Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Föräldrar – det måste ni veta om exposekonton

Nio av tio barn vet vad exposekonton är – men fenomenet är nästan helt okänt bland vuxna och föräldrar. Det handlar om konton där nakenbilder på barn, ofta i mellanstadieåldern, läggs ut tillsammans med personuppgifter.

– Rädslan för att vuxna ska bli arga och lägga skulden på barnet gör dessutom att de utsatta inte vågar berätta, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare på barnrättsorganisationen ECPAT.

Är du vuxen så kanske du inte vet vad ett exposekonto är. Men 89 procent av alla barn mellan 10 och 17 år känner till dom, och 6 av 10 har också själva besökt ett. Nästan var sjätte flicka i åldersgruppen och knappt en av tio pojkar har varit med om att deras intima bilder lagts upp på ett sådant ”avslöjar”-konto.

Enkelt förklarat är ett exposekonto ett konto eller forumtråd på till exempel Discord, Snapchat, Instagram eller Reddit, där nakenbilder och filmer på barn delas och sprids anonymt. Oftast sprids bilderna på barnens egen skola, i deras stad eller kommun. Förövarna är många gånger ett annat barn som förmått den utsatta att skicka nakenbilder. På en del exposekonton finns tusentals brottsoffer och tiotusentals användare, som kan betala genom att swisha, prenumerera, eller genom att skicka in egna nakenbilder.

”Jag var 12, jag litade på honom”

När barnen själva får frågan svarar de flesta att exposekonton är till för att sprida hemligheter och personers nakenbilder. En 13-årig flicka som själv hamnat på ett exposekonto berättar i en ny rapport från barnrättsorganisationen ECPAT: ”Det var hemskt jag var 12, jag litade på honom också men han skickade bilderna till ett konto på Snap som hette ”Nudesexposeswe” eller något sånt. Jag tycker att polisen borde ta mer ansvar om sånt och Snap borde allmänt ta ner såna konton.” 

En 14-årig flicka förklarar i samma rapport vad exposekonton är: ”Där man lägger upp bilder på folk och skriver taskiga saker. Såsom i Gbg när dom la upp på tjejer o ba hon har haft sex med den o den jävla horan typ.”  

För många barn har det börjat med att de skickat en intim bild till en jämnårig, ofta en flirt. I rapporten beskriver flera barn att det är omgivningens reaktioner som är det svåraste att hantera. En 16-årig flicka berättar: ”Har själv skickat bilder som en person sparade och nu har hela min skola sett den så blir kallad för en massa ord så går inte till skolan längre. Kan inte ens gå ute på stan utan att nån skriker saker till mig.”

Ny rapport om explosekonton

Rapporten ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt” är baserad på ”Nude på nätet”, ECPATs årliga webbaserade undersökning där barn och unga delar erfarenheter och kunskaper kring sexualbrott på nätet. 

2022 deltog 13 433 barn och fokus låg bland annat på att undersöka den lavinartade ökningen av exposekonton - konton eller forumtrådar på nätet där nakenbilder och filmer, framför allt på flickor, delas och sprids anonymt. 

Rapporten bygger även på kunskap från stödlinjen för barn och unga, Ditt ECPAT.

I undersökningen framgår att barnen tror att varken politiker, rättsväsendet eller skolan är intresserade av att förstå frågan eller stoppa exposekonton. De tror att de sociala medieplattformarna tjänar pengar på verksamheten och väljer att inte ta ner materialet. I vissa fall anger barnen att funktioner på plattformen har rekommenderat dem att besöka ett exposekonto.

Det här kan du som förälder göra

Hur ska man då som vuxen prata med sitt barn – och hur ska man agera om man upptäcker ett exposekonto? Finns det möjlighet att få ett konto nerstängt? 

Vi på mama bad ECPAT dela med sig av sina bästa tips.

1. Prata med ditt barn om nätet

Nätet är en viktig del av barnets liv och det är aldrig för tidigt att börja prata med barn om sådant som händer där. Ha återkommande samtal om hur ni som familj ska göra med sociala medier och annat på internet. Fråga barnet nyfiket om hen vet vad ett exposekonto är och öppna upp för ett samtal kring det.

2. Berätta att det är viktigt att inte sprida vidare

Innehåll som delas på exposekonton kan ses som elakt skvaller. Och tyvärr älskar många människor skvaller. Syftet med det som sprids på ett exposekonto är ofta att göra illa den som skvallret handlar om. Därför är det viktigt att inte sprida innehållet vidare, även om det kan kännas svårt att låta bli. Att inte sprida vidare det som delas är det viktigaste barnet kan göra för att hjälpa den som har blivit uthängd. Ibland kan det också vara olagligt att sprida det som finns på ett exposekonto. 

Att inte sprida vidare innehåll är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att hjälpa den utsatta. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

3. Tipsa om att prata med en vuxen

När något händer är det lättare att få ordning på situationen med stöd från en vuxen. Det kan vara en lärare, tränare, skolkurator eller någon inom familjen. Många vuxna som träffar barn och unga ofta är mer vana att prata om till exempel nakenbilder än vad barnet kanske tror.

4. Ditt barn lär sig av hur du gör

Många föräldrar och andra vuxna delar bilder på barn i sociala medier. Oftast är det bilder och filmer som visar familjens vardag, semesterresor eller fritidsaktiviteter, men ibland kan de visa situationer där barnen har uttryckt ilska, frustration eller har gjort något som barnen själva tycker är pinsamt och jobbigt. Om du lägger ut pinsamma eller utlämnande bilder på ditt barn utan att kolla med barnet om det känns okej – hur ska ditt barn förstå att hen inte får göra detsamma med klasskamrater och vänner? Barn kan råka begå brott när de bara härmar hur vuxna gör. 

5. Kontakta plattformen – så gör du

När du ser ett exposekonto kan du anmäla det direkt till plattformen och be dem att ta bort det. Företag kan stänga av konton som gör saker på nätet som inte är okej. På plattformsguiden på Ditt ECPAT (dittecpat.se/plattformsguiden) finns det samlat guider och instruktioner om hur du gör för att ta bort och anmäla innehåll på sociala medier.  

6. Här finns stödlinjer

Kontakta ECPAT Vuxenstöd, en plats för alla viktiga vuxna i barns närhet. Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om barns vardag, på och utanför nätet.

Barn och unga kan höra av sig till Ditt ECPAT, stödlinjen för barn och unga. Här finns råd och stöd att få via chatt, eller via mejl och telefon. Via Ditt ECPAT kan barn få hjälp att anmäla ett konto för att snabbare få det bortplockat från sociala medier.  

Fakta: Det här är exposekonton

Anonyma konton där framför allt barn och

unga delar naket och sexuellt material på

andra barn och unga. 

Sprids i barnets direkta närhet och sociala nätverk.

Materialet kopplas ihop med ett specifikt

barn via information om vem barnet är och

ibland med kontaktuppgifter.

Egenproducerat material av flickor i mellanstadieåldern är vanligt.

Bilderna sprids på forum som exempelvis Reddit och Discord. En användare startar en tråd, ofta med expose i titeln, där

användaren uppmanar andra att dela nakenbilder på flickor. Sedan ansluter sig fler användare till forumet och delar egna länkar till Dropbox eller andra fildelningstjänster där övergreppsbilder, prenumerationer och/eller länkar till material säljs. 

Länkarna till fildelningstjänsterna säljs antingen genom att användaren swishar en summa eller startar en prenumeration.

Barnen som hänger ut andra är sällan medvetna om att de begår sexualbrott, de ser det i huvudsak som ett digitalt sätt att trakassera och mobba. 

På exposekontona är stämningen hätsk, språkbruket ofta grovt sexistiskt och rasistiskt och flickorna skambeläggs och hatas av användarna. 

Källa: Rapporten ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt” från ECPAT

Så vanligt är det att bli uthängd:

Nästan var sjätte flicka och knappt en av tio pojkar och icke-binära har varit med om att deras intima bilder lagts upp på ett sådant konto. Det är ännu vanligare att fejkade bilder läggs upp och kopplas till barnet utan att bilderna föreställer dem.

Drygt hälften av barnen, oavsett könsidentitet, känner någon som har blivit exposad.

Var tredje flicka med en NPF-diagnos har fått sina bilder spridda och drygt fyrtio procent har blivit kopplade till bilder som inte föreställer dem. Tre av fyra flickor med NPF-diagnos känner också någon som blivit uthängd.

Vem hänger ut barnen? Forskning tyder på en ganska jämn könsfördelning bland de som sprider utan samtycke, medan de som får sina bilder spridda oftare är flickor.

Källa: Rapporten ”Jag tittade bara, jag gjorde inget elakt” från ECPAT