Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Vårt barn är argt och bråkigt – vad ska vi göra?

Vårt barn är argt mesta tiden och vill bestämma och göra mycket själv. Han slåss och bråkar – vad ska vi göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vår 18 månader gamla son har den senaste tiden varit väldigt besvärlig. Han är arg mesta tiden och vill bestämma och göra mycket själv.

Det värsta är att han har börjat slåss och kasta saker i golv och väggar. Vi säger till honom på skarpen varje gång, men det hjälper inte. Han fortsätter att slåss och bråka. Många gånger slår han oss igen, direkt efter att vi har sagt ifrån.

Slagen kommer oftast i samband med frustration, när vi inte förstår vad han vill eller när han inte får göra något han vill. Men det händer även att han slåss helt oprovocerat.

Vad ska vi göra när våra tillsägelser inte hjälper? Det känns som att det bara blir värre och värre. Vi försöker alltid göra vårt bästa och förstå vad han vill. Vi låter honom visa och peka, men många gånger blir han jättearg när vi ger honom det han visade att han ville ha. Han verkar inte alltid veta vad han vill.

Det är tråkigt när man behöver bli arg på honom hela tiden, och vi förstår att det inte är lätt för honom heller.

Frustrerad familj 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Det låter som om ni har halkat in i en trist, ond cirkel. Han gör något dumt, ni skäller, han blir arg och gör ännu mer dumheter och ni blir ännu argare.

Eftersom det är ni som är vuxna är det ni som ska bryta cirkeln. Gör därför tvärtom. Istället för att skälla och bli arga satsar ni på att bli experter på att förutsäga jobbiga situationer. Börja med att göra en lista: När blir han irriterad och kastar saker eller slåss? Tänk sedan ut hur ni kan avstyra honom i de lägena, innan bråket ens har hunnit starta.

Humor, avledning, pepp och bus är mina favoritknep. Hamnar ni ändå i bråkläge använder ni samma teknik: Istället för att bli arga säger ni lugnt ”Oj, nu blev det visst så där tokigt fast vi hade bestämt att vi inte skulle bråka”, och så trollar ni fram något oemotståndligt roligt ur fickan, något som får honom att börja tänka på annat. Det handlar helt enkelt om att hitta smidiga, icke-konfliktiga sätt att lära honom att man inte ska slåss och bråka.

Tro nu inte att jag älskar ouppfostrade barn som slåss och spikar i pianon. Det gör jag inte. Jag bara vet att det bästa sättet att slippa sådant är att vara smidig och finurlig. Inte sträng och tydlig.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.