Här är anledningen till att bebisdoft gör dig lycklig

Det är något speciellt med att sniffa på en bebisnacke. Kanske är det rent av VÄRLDENS godaste doft som gömmer sig där? Men nu har forskarna djupdykt i ämnet och konstaterar: du kan faktiskt knarka bebisdoft 😉

Den nya forskningen i ämnet konstaterar att den starka bebisdoften finns där för att öka anknytningen mellan barnet och mamman. Detta presenterades nyliven i "Frontiers in Psychology". I studien var hälften av deltagarna nyblivna mödrar och hälften var kvinnor utan barn.

Alla fick lukta på olika saker, och försöka gissa vad de doftade på – medan deras hjärnaktivitet mättes. En av dofterna var från ett spädbarns pyjamas. Nästan alla kvinnor i studien hade svårt att känna igen doften med en gång. Men hjärnaktiviteten visade något mer. Nämligen att mammornas dopamin-center direkt startade upp, på samma sätt som när de fick dofta på söta saker och annat beroendeframkallande. Samma center i hjärnan aktiveras till exempel vid användning av vissa droger, skriver LiveScience.  Detta skedde inte hos kvinnorna utan barn.

Tyvärr gjordes inte samma studie på män, så ifall detta gäller även pappor står fortfarande oklart.

Vi älskar när forskarna tar sig vid liknande ämnen, som varför vi till exempel får instinkten att bita i bebiskinden för att den är så urgullig!

Vill du läsa mer sådant här? Följ mama på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!