Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Dags för ditt barn att börja förskolan? Här tipsar mammor och förskollärare om kläder som funkar bra för alla äventyr på förskolan.
Dags för ditt barn att börja förskolan? Här tipsar mammor och förskollärare om kläder som funkar bra för alla äventyr på förskolan.
Dags för ditt barn att börja förskolan? Här tipsar mammor och förskollärare om kläder som funkar bra för alla äventyr på förskolan.
Dags för ditt barn att börja förskolan? Här tipsar mammor och förskollärare om kläder som funkar bra för alla äventyr på förskolan. Foto: iStock / Getty images

Checklista till förskolan! Pedagogernas och mammornas bästa klädtips

Galonisar, overall, lekhjälm – och vantar och strumpor i massor. Inköpslistan till förskolestarten kan kännas kilometerlång. Här tipsar mammor och förskollärare om vad du ska satsa på (och inte!).

Förutom den rent känslomässiga aspekten att skola in sitt barn på förskolan är det också en hel del praktiska saker att rodda med. När man ser alla långa listor på saker som behövs inför förskolestart är det lätt att känna sig stressad. Vi vände oss därför till förskollärare och mammor i vår Facebook-grupp mamapower (du är väl med?) för att få de bästa tipsen från proffsen själva. 

Det viktigaste rådet vi fick? Köp inte allt nytt.

”Ett tips är att köpa begagnade kläder så att de kan slitas på. Dessutom växer de ju ur allting så snabbt”, tipsar Åsa.

Hur många ombyten behövs på förskolan?

På många förskolor har barnen en egen låda för extrakläder. 2-3 ombyten av innekläder brukar vara lagom beroende på ålder och hur ofta ni brukar behöva byta kläder hemma. Något som kan behöva bytas extra ofta är strumpor och vantar som lätt blir blöta.

Snezana Babic–Eriksson, förskollärare. Foto: Privat

Snezana Babic–Eriksson som jobbar som förskollärare i Göteborg tipsar:

– Barnen blöter eller smutsar ofta ner sig när de tvättar händerna, äter eller har andra aktiviteter. En viktig sak är att barnen ska ha kläder vårdnadshavarna inte är rädda om för att kunna ta del av aktiviteter så som målning, då kan det lätt bli att det kommer lite färg på kläderna. Eller när de sitter och bygger i sandlådan. Och det får gärna vara mjuka kläder som barn kan röra sig i i stället för snygga tajta jeans.

Vad rekommenderar du för ytterkläder till dina barn och föräldrar i Göteborg?

– Eftersom Göteborg är en kall och regnig stad så ser vi gärna att barnen har fodrade galonbyxor och jackor och fodrade gummistövlar. Förutom det overall, mössa, vantar (gärna olika varianter beroende på vädret), vinterkängor. När våren kommer och det bli varmare är det bra med en fleecetröja och skaljacka över. Blir det varmt tar man bara bort tröjan. Vanliga regnkläder.

För att underlätta för personalen – och undvika att plagg kommer bort:

”MÄRK ALLT. Ta en svart märkpenna och skriv på allt. Även strumpor” /Fanny

Förskolläraren David i Västerbotten: Satsa på funktionella kläder anpassade efter årstid

David Blank. Foto: Privat

David Blank arbetar som förskollärare i Vännäs i Västerbotten. Här nedan delar han med sig av en praktisk lista som de skickar ut till föräldrar i samband med förskolestart.

– På förskolan jag jobbar vid är vi ute varje dag med barnen, en till två gånger om dagen. Därför behövs det funktionella kläder anpassade efter årstid samt ombyten. 

Lista – bra kläder till förskolan:

Höst och vår

•Överdragsbyxa och jacka

•Tunnare mössa

•Galonkläder i rymlig storlek

•Galonhandskar

•Tunnare vantar

•Stövlar (fodrade eller med plats för tjocksocka)

•Fleecekläder

 

Vinter

•Overall eller jacka och täckbyxor

•Fleecekläder eller stickat

•Vintermössa

•Åtminstone två par handskar

•Tjocksockar

•Halskrage

•Varma skor med plats för tjocksocka

•Hjälm med grönt spänne och mössa som passar under hjälmen

 

Sommar

•Keps eller solhatt 

•Joggingskor eller sandaler

•Tunnare jacka

•Solskydd

Läs också: Ännu mer artiklar och tips från mama och Vi Föräldrar om förskola och inskolning hittar du här.

Vilka skor och stövlar är bra på förskolan?

”Det finns ingen dåligt väder, bara dåliga kläder”, är kanske ett uttryck som passar extra bra på förskolan! Ett par gummistövlar (fodrade eller ofodrade beroende på årstid och klimat) är därför mer eller mindre ett måste. 

Många mammor tipsar om dessa fodrade stövlar med uttagbart ullfoder från Kavat. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Klassiska gummistövlar från Tretorn med uttagbar innersula. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Vinterhalvåret

Bor du i de södra delarna av vårt långa land kan det räcka med de fodrade gummistövlarna. Men bor du där det brukar bli riktigt kallt kan ett par fodrade vattentäta vinterskor vara bra. Många mammor i vår Facebook-grupp tipsar om allväderskor från Viking. Andra populära märken är Kuoma och Superfit.

Lättviktsstövlar från norska Viking med varmt ullfoder som ska klara temperaturer ner till 20 minus. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Sommarhalvåret

Vattentäta sneakers som sitter bra på foten kommer ni långt med vår och höst. Vid regn eller blask åker de ovan nämnda stövlarna fram.

Kavats Iggesund är en populär sneaker med tejpade sömmar som gör den vattentät. Går att tvätta i 30 grader i tvättmaskin (och det kan ju behövas ibland!). Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Ytterkläder till förskolan: Fodrad galonoverall , ofodrade regnkläder eller kanske båda?

Det överlägset flest mammor i mamapower tipsade om är fodrade regnkläder i galon. Beroende på årstid och var i landet ni bor kan de användas på olika sätt. 

Bra ytterkläder att ha på förskolan under vintern:

Vinteroverall (kanske den ni åker till förskolan i?)

Bäst i test-vinnande vinteroverall från finska Reima. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Fodrade regnkläder

”Fodrat regnställ är guld! Man kan använda det under stora delar av vårvintern, då det mest är blött och halvkallt”
Fodrat galonställ från Didriksons, många mammors favorit.

Tvådelat fodrat regnställ i galon från Didriksons med värmande fleecefoder. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Ofodrade regnbyxor, att dra över till exempel overallen när det är slaskigt väder. 

Galonisar – mer förskola än så blir det knappast.

Klassiska ”galonisar” från Polarn O. Pyret. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Mössa och vantar efter väder

Ett extra par vantar är alltid bra att ha då de har en tendens att bli våta. Dessa regnvantar från Lindex är vind- och vattentäta och har ett mjukt och mysigt foder och reflexdetaljer. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Läs också: Inskolning och svåra lämningar – 11 frågor om anknytning i förskolan

Bra ytterkläder att ha på förskolan under vår och höst:

Fleecetröja, ulltröja, lager 2 eller motsvarande

En värmande tröja/jacka i fleece eller ull är ett bra mellanlager under jackan, eller bara som den är vid varmare temperaturer. Merinoull är värmeisolerande samtidigt som det reglerar värme och andas bra. Den här från från Petite Chérie är i merinoull-blandning. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Skaljacka och skalbyxor eller skaloverall

Anpassa mellanlagren beroende på temperatur. Sedan är skaloverallen bara att dra på utanpå. Denna från Kuling finns iflera möbster och färger och har ett vattenavvisande material med vattenpelare på 15 000 som andas. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Ofodrade regnkläder (för riktigt regniga dagar)

Vissa föredrar bara skalkläder. Andra byter ut skalkläderna mot ofodrade regnkläder de där riktigt regniga dagarna. Oavsett hur ni väljer att göra så finns det en uppsjö av regnkläder i fina färger och mönster. Detta set kommer från Didriksons. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Mössa och vantar

Bra ytterkläder att ha på förskolan under sommaren:

Keps eller solhatt 

Solhatt i ekologisk bomull med UV-skydd och snören från Lindex. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Sneakers eller sandaler beroende på väder

Tunnare jacka

En vindfleecejacka kan användas året om, på olika sätt. På sommaren blir den en bra jacka som skyddar mot vind, på vår/vinter/höst är den ett bra mellanlager under jackan. Denna klassiker kommer från Polarn O. Pyret. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Fler bra att ha-saker?

Lekhjälm
Vissa förskolor vill gärna att barnen har hjälm för utomhuslek vintertid, fråga på ditt barns förskola. Titta efter en hjälm med grönt spänne.

Napp/snuttefilt/gosedjur
Använder ditt barn napp eller snutte – ta med. En trygghet i form av det bekanta kan vara jättebra. Speciellt när det är dags för vila på förskolan. Fler råd för en lyckad inskolning hittar du här.