Hur långa dagar på förskolan är lagom?

Ibland är barnet längre på förskolan än man själv är på jobbet. Här är sex frågor som kan ge dig svar på om ditt barns dagar är lagom långa.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

När du hämtar i förskolan gnager samvetet. Kanske går minstingen för långa dagar, fast du hämtar tidigt? Eller så är ditt barn kvar sist igen. Lämna oron och skuldkänslorna hemma och ta i stället reda på vad som är rätt för dig och ditt barn.

Se frågorna nedan som en fingervisning på om ditt barn går lagom långa, för långa (eller för korta?) dagar i förskolan. Fundera på hur det ser ut över tid, inte enstaka dagar.

1. Hur mår ditt barn när du hämtar på förskolan? 

Är barnet på bra humör eller har det nära till gråt eller ilska? Trötthet kan ta sig många uttryck.

LÄS OCKSÅ: "Vi är trötta på personalen, ska vi byta förskola?"

2. Vilken personlighet har ditt barn? 

Vissa barn är mer sociala än andra och har inget emot att ta för sig i gruppen. För sådana barn är det mindre jobbigt att tillbringa dagarna tillsammans med många andra. För barn som är mer ängsliga och blyga kan det ibland krävas en större ansträngning. Om ditt barn nyss har börjat i förskolan: planera för kortare dagar i början – om du har möjlighet – och gå upp i tid när du märker att det fungerar.

3. Finns det någon bland personalen på förskolan som ditt barn tyr sig till?

Att ha en nära relation till någon vuxen på förskolan skapar större trygghet och möjligheter att slappna av.

4. Hur är miljön på förskolan?

Hur stor är barngruppen? Och miljön och ljudnivån? Stora rum med stora barngrupper tenderar att vara mer tröttande än mindre grupper i mindre rum. På många förskolor är morgontimmarna lugnare än eftermiddagen. De flesta barn är också piggare och orkar mer på förmiddagarna. Därför kan det vara bättre att lämna tidigare än att hämta senare, om du kan välja.

5. Hur går det att säga hej då när du lämnar på förskolan?

Att barnet är ledset en liten stund vid lämning är vanligt och inte farligt. Men om barnet fortsätter att gråta långa stunder varje dag är det bra att reda ut vad som ligger bakom.

6. Vad säger personalen på förskolan?

Fråga personalen om hur ditt barn verkar klara sig under dagen. Det är inte säkert att små barn ska gå kortare dagar än lite större barn. För vissa är det lättare att klara långa dagar om de sover middag, vilket de flesta mindre barnen gör.

LÄS OCKSÅ: Hur lång ledighet behöver barn på sommaren? 

Aktuellt just nu