Stopp, min kropp! Så pratar du med små barn om kropp och gränser
Även de minsta barnen behöver få lära sig om kroppsintegritet, för att känna sig trygga och skapa en positiv känsla kring kroppen. Det kan handla om allt från att själva få klä på sig till att välja vem som får krama en. Under den pågående ”Stopp, min kropp”-veckan tipsar Rädda barnen om enkla men livsviktiga sätt för småbarnsföräldrar att hjälpa sina barn att både sätta egna gränser och respektera andras.
Genom att prata med ditt barn om kroppsintegritet kan du som förälder hjälpa till att skapa en stark och sund självkänsla och en respekt både för sin egen och andras kroppar. Just nu pågår den årliga ”Stopp, min kropp”-veckan för att uppmärksamma hur viktigt det är att rusta barnen med en stark känsla av integritet kring den egna kroppen – och det är aldrig för tidigt att börja.
Barn bestämmer över sina egna kroppar
De allra minsta barnen behöver fortfarande mycket hjälp, med bland annat toalettbesök, tandborstning och påklädning. Men redan under småbarnsåren är det viktigt att lära dem att de är med och bestämmer och har inflytande över sina egna kroppar.
Ett bra sätt är att i största möjliga mån låta barnen själva göra sådant de faktiskt klarar av, som att klä på sig, äta med egna bestick och tvätta händerna – även om det kanske tar längre tid (och i fallet med mat, blir kladdigare!).
Ibland behöver man som förälder göra saker mot barnets vilja, som till exempel att tvätta av barnet vid ett blöjbyte, rengöra ett skrubbsår eller ge medicin. Du kan då hjälpa till att bekräfta barnets känslor genom att berätta att du förstår att det känns obehagligt, men förklara varför du behöver göra det ändå.
Respektera både egna och andras gränser
Hjälp också barnen att tidigt sätta ord på sina intima områden, som snippa, snopp och rumpa. Du kan förklara att dessa områden är känsliga och privata – och att man får säga nej om någon gör något med ens kropp som man inte själv vill. Understryk gärna att detta gäller även när det handlar om personer barnet känner och tycker om – och att det alltid är okej att berätta för någon annan vuxen om det som hänt.
Att respektera sin egen kropp går ofta hand i hand med att även ta hänsyn till andra människors gränser. Förklara att man måste lyssna på vad andra vill – och att det inte är okej att fortsätta när någon säger nej, blir ledsen, arg eller rädd. Det är en god grund för att barn ska börja få en uppfattning om vad samtycke innebär.
Kramar ska vara frivilliga
Det är också viktigt att förmedla att fysisk kontakt med andra människor ska vara frivillig. Tvinga inte barnet att krama, pussa eller sitta hos släktingar eller andra vuxna, utan fråga hellre: ”Vill du sitta i farmors knä?” På så vis förstår barnet att det är okej att sätta gränser kring närhet.
”Stopp, min kropp” handlar inte om att det är barnets ansvar att säga stopp, utan här har föräldrarna en viktig uppgift att visa vägen, även om det i vissa situationer kan kännas obekvämt. Det är okej att mormor kanske blir besviken över att den önskade hej då-kramen blir en vinkning istället.
Källa: Rädda barnen
LÄS OCKSÅ: Elaine Eksvärd: Våga ställ de känsliga frågorna
LÄS OCKSÅ: Nina Rung: Så tar du porrsnacket med barnen