Föräldrarna försöker förklara att de blir ledsna när 3-åringen slåss, men han bara skrattar åt dem. Vad gör man? Barnpsykologen svarar. Foto: Shutterstock

Vår 3-åring slår och sparkar oss – hur ska vi bemöta det?

Oftast är 3-åringen snäll och omtänksam. Men ibland slår och sparkar han sina föräldrar. Hur ska man hantera det? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Ska det få konsekvenser när han slår oss? 

Vi har en pojke på snart 3 år som under det senaste året i perioder har slagit och sparkat oss föräldrar. Än så länge har han inte slagit någon annan än oss, och aldrig på förskolan. Det är aldrig kopplat till att han är arg eller frustrerad. Han är väldigt duktig på att prata så det är ingen frustration på grund av att han inte kan uttrycka sig. Vi försöker tydligt markera att det är fel genom att säga nej/stopp/sluta och sen förklara att vi blir arga/ledsna och varför man inte ska slåss. Men han skrattar bara åt oss.

Dels undrar jag varför han/små barn slåss. Han är oftast väldigt snäll och omtänksam så jag förstår inte varför han gör sånt vi har uttryckt att vi blir ledsna av.

Sen undrar jag hur vi ska hantera och bemöta det på bästa sätt. Vi har funderat på om det ska få konsekvenser om han slåss, men vi vet i så fall inte vilken sorts konsekvens, och vi vet inte om han är mogen att förstå.

/Pernilla

Barnpsykolog Malin Bergström: Att försöka avvärja eller parera när han slåss är det bästa

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

 ”Jag vet inte riktigt på vilket sätt er son slår er. I ditt brev får jag inte intryck av att han är arg och vill bråka. Jag tänker därför på hur djurungar håller på med varandra. De slåss, brottas, jagar varandra och tumlar runt, både som lek och som en förberedelse för att så småningom skydda sig själva. Kan det vara en ledtråd till varför er son klappar till er?  Att det är en inbjudan till kamplek? 

En annan förklaring kan vara att han inte riktigt kan hejda sig när han blir irriterad. Som 3-åring har man ofta dålig impulskontroll och om man har man kommit in i en snurr där man fastnat i ett beteende kan det vara svårt att själv ta sig ur det. 

Att han skrattar när ni säger åt honom kan stödja båda de här möjliga förklaringarna. Kanske skrattar han för att han egentligen söker lek och bus, eller för att han skäms över något han vet att han borde låta bli. Oavsett vad det beror på föreslår jag att ni försöker förekomma honom innan han hinner smälla till. Var uppmärksamma under ett par dagar, försök se i vilka situationer det händer och vad som sker strax innan – det brukar också kunna ge ledtrådar till varför han smäller till. Försök sedan avleda honom innan han hinner slå. Säg inte till honom och prata inte om det. Se bara till att något annat händer, eller att han kommer på andra tankar. På så sätt hjälper ni honom att bryta det här utan att hamna i en maktkamp. 

Ett annat sätt ni kan pröva är att i möjligaste mån ignorera när det händer. Givetvis säger man aj och blir sur om det gör ont, men försök att istället uppmärksamma bra saker som han gör. Uppmärksamhet har nämligen en lurig förmåga att styra barns beteende och en bra tumregel är att fokusera på det man gillar att de gör. Ni behöver inte vara oroliga för att han ska ta det som att det är okej att slåss bara för att han inte får ordentliga tillsägelser. Sådant hör barn hela dagarna. Han vet det alltså redan, även om han inte lyckas låta bli. Om ni tror att teorin om kamplek kan stämma på er pojke så kan ni också pröva att ta udden av det här med att skoja bort det och vända det till en jagalek. Eftersom man som 3-åring har så dålig impulskontroll är inte konsekvenser särskilt effektiva, så den bästa strategin är att lite smidigt försöka avvärja eller parera det här slåssandet.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström. 

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.