1 AV 2
Barnpsykolog Malin Bergström
Foto: Stefan Tell
2 AV 2
Ska 2,5-åringen få välja hur många gånger som helst? Barnpsykologen svarar.

2-åringen får raseriutbrott – ska vi låta henne välja själv?

Dottern får raseriutbrott när hon ska välja. Ska föräldrarna låta henne ångra sig tio gånger eller hålla fast vid första valet? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Vår 2-åring får enorma raseriutbrott – hur ska vi göra?

Vi har en dotter som är 2,5 år och en son som är drygt 1. Vår 2,5-åring får enorma raseriutbrott och gråter och skriker när hon inte får som hon vill. Problemet uppstår framför allt vid matbordet då hon alltid ska välja nappflaska, tallrik, skål och så vidare. Om vi låter henne välja ångrar hon sig alltid och ska byta, nästan alltid ska hon byta igen och igen och igen, hon skriker och gråter.

Hur ska vi göra? Ska vi låta henne välja och sedan hålla fast vid hennes val? Eller ska vi inte låta henne välja alls utan ge henne en tallrik eller flaska och så är det bra så? Eller ska vi låta henne byta tio gånger tills hon kanske blir nöjd?

/Tacksam för svar

Barnpsykolog Malin Bergström: ”Styr upp det en gång för alla”

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Jag tror att valfriheten vid matbordet kan bidra till er dotters frustration och utbrott. När man är 2,5 år är det svårt att välja. Har man dessutom en släng av trotsålder kan varje valsituation (särskilt om man är hungrig) inbjuda till praktutbrott. 

Jag föreslår att ni styr upp det här en gång för alla. Välj ut, eller köp, en skåltallrik och ett set bestick som är bara hennes. Gärna med ett fint mönster som hon gillar. Använd sedan det varje måltid och gör, om det passar, en grej av att hon är stor och har egna fina saker. 

För att komma ifrån bråk om nappflaskan kan det kanske hjälpa att inte använda den vid matbordet, utan att istället hon och hennes lillebror har var sin särskild kopp eller ett särskilt glas att dricka ur just vid matbordet? Vill de ha välling morgon och kväll i nappflaskan kanske de kan få det på någon annan mysig plats. Då är ni tydligare med hur man ska äta och dricka vid matbordet och minskar risken för bråk.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.