Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Det pandemin har lärt oss är att det blir bättre när man är hemma när man är sjuk”, säger förskolläraren Eva Lindström. Ändå är många snoriga barn på förskolan just nu.
”Det pandemin har lärt oss är att det blir bättre när man är hemma när man är sjuk”, säger förskolläraren Eva Lindström. Ändå är många snoriga barn på förskolan just nu.
”Det pandemin har lärt oss är att det blir bättre när man är hemma när man är sjuk”, säger förskolläraren Eva Lindström. Ändå är många snoriga barn på förskolan just nu.
”Det pandemin har lärt oss är att det blir bättre när man är hemma när man är sjuk”, säger förskolläraren Eva Lindström. Ändå är många snoriga barn på förskolan just nu. Foto: iStock / Getty images

Förskolläraren Eva: ”Snoriga barn hör inte hemma i förskolan”

Under pandemin var barn och personal friskare än någonsin – med nya restriktioner är snoriga barn nu tillbaka i förskolan. Förskolläraren Eva Lindström tror att det var ett stort misstag att lätta på restriktionerna.

– Jag blir ledsen och illa berörd av nonchalansen inför oss som jobbar i förskolan.

De nya rekommendationerna har varit på plats i ungefär tre veckor. Borta är riktlinjerna om ”två symptomfria dygn” och en tumregel om att barnet är välkommet tillbaka efter sju dagar med ”lätta symptom”. Nu är det feberfri i ett dygn och att man ”känner sig frisk” som gäller. Helt vansinnigt, om du frågar Eva Lindström som är förskollärare i Bromma.

– De nya rekommendationerna är om möjligt ÄNNU otydligare än de var innan, säger hon och fortsätter:
– Nu står det att man ska vara hemma tills man är frisk, vilket låter bra. Men det finns en felaktig föreställning om att ”alla barn alltid är snoriga på vintern” och är det något som var tydligt under början av pandemin så var det just att ”alla” barn inte alls alltid är snoriga.

I september skrev Eva en uppmärksammad krönika i Lärarförbundets tidning ”Förskolan” Rör inte våra rekommendationer – aldrig mera snor! där hon bland annat jämförde det med rökning på krogen.

”Det borde vara lika förbjudet att lämna ett snorigt barn på förskolan som det är att tända en cigg på restaurang”, skrev hon skarpt.

Nu står vi här några månader senare. Vad känner du?
– Jag känner mig ganska uppgiven faktiskt – jag har inte ens orkat skriva någon mer arg krönika. Hur mycket ska vi orka bråka om att få respekt för det vi gör. Det är en helt sjuk diskussion man ska behöva ha med föräldrar. ”Ditt barn är sjukt, du måste komma och hämta det”. Ditt sjuka barn utsätter andra barn – och mig – för smitta. 

Vad är det svåraste med de nya rekommendationerna?
– Det som var ganska bra förut var den här tydligheten kring två symptomfria dygn och att vara hemma sju dygn. Det fanns någon slags riktlinje även om det ändå var en bedömning om vad som var torrhosta och vad som var rinnsnuva. Nu har Folkhälsomyndigheten tagit bort sin formulering om rinnsnuva och pratar om snuva istället. Det har vi diskuterat här på jobbet, vad är egentligen snuva jämfört med rinnsnuva?! Vi är trötta på att vara snorpoliser!

”I de nya restriktionerna står det att föräldrarna ska göra en bedömning om barnet är friskt eller inte. Vad är det för dumheter?”, undrar förskolläraren Eva Lindström. Foto: iStock/Privat

”Barnen ska inte behöva riskera att bli sjuka på förskolan”

Eva Lindström påminner om att restriktionerna om att stanna hemma vid symptom gäller förskolepersonalen, lik väl som alla andra. 

– Jag blir ledsen och illa berörd av nonchalansen inför oss som jobbar i förskolan. Om vi blir snoriga eller hostiga då ska vi vara hemma och då kan du inte lämna ditt barn. Man blir arg för att man inte får lämna sitt barn på förskolan men man blir också arg när personalen är sjuk och det är vikarier. Extremt motsägelsefullt! Vi kan inte ta hand om dina barn om vi själva är hemma och är sjuka.

Vad önskar du dig från Folkhälsomyndigheten?
– Ett förtydligande kring att förskolan får göra bedömningen. Som det ser ut idag kan vi önska att ”ditt barn skulle behöva komma hem”, men vi kan ju inte kräva något. Om man på riktigt tycker att vi är viktiga och kompetenta borde man ge oss mer mandat. Det är ju min arbetsplats!

Under vår intervju återkommer Eva flera gånger till förskolans status och samhällets bild av förskolan och dess uppdrag.

– Det känns som att förskolan har fått ännu sämre status än vad den hade innan pandemin. Det har blivit ännu tydligare att de flesta inte tycker att vi jobbar med utbildning och undervisningutan att vi är här för att mamma och pappa ska jobba. När mamma och pappa inte orkar vabba längre ska vi ta hit barnen oavsett. Typ så.

Om du skulle få skriva nya rekommendationer. Hur skulle det låta?
– Jättebra fråga. Det är svårt att svara på då allt i förskolan alltid beror på och alla barn är olika. Men jag tycker att det är oerhört kränkande att folk säger att förskolan skickar hem barn i onödan. Det visar verkligen hur lågt ner förskolans status är. 

– I de nya restriktionerna står det att föräldrarna ska göra en bedömning om barnet är friskt eller inte. Vad är det för dumheter? Nu har vi verkligen inget mandat. 

Vad önskar du dig från föräldrarna?
– Förtroende tror jag att jättemånga föräldrar har för oss. Men när det kommer till vabben så försvinner det där förtroendet. Jag är inte förskollärare bara för att torka näsor och trösta gråtande barn utan för att jag är intresserad av barns utveckling, lärande och undervisning. Det är det jag tycker är kul!

– De allra flesta föräldrar är ju väldigt noggranna, de kanske håller sina barn hemma i flera veckor för att de ska bli helt friska. Men sen kommer de tillbaka och träffar de där barnen vars föräldrar kanske inte riktigt är lika noga och då blir det smittade igen. Barnen ska inte behöva riskera att bli sjuka på förskolan.

Eva Lindström

Ålder: 42.

Bor: Bromma.

Familj: Sambo och två barn på 12 och 6 år.

Gör: Förskollärare som också skriver krönikor i Lärarförbundets tidning Förskolan och hörs i podden ”Förskolan”.

Instagram: @snorpolisen

LÄS OCKSÅ: Emelie, 36, blev nekad förlossning i fyra städer: ”Bebisen var grå och slö”

LÄS OCKSÅ: Snorigt förskolebarn? Här är rekommendationerna från 1 november