Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Väckt mitt i natten av en skrikande bebis? Så här lugnar du barnet bäst, enligt forskning. Foto: iStockphoto

Forskare: Detta är bästa sättet att lugna en skrikande bebis

När bebisen skriker vill man som förälder gärna hitta det snabbaste och mest effektiva sättet att trösta barnet. Det har forskare tagit fasta på och presenterar i en ny studie den vetenskapligt bevisat bästa metoden att lugna ett gråtande spädbarn – på mindre än en kvart.

Få saker får stressnivåerna att skjuta i höjden hos en förälder som när ens bebis gallskriker. Ibland beror skrikandet på saker som är relativt enkla att åtgärda, som att barnet är hungrigt eller behöver byta blöja. Men många gånger handlar det bara om att bebisen vill lyftas upp för att få närhet och tröst.

Där tenderar föräldrar att testa sig fram och hitta lösningar som passar just dem och deras barn, vare sig det är en speciell position i famnen, en sång bebisen gillar eller en rörelse som brukar söva dem. Men finns det ett bästa sätt att lugna ner – och i bästa fall även söva  – ett barn som börjat skrika? Det ville ett team med japanska, italienska och irländska forskare ta reda på, genom att i en ny studie publicerad i vetenskapliga journalen Current Biology, undersöka hur olika mammor interagerade med sina spädbarn.

Rörelse mest effektivt för att lugna bebisar

Mammorna fick testa fyra olika metoder för att lugna det skrikande barnet:

1. Hålla barnet i famnen medan de satt ner
2. Lägga ner barnet i en spjälsäng
3. Hålla barnen medan de gick omkring
4. Köra runt barnet i en barnvagn 

Samtidigt använde forskarna hjärtmonitorer för att mäta hur lugna barnen blev av de olika tillvägagångssätten.

Att bära runt spädbarnet i famnen är ett effektivt sätt att få det att lugna ner sig, vilket man även ser på att hjärtslagen saktar ner, upptäckte forskarna. Foto: Alexander Grey/Unsplash

Forskarna såg snabbt att rörelse var det mest effektiva sättet att lugna och söva barnet, helst genom att bära det i famnen – men det fungerade också ofta bra att köra runt med en barnvagn. Problemet var bara att barnet i många fall vaknade igen så fort mamman la ner det i sängen. (Igenkänning, någon?)

Därför testade de att låta mamman sitta kvar med det sovande barnet i famnen i fem till åtta minuter, så att barnet skulle hinna komma djupare i sömn innan separationen från mammans varma, trygga kropp. Detta tillvägagångssätt fungerade för majoriteten av bebisarna.

Bästa metoden: först gå runt – sedan sitta still

Metoden som forskarna rekommenderar är således att först lyfta upp och gå runt med barnet i famnen – lugnt och utan stopp eller snabba rörelser – i fem minuter och sedan sitta ner i ytterligare fem till åtta minuter innan du försiktigt lägger ner barnet igen.

Forskarna påminner dock om att alla barn är olika och det finns ingen garanti för att metoden kommer att fungera i samtliga situationer.

– Bebisar kan ha sömnlösa nätter av väldigt olika anledningar. Om bebisen har ont i magen kommer det här nog inte hjälpa. Tyvärr tror jag att många föräldrar fortfarande kommer att ha sömnlösa nätter – det är en del av att vara en förälder, säger Gianluca Espocito, en av studiens huvudforskare, till Guardian.

LÄS OCKSÅ: Skrikande bebis blev inte tröstad: ”Har han tagit skada?” 

LÄS OCKSÅ: Kolik – vad hjälper när bebisen bara skriker?