undrar därför om han upplever det som att han blir utpekad som en ”bråkstake” och därför säger och gör saker som bekräftar den ­bilden. Tyvärr ­träffar jag ibland barn, framför allt pojkar, som har hamnat i en sådan roll.

Inget av det jag läser i ert brev får mig att bli orolig för er sons självkänsla. Däremot blir jag en smula oroad över om personalens information till er om sådant han gjort leder till att han får ”för mycket” skäll. Jag ser ingen anledning till att någon som så väl förstår vad som är rätt och orätt beteende ska behöva få skäll för sina misslyckanden två gånger. Utgångspunkten för all uppfostran måste vara att barn vill väl och gör så gott de kan. När barn blir bemötta utifrån något annat protesterar de och känner sig missförstådda.

Jag föreslår att ni frågar er son hur han ser på detta. Känner han sig uppskattad av personalen? Tycker han om dem? Är de schyssta? Rättvisa? Om inte – tala med honom om hur han kan hantera situationen. Snart börjar han skolan och får en ny start. Hur kan ni då hjälpa honom så att han får en positiv relation till personal och kompisar där? Fortsätt stå på er sons sida. Fortsätt lära honom vad som gäller i livet och i relation till andra. Och fortsätt med balansgången mellan att vara stränga och följsamma. Då kommer ni framöver att få se hur den uppfostran och kärlek ni investerat ger utdelning i form av en viljestark och driven kille som kan blomma när han har blivit gammal nog att hantera sitt temperament.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.