Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Underställ är barnens bästa klädsel under overallen

Det kom en läsarfråga: Hur klär man barnet under overallen när det ska vara på förskolan hela dagen? Vi kollade upp det.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Hur kan jag klä mitt barn under overallen?

Jag vet att underställ i ull,­ ullsyntet eller stickad fleece är bra­ under overallen. Men jag skulle önska att ni tog upp hur man klär barnet under overallen när de är på förskolan hela dagen. Hur gör andra?

Inte kan jag klä ungen i underställ varje dag, som barnet ska ha på sig inomhus resten av dagen när det inte är ute?! Och inte kan man kräva att barnet och­ pedagogerna ska ha ork och­ möjlighet tidsmässigt att byta kläder ända in på skinnet på­ varenda barn när de först ska gå ut och sedan vara inomhus?

Tacksam för er syn på detta ­dilemma!

Tvåbarnsmamma 

Förskolläraren: ”På vintern när det är kallt är underställ optimalt”

Anna Lang, förskollärare på en I ur och skur-förskola i Älvsjö, har många års­ erfarenhet av att vara ute med barn på vintern.

Underställ hela dagen­ funkar hur bra som helst! Vi brukar tipsa våra föräldrar att köpa flera som barnet kan ha att byta med. Det är mjukt och skönt och­ pedagogerna­ behöver inte hålla på och byta. Det enda vi­ pedagoger behöver tänka på är att ta av tröjor och byxor som sitter ovanpå understället när vi går in.

Barnen kommer i under­stället på morgonen med en t-shirt ovanpå, för att tröjan inte ska bli så smutsig. Visst kan underställ kännas lite ömtåligare än vanliga­ kläder. Och det händer att de går sönder – men det gör­ vanliga kläder också när barnen leker. Hos oss har det inte varit ett problem. Det är ju inte­ nödvändigt att köpa de dyraste underställen. Dessutom går det ju ganska lätt att lappa. Vad gör det med lite lappade kläder på förskolan? Det där finare­ merinoullstället kanske man kan ha hemma istället.

Börja med underställ och tänk på lager-på-lager-principen när du klär ditt barn

Fleece - en riktig miljöbov

Tyvärr är fleecematerialet en riktig miljöbov. En syntetisk fleecetröja släpper ifrån sig mikroplaster när den tvättas och 10-30 procent slinker igenom reningsverken och hamnar i haven. Där ställer de till med stora problem för djur som tror att plasten är mat.

Ur miljösynpunkt är tröjor av naturmaterial som ull, ullfrotté och bomullsfleece bättre att köpa än fleece.

Om man ska köpa en fleecetröja är det bäst att köpa den second hand. De första fyra tvättarna av fleeceplagget är värst.

Källa: Naturskyddsföreningen

I övrigt­ rekommenderar vi alla våra föräldrar att tänka enligt lager-på-lager-principen när de klär sina barn. Det är lätt att skala av ett lager om­ barnet svettas eller ta på ett ­lager om barnet fryser.

Om man börjar med ett­ underställ och sedan ett lager med fleece innanför overallen­ brukar barn oftast inte frysa. Det är bra att tänka på att inte använda bomull närmast­ kroppen; ull eller något syntetmaterial är oftast bäst. På­ vintern när det är kallt­ tycker vi att det är­ optimalt.

Om det inte är så kallt ute funkar det med vanliga­ kläder under­ overallen.

Overallen ska vara så rymlig att man får plats med flera lager under, hellre lite stor än för tajt.

Guide: Så väljer du rätt vinteroverall