Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Böcker om förskolan – att läsa inför förskolestarten

Ska ditt barn börja förskolan snart? Förbered er på det som ska hända genom att läsa en bra bok! För den som redan går på föris blir det garanterat rolig igenkänning. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

1. Alla tre inne på förskolan Ärtan, Maria Nilsson Thore

Det känns som de drar med en i handen, Idde, Valle och Ester, när de visar hur det ser ut inne på ­förskolan Ärtan. Och det verkar lustfyllt där! Man kan bygga med klossar och kuddar i lekrummet, ha sångstund på stora mattan och hjälpa till med maten. Och Valle kan sitta med örat mot torkskåpet och ta det lugnt om han vill. En bok där det är lätt för barn som redan går i förskolan att känna igen sig, och för den som inte går där än - att bli ganska så sugen. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Mycket igenkänning med Idde, Valle och Ester. Finns fler böcker i serien!

2. Det är en gris på dagis, Johanna Thydell och ­Charlotte Ramel

Mycket roligt om barnen som ­kuppar in en gris på förskolan och om förskole­världens ­alldeles egna ritualer: sitta i ring på ­samlingen, matstunden med en ”fröken” vid varje bord, handtvätt i grupp, vila på madrasser på golvet ... Är egentligen en bok för lite större barn, men älskas även av de små, inte minst tack vare de fantastiska illustrationerna av Charlotte Ramel. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

En historia med knorr som få barn (och föräldrar) kan motstå.

3. Fia och djuren på dagis, Catarina Kruusval

Gosedjuren får hänga med Fia till ­förskolan! Det går både bra och dåligt ... För även om Fias djur genast blir barnens ­favoriter, gillar de inte barnens lekar. Nyp, pussar, duschbesök och att bli dragen i svansen är inte kul! Att ligga och vänta i tamburen är inte heller poppis. Men det värsta av allt är ändå att få ligga ensam i en okänd väska. Drastiskt och roligt – och ganska skönt att allt händer ­gosedjuren – inte en själv! Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Det här är vad som händer när man tar med gosedjuren till föris!

 

4. Dollans dagis, Barbro Lindgren och Eva Eriksson

En favorit för ­föräldrar och små barn som ­gillar varm realism. Dollan är en tygdocka som ska gå till ­förskolan. På förskolan (som är i en skokartong) finns hunden Knutte och ­ankan Raffe. Men kan man leka tre? På ett finurligt och respektfullt sätt tas de små ­barnens kompisbråk upp – hur de ­uppstår och hur de blir lösta. Läs och­ njut! Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Dollans dagis är en älskad klassiker av Barbro Lindgren och Eva Eriksson (illustratör).

5. Emmas första dag på dagis, Gunilla Wolde

Fin beskrivning av förskolevärldens alla sensationella detaljer (barnen har varsin handduk i toalettrummet! Emmas är märkt med en morot) och hur det kan kännas att vara ny på förskolan. Härliga teckningar med 1970-talsvibbar som håller än. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Emmas första dag på dagis är en 1970-talsklassiker som håller än.

6. Vi ses snart!, Thierry Bedouet

Nu är det dags att gå till förskolan, men det kan vara svårt att säga hejdå till mamma eller pappa. Läs, dra i flikarna och se vad de små djuren hittar på för att trösta sig själva och varandra och bli glada igen. Fint om det där ibland svåra avskedet! Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Vi ses snart är en bok som passar de minsta, med roliga flikar att lyfta på.

7. Mallan, pappa och förskolan, Jonas Lindén och Mia Nilsson Evidon

Idag ska pappa vara på förskolan hela dagen, ända till efter mellis. Mallan tycker att det ska bli jättekul, hennes mage är alldeles full med pirr. Men pappa är inte så himla bra på att vara på förskolan. Han klantar till det hela tiden. Det blir faktiskt jätterörigt. Ja ni hör – en perfekt bok att fnissande somna till innan första förisdagen. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Humor och klanteri när pappa följer med Mallan till förskolan.