Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

2,5-åringen är rädd för löv

Först kunde han inte gå på löv, nu skriker 2,5-åringen och vill bli buren när han ser löv. Hur ska man hantera situationen? Barnpsykologen svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vi har tidigare inte haft några stora bekymmer med vår son, som är 2,5 år. Han är en jätteglad, trevlig och smart kille som redan kan räkna till 20 och kan alla bokstäver. Han är nästan aldrig ledsen (bara när han är riktigt trött). Han gillar att leka, räkna, titta i böcker, rita och många andra saker.

Men nu har vi ett problem som vi inte kan lösa. Det handlar om löv från träd. Tidigare, när vår son såg löv på marken, så ville han inte gå på dem. Han kunde ändå göra det försiktigt, tack vare att vi hela tiden berättade och visade att löv inte är farliga och att man kan gå på dem. Nu har allt blivit värre. Så fort han ser ett löv börjar han skrika och vill bara att vi ska bära honom. Ibland blir det riktigt hysteriskt.

Vi förstår inte var rädslan för löv kommer från. Vi går ofta promenader med vår hund och det är ganska många träd överallt där vi bor. Vi visar honom hela tiden att mamma, pappa och hunden går på löv och att det inte händer något konstigt eller farligt, vi berättar varför det ligger löv på marken eller vägen och vad som händer med träden och deras löv på höst, vinter, sommar och vår. Han vet mycket om växter, men problemet finns kvar.

Vi är jätteoroliga för vår lilla kille och vill hjälpa honom att övervinna rädslan för löv, så om du kan ge oss något klokt råd om hur vi ska hantera detta blir vi väldigt tacksamma!

/Oroliga föräldrar

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Hej oroliga, vad fint ni beskriver er pojke! Min erfarenhet är att det är barn som är öppna och vetgiriga som kan bli så här intensivt rädda för saker. Jag tror att det har med fantasin att göra. Små barn som tar in hela världen har ofta stark fantasi, och i fantasin kan löv bli farliga. kanske för att de susar så att de låter lite levande när det blåser, kanske för att de prasslar när man går på dem.

Vi vet inte vad rädslan handlar om men det är viktigt att hjälpa honom med den. För rädsla vill, precis som du berättar, styra så att man undviker det man är rädd för. därför ska ni fortsätta göra precis som ni gör. Prata om löv, trampa på löv, ha picknick under träden och visa att löv inte är farliga.

Ni gör helt rätt! Än har det inte hjälpt, er pojke är fortfarande lika rädd. Men jag vet att ni kommer att vinna över rädslan. För på sikt kommer er pojke att ha fler positiva än skrämmande erfarenheter av löv.

Det är också bra att ni inte gör så stor sak av hans rädsla. Säg bara, ”jaja, det är ingen fara”, trösta honom utan att säga så mycket om löven och fortsätt med det ni höll på med. På så sätt kommer rädslan att försvinna och ni kan ägna er helt åt allt det roliga som ni verkar göra tillsammans.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!