Hur får mitt barn en bra inskolning på förskolan?

Hur kan man göra inskolningen så trygg som möjligt för sitt barn? Vi tog hjälp av två förskollärare för att ta reda på det.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Inskolningen på förskolan är för de flesta en period fylld av känslor. Barnet ska, kanske för första gången i sitt liv, vara utan sin eller sina föräldrar en längre tid. Du ska lämna över ditt barn till någon hen inte riktigt känner – och som inte känner ditt barn. Samtidigt är du kanske förväntansfull inför att få komma tillbaka till jobb eller studier och känner att ditt alltmer aktiva barn kommer att må bra av att få leka med likasinnade hela dagarna.

Inskolningen är också en viktig period; den lägger ju grunden till barnets ­kommande år i förskolan. Tuula Torro och Camilla Lindgren är båda förskollärare med lång erfarenhet av inskolningar, och de tycker att inskolningen är så viktig att de bestämde sig för att skriva en hel bok om den. Trygg inskolning – grunden för en givande förskoletid vänder sig främst till alla som jobbar i förskolan, men är fullproppad med tips som man kan ha stor nytta av även som förälder.

– Inskolningen lägger grunden till en relation som förhoppningsvis ska vara i flera år, nämligen den mellan dig, ditt barn och personalen på förskolan. Och det är en relation som ska hålla för mycket, från starka känslosvängningar hos barnet till att kanske en förälder har åsikter som skiljer sig från pedagogernas. Därför är det viktigt att relationen blir så stark och trygg som det bara går, säger Camilla Lindgren.

LÄS OCKSÅ: När barnet är ledset vid lämningen – därför gör det så ONT

Hur lång tid tar mitt barns inskolning?

Oavsett om förskolan använder sig av en traditionell inskolning, som vanligtvis löper över ett par veckor och där föräldern gradvis lämnar barnet på förskolan allt längre stunder, eller av det som brukar kallas föräldraaktiv inskolning, som tar ungefär tre dagar och där föräldern är med hela tiden, så tycker Camilla och Tuula att det är viktigt att man ser inskolningen som en introduktion. 

– Det är inte så att när inskolningen är klar så – vips – ser barnet på förskolan som ett andra hem. När inskolningen är över är det istället dags för barnet att bli mer självständigt och det är också en process som kan vara påfrestande. Därför är det bra om man som förälder kan ha marginal för detta, genom att till exempel förbereda sin arbetsplats på att man kan behöva ta ledigt någon dag extra för att vara med barnet på förskolan igen, eller kanske hämta tidigare under en period, säger Tuula Torro.

Det finns ett antal faktorer som är viktiga för att inskolning ska bli så trygg som ­möjligt för barnet, menar Tuula och ­Camilla. En del står förskolan för, andra kan du som förälder hjälpa till med.

– Det är viktigt att förskolan har en ­organisation som kan stötta den eller de pedagoger som är upptagna med ­inskolning. Det ska finnas ett schema för matvagnen, för att ta emot och lämna av övriga barn, pappersarbete med mera. Den pedagog som ansvarar för inskolningen ska kunna ägna sig helhjärtat åt den, säger ­Tuula Torro.

Hur mycket ska jag berätta om mitt barn under inskolningen?

Den förälder som skolar in kan hjälpa till genom att berätta mer om barnet och hur det ­fungerar.

– Vi är experter på pedagogisk ­verksamhet och barn i grupp, men ­föräldern är expert på sitt barn. Ju mer vi vet om barnet desto lättare blir det för oss att möta dess behov, säger Camilla ­Lindgren.

Det kan handla om saker som att barnet brukar somna i famnen eller att det fram tills nu fått mosad mat.

– Visst har det hänt att vi använt vitlökspressen för att fixa mat till vissa barn. Vi vill gärna hjälpa till med det vi kan, men för att kunna göra det måste vi veta att det är just så det brukar fungera, säger Tuula Torro.

LÄS OCKSÅ: Inskolning och svåra lämningar – 11 frågor och svar

Hur ska mitt barn klara sig på förskolan utan mig?

Detsamma gäller eventuell oro man kan bära på som förälder. Hur kommer mitt barn att kunna klara sig utan mig? Hen som är så pappig!

– Inskolningen är en tid fylld av känslor, för alla inblandade. Som vuxen kan man inte styra över att känslorna kommer, men man kan bestämma över hur man agerar ut dem. Känner man sig orolig över något är det bra om man berättar det för oss pedagoger. Vi vill veta, med det enda syftet att om vi vet om det så kan vi vara till ett bättre stöd för både barn och förälder, säger Camilla Lindgren.

Det är dock viktigt att inte prata om de här sakerna när barnet är med.

– Barn hör allt. Om de hör sina föräldrar säga att ”hen är så fäst vid mig, det här kommer aldrig att gå” så plockar de upp den känslan. Som förälder är det viktigt att man förmedlar en visshet om att det här kommer att gå bra, det är lite ovant men det kommer att bli fint i längden. Så får man släppa de egna känslorna fria när man är ensam, säger Tuula Torro.

Aktuellt just nu