Fredrik Backman: Du kan lita på mig. Det kommer att regna.

Fredrik Backman skriver krönikor om barn och föräldraskap i Vi Föräldrar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

"Så ditt barn har börjat förskolan? Vad kul! Grattis! Och… alltså, äh… nä. Äsch, det var inget. Glöm det. Jag vill inte låta negativ. Va? Nä, men okej, ett gott råd då bara: Du vet första rundvisningen på förskolan? Den är mer felfokuserad än en Instagramuppdatering i ett mörkt rum.

”Ja, här har vi sångstunden, och här byter vi blöjor, och här äter vi…” Skämtar du med mig? Flytta på dig. Var är torkskåpen? Hur många dräneringsbrunnar finns på gården? Hur är marklutningen runt sandlådan? Håll dig till de relevanta detaljerna. För när regnet kommer är det hela skillnaden mellan att ditt barn ser ut som en Polarn & Pyret-reklam när det kommer hem i eftermiddag och att det kommer hem och ser ut som om det halkade på kanten av bajsbassängen under studiebesöket på Reningsverket.

Och du kan lita på mig. Det kommer att regna.

Och du har inte sett regn förrän ditt barn börjar förskolan. Du tror att du har sett regn bara för att du gick en jobbig golfrunda för några år sen eller har sett en av de långa dialogscenerna i en Aaron Sorkin-serie, men du har inte sett regn. We’re bringing regnet från frikkin Gamla testamentet här, kompis.

Och vad det gäller barn och väder ska du ha klart för dig redan nu att det bara finns en gyllene grundregel på förskolan: Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga föräldrar.

Ser ungen ut som om eftermiddagen har ägnats åt att spela undervattensrugby med armborst när du hämtar är det ditt fel. För du satte inte på ungen en sydväst. Vet du vad en sydväst är? Det är en h-a-t-t, fattar du? Vem döper en hatt till ”väst”? Vad för slags sjuk människa beter sig på det viset? Och då har det ingenting att göra med att växthuseffekten har gått fullständigt Kevin Costner-film och att vattenpölarna på förskolegården är djupa som episka dikter. Ungen hade ingen sydväst. Det fattar du ju att det blir så här då.

Vädret, alltså. Det finns ingen i hela världen som får mig att känna mig som en så värdelös farsa som vädret. Först är ungarna jättesmå och då får de absolut inte befinna sig i direkt solljus. Sen blir de lite, lite större och då ska de plötsligt vara utomhus hela tiden. Men inte i solen. För då kan de bränna sig. Okej, jag vill inte lägga mig i här, men vet du var solen befinner sig nästan helt exklusivt? UTOMHUS!

Det går inte att vinna. Det ska vara funktionskläder i naturmaterial som andas, men sätter man på ungen skinnjacka är det ändå fel trots att skinn är ett funktionellt naturmaterial och att det faktiskt kommer från något som brukade andas. Det ska vara tumvantar, fast inte om det är för varmt för då ska det vara fingervantar. Fast inte om det regnar. Det ska vara lager på lager, men inte om det snöar för då ska det vara overall och det ska vara regnstövlar och allvädersstövlar och varför i helvete finns det då regnstövlar om de andra stövlarna är för a-l-l-a väder? Va?

Ja. Förlåt.

Vintern kom snabbt i år bara.

Jag ska inte förstöra glädjen för dig.

Vi möts här nästa år istället. Du kommer också att lära dig att hata naturen."

Fler krönikor av Fredrik Backman hittar du här!

Texten publicerades 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!