Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Börja förskolan – allt du behöver veta om inskolningen

Här har vi samlat några av våra artiklar om att börja förskolan. De handlar både om hur det kan bli så bra som möjligt för barnet och om vad man behöver veta inför inskolningen som förälder. 

Vi Föräldrar

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Inskolning på förskolan

Här är några av våra artiklar om att börja förskolan och hur det blir bra för ditt barn.

Så blir inskolningen på förskolan trygg

Vad behöver ett barn för att känna sig tryggt i förskolan? Tre experter berättar och ger sina tips inför förskolestarten.

– Det är bra att vara besvärlig, det­ kommer man att få vara många gånger under barnets uppväxt, så det är bara att vänja sig. Personalen i förskolan finns där för dig och ditt barn, det ska man aldrig glömma, säger Louise Hallin, barnmorska och psykoterapeut med specialistutbildning inom barn- och ungdoms­psykiatri. Klicka här för att komma till artikeln

Börja förskolan – 10 vanliga frågor och svar

Måste mitt barn kunna äta själv på förskolan? Hur långa dagar på förskolan är lagom? Det är många tankar som kan snurra i huvudet inför inskolningen i förskolan. Fia Blomqvist, förskollärare, svarar på några vanliga funderingar. Klicka här för att komma till artikeln.

Så blir barnet tryggt i förskolan 

Inskolningen på förskolan har tre syften.

1. Att barnet lär känna miljön, så att den inte känns hotfylld och stressande.

2. Att barnet vänjer sig vid att föräldern går, vid att lämnas ensam med personalen i den nya miljön – och vid att föräldern kommer tillbaka.

3. Att barnet vänjer sig vid att använda sig av sin anknytningsperson i förskolan (oftast inskolningspedagogen) som en källa till trygghet och tröst.

Det förklarar Malin Broberg, professor i psykologi vid Göterborgs universitet och en av författarna till boken Anknytning i förskolan (Natur och kultur) hur inskolningen blir trygg för ditt barn. Klicka här för att komma till artikeln.

Hur får mitt barn en bra inskolning på förskolan? 

Två förskollärare svarar på sådant som du säkert har undrat när det är dags för ditt barn att börja förskolan. Klicka här för att komma till artikeln.

Inskolning på förskolan – 11 frågor om anknytning i förskolan

Hur hjälper man sitt barn att knyta an till personalen i förskolan? Malin Broberg, professor i psykologi och författare. I den här artikeln svarar hon på 11 frågor om anknytningen i förskolan. Klicka här för att komma till artikeln.

Hur lång inskolning är bäst?

Lång eller kort inskolning? Det beror oftast på förskolan.

– Det viktigaste är inte vilken metod som används utan att barnet får tillräckligt med tid på sig och på vilket sätt personalen bemöter barnet, tycker jag, säger Birthe Hagström, doktor i pedagogik vid Malmö högskola och medförfattare till boken Anknytning i förskolan (Natur och kultur). Klicka här för att komma till artikeln.

Förbered inför förskolestart

Bra ålder att börja förskolan - vad säger vetenskapen?

Böcker om förskolan – att läsa inför förskolestarten

8 tips för en bra inskolning

Ledsna lämningar på förskolan

När barnet är ledset vid lämningen – därför gör det så ont

”Gör avskedet kort”, sägs det ofta när barnet är ledset vid lämningen på förskolan. Men hur kort? Och när det gör ont i varje föräldracell i kroppen – kan det verkligen vara rätt? Klicka här för att komma till artikeln

Lämna på förskolan – så kan det bli lättare

9 tips om ditt barn gråter mycket vid lämning

Fråga barnpsykologen

Jag känner skuld för att lämna på förskolan

Hur vet man om en förskola är bra? 

Ska mitt barn få ha nallen på förskolan?

Kan inskolningen gå FÖR bra?