För oss är det oacceptabelt när hon slår vår hund, eller drar den i pälsen – men när vi säger till henne bara skrattar hon och fortsätter, skriver föräldrarna. Barnpsykologen svarar. Foto: Shutterstock

Vår 2-åring drar hunden i pälsen, vi är förtvivlade

2-åringen slår familjens hund. Inget kan få dottern att sluta behandla hunden illa, föräldrarna känner sig maktlösa och förtvivlade. Barnpsykolog Malin Bergström ger råd.

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.Det här är en artikel från Vi Föräldrar.

Hon slår hunden, när vi säger till skrattar hon bara

Vi brukar inte vara desperata i vår uppfostran. Vi löser problemen när de uppkommer och är (oftast) konsekventa och samspelta, men nu vet vi inga råd och frustrationen växer och gör det värre för oss alla tre. 

Vår dotter är en pigg och glad 2-åring – men självklart trotsig. Vårt stora problem nu är att hon sedan ett par månader tillbaka har börjat slå vår hund, eller dra den i pälsen. För oss är det oacceptabelt, men när vi säger till henne bara skrattar hon och fortsätter.

Vi har prövat olika metoder, som att avleda när man ser att hon är på gång, säga att det är fel, säga ”nej” eller ”ajabaja”. Vi har också tagit ifrån henne något värdefullt, uteslutit henne, tagit bort henne, gått ifrån henne med hunden och sagt att hunden blir ledsen. 

Ibland blir hon lite arg eller ledsen men det varar i max en minut, sedan fortsätter hon. Och det är ju svårt att ignorera när hunden far illa!

Vi vet att trots är ett sätt att utvecklas och att lära sig hur världen fungerar. I 2-åringars huvud är det ju de själva som är centrum i världen. 

Snälla snälla hjälp oss, vi är helt maktlösa och förtvivlade!

Många hälsningar Anna och Kalle!

Barnpsykolog Malin Bergström: ”Er tydlighet kan ha gjort hunden till hennes favoritobjekt just nu”

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Hej Anna och Kalle! Vad jobbigt att hon ger sig på hunden! Hundar är ju familjemedlemmar de också, och det behöver barn lära sig. 

Jag förstår verkligen att ni vill vara tydliga och skydda hunden. Men tyvärr tror jag att det är den här tydligheten som har gjort hunden till hennes favoritobjekt just nu. Liten som hon är snappar hon direkt hur hon kan få er uppmärksamhet, och nu har hon hittat en effektiv strategi. Man kan ju tro att barn ska göra mer av sådant man uppmuntrar och mindre av det man säger nej till, men i vissa perioder kan de tycka att det kvittar vilken typ av uppmärksamhet det handlar om, bara de får en reaktion.

De knep ni har använt er av för att få henne att låta bli hunden är tyvärr alltför avancerade för en 2-åring. Hon kan inte koppla förlusten av något åtråvärt till att byta beteende, och hon lever så i stunden att hon bara får panik om ni överger henne, hon kan inte tänka ”jag får visst skylla mig själv för att jag drog hunden i pälsen”. 

Ni behöver därför passa henne hela tiden när hon är med hunden. Ser ni att hon är på gång att göra något dumt avleder ni henne eller skojar med henne så att hon kommer av sig. Ni kan inte lita på henne en sekund när hon är så här liten utan ni måste passa henne. Kom också ihåg att skäll är mindre effektivt än uppmuntran, så var noga med att uppmärksamma det ni vill se mer av, inte det ni vill ska försvinna. 

”Men vad då?”, tänker ni kanske nu. ”Ska vi inte LÄRA henne att hon inte får vara dum mot hunden?!” Jo, det är vi helt överens om. Jag föreslår bara att ni gör det på ett annat sätt. Mitt förslag, utöver att passa henne, är att ni lär henne hur man behandlar hundar genom att vara goda förebilder som själva alltid är snälla och fina med hunden. Det är nämligen genom att iaktta andra som barn lär sig hur man ska göra. 

Släpp maktlösheten och förtvivlan alltså, in i matchen och förekom henne innan hon är dum. Ös på med positiv uppmärksamhet för allt fint hon gör, så ska nog er dotter och hunden bli bästisar framöver.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!