Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dags att fixa barnkalas. Vi har tipsen för att göra succé!
Dags att fixa barnkalas. Vi har tipsen för att göra succé!
Dags att fixa barnkalas. Vi har tipsen för att göra succé!
Dags att fixa barnkalas. Vi har tipsen för att göra succé! Foto: Istock

Fixa barnkalas – 34 tips på allt från tårta till inbjudningskort

Vilka regler gäller när man ska anordna barnkalas? Vilka lekar gillar barnen, ska man vara på lokal, baka egen tårta eller köpa? Här är 34 tips som gör nästa barnkalas till en succé.

mamaredaktionen

Ärligt talat – att ordna barnkalas kan vara en pärs. Men med rätt förberedelser kan du ändå överleva de två kaotiska timmarna – och kanske till och med tycka att det är kul. Här är 34 tips för ett lyckat barnkalas.

Så fixar du bästa barnkalaset – inbjudningskorten, lekarna, presenterna, tårtan och reglerna

Foto: Istock

Lekar på barnkalas

1. Disco – och lek dansstopp

De flesta barn älskar att dansa. Förbered en Spotifylista med deras favoriter, släck ner och skruva i en röd/grön glödlampa i lampan. Dansstopp innebär att du plötsligt pausar musiken varpå alla barn ska stå så stilla som möjligt, den som rör sig åker ut.

2. Skattjakt eller fiskdamm?

Vid 5–6 år kommer brytpunkten – plötsligt vill barnen inte ha fiskdamm längre, utan insisterar på skattjakt. Exempelvis kan du rita fem olika teckningar som du gömmer på olika ställen. På varje teckning finns en bild på var nästa teckning ligger gömd. På sista stället finns alla godispåsarna. När barnen kan läsa, skriv ledtrådar i stället. Om vädret tillåter, gör skattjakten utomhus!

3. Presentöppning

Alla barnen kan sitta med när presenterna öppnas, till exempel i en ring på golvet. Det blir en lugn stund och en välbehövlig paus i kalaskaoset. Ett smart tips är en barnslig variant av leken Snurra flaskan: Barnen sitter i en ring med sina presenter i famnen. I mitten ligger en flaska som födelsedagsbarnet får snurra. Den som flaskhalsen pekar på när flaskan stannar får lämna över sitt paket så att födelsedagsbarnet får öppna det.

4. Clowner och ponnyridning

Nej, du behöver inte lägga en årslön på kalaset. Tänk efter: Varför ordnar du kalaset? Inte för att impa på de andra föräldrarna, väl?

5. Ge godispåsen sist

Den oskrivna regeln lyder: När alla har fått påsar är det dags att gå hem.

Innehåll till kalaspåsarna

Så bjuder du in till kalas

6. Vilka ska man bjuda?

Om du har tid, lust och utrymme, bjud hela förskolegruppen eller klassen. Alternativt, bjud de i förskolegruppen som är i samma ålder. Annars finns tumregeln att så många gäster som barnet fyller år är lagom – fem gäster för en femåring, till exempel.

7. Var tydlig på inbjudningskortet

”Välkommen på pannkaks- och tårtkalas mellan kl 13 och 15!” Så vet alla om barnen ska ha ätit lunch före eller inte, och exakt när kalaset slutar.

8. OSA – men vänd den

”OSA om du inte kommer” är enkelt för alla och du slipper tjata på att folk ska svara på din inbjudan. Ska man komma behöver man bara dyka upp.

9. Ska föräldrarna vara med?

Det beror förstås på barnens ålder. Men det är enklare att styra en grupp exalterade kalasgäster om deras föräldrar INTE är med. Från 4–5 års ålder brukar det funka att bara lämna och hämta barnen.

10. Bjud in diskret

Om inte hela gruppen/klassen ska bjudas, lägg inbjudningskorten i brevlådorna hemma hos barnen eller posta dem. Det är inte okej att barnen ser att bara vissa blir bjudna för att det ligger lappar i lådan/skåpet på förskolan. Det går även att skicka inbjudan via SMS eller mejl till föräldrarna – då får du förmodligen svar direkt också.

Fina inbjudningskort till barnkalaset

Mat och dryck till barnkalas

Foto: Istock

11. Varmkorv och pannkakor

Både varmkorv och pannkakor brukar gillas av alla barn, som gärna står i kö till varmkorvgrytan och själva slabbar med ketchup.

12. Marängsviss eller superenkel glasstårta

Tårta är överskattat på kalas då det alltid visar sig att barn inte gillar tårta. Rör istället ihop maränger, skivade bananer, vaniljglass och vispgrädde – garanterad succé. Alternativ: Vänd innehållet i ett glasspaket upp och ner på en tallrik och strössla med minimarshmallows, strössel och godis. Snabbt fixat, gott att äta!

13. Rosornas krig

OM ni ändå har tårta får födelsedagsbarnet förstås marsipanrosen, men det leder ofta till gråt och förtvivlan hos övriga gäster. Om det inte är för många gäster, köp till några extra rosor.

14. Passande dryck

Festis är smidigt när man ska städa, annars funkar måltidsdryck lika bra som saft. Tips: Kalla den ändå saft.

Foto: Istock

Dekorationer till barnkalaset

Ett kreativt dukat bord kan få vilket kök som helst att se festligt ut! Spara tid och ork och duka med roliga papperstallrikar som du kan slänga efter kalaset och var snäll mot miljön och satsa på träbestick istället för plast. 

Lägg dekor-krutet på konfettikanoner, blåspipor och fina girlanger! 

Barnkalas på lokal

Om du inte orkar ha barnkalaset hemma och är beredd att köpa dig fri, är det smart att hyra in sig någonstans. Kalas på lokal brukar kosta minst 150 kr/barn men då ingår oftast aktivitet och fika eller lunch. Ring runt och kolla – priserna varierar med aktivitet, ort, barnens ålder, mat, dryck med mera.

15. Spela bowling

Gärna med discoljus, vilken grej! Bara att få egna bowlingskor och klot är stort och spännande. Viktigt att vara en vuxen per bana dock, för att undvika krossade tår och stukade fingrar.

16. Besök en simhall

Bad och plask, fika vid poolkanten. Kräver en insats av gästernas föräldrar, ni behöver vara ett gäng badvakter.

17. Åka gokart

Superpoppis framför allt för äldre barn, från 8–9 år.

18. Vara på lekland

Här fikar barnen i eget rum, sedan leker de som tokar i ett par timmar. Beroende på ålder kan det vara bra med några extra vuxna även här.

Beprövade tips som underlättar barnkalaset

19. Du bestämmer

Var tydlig och ta kommandot! ”Alla på ett led när jag ringer i klockan” funkar utmärkt, medan ”snälla, lugna ner er lite” garanterat får noll effekt.

20. Ytterkläder

Lägg alla ytterkläder på en säng, inte på golvet i hallen där de blir trampade på.

21. Godis­påsar

Gör i ordning några extra att dela ut till småsyskon som följer med och hämtar, eller till dem som glömt säga att de kommer. Och så en till dig själv att äta i soffan sedan.

22. Använd vaxduk

Om ditt köksbord är för litet, lägg en vaxduk på vardagsrumsgolvet och låt barnen äta där. Ett annat bra tips är att klä bordet i papper och slänga ut ett gäng kritor eller pennor i mitten – så roar barnen sig med att rita en stund. Förhoppningsvis

23. Toapappers­kris

Kolla med jämna mellanrum att det alltid finns toapapper – barn använder jättemycket.

24. Använd papptallrikar

Fasar du för städningen efteråt? Lägg en pappersduk på bordet, ät på papptallrikar.

25. Blir det tårta över?

Om du har mycket tårta eller fikabröd över, skicka hem det med gästerna – det är ändå inte lika gott dagen efter.

26. Skydda sovrummet

Lås dörren om du inte vill ha tårta, legobitar och resterna av halvtuggade godisbitar i sängen. För att inte tala om barn som hoppar i den!

”Nu ska vi kalas kompis!”

När ditt eget barn ska på kalas

27. Kom i tid

Ofta inleds kalaset med en gemensam lek eller något att äta, då är det roligast om alla är med.

28. Säg till om allergier

Var ute i god tid innan kalaset så allergier blir kända, eller ta med egen mat/tårta.

29. Hjälp till – eller åk

Står du och hänger med en kaffe är du mest i vägen.

30. Lämna blöjor och ombyte?

Nej. Om ditt barn inte är hundra procent blöjfritt stannar du på kalaset.

Fin ballong, myyyycket att städa.

31. Hur dyra ska presenterna vara?

Avgör själv, är enda svaret. Men kom ihåg att barn inte bryr sig det minsta om vad något kostar, det är vi vuxna som alltid ska jämföra. Kom också ihåg att det kan bli dyrt att ”finhandla” på sikt – kalasen blir inte färre med åren, utan fler.

”På vår förskola går det just nu en trend i att skramla ihop till en lite finare present när det är kalas. Det går till så att föräldrarna till födelsedagsbarnet berättar om insamlingen när kalasgästerna OSA:r. Varje gäst swishar 50 kronor – demokratiskt och bra, och så slipper man tio pryttlar som ingen egentligen vill ha eller behöver. Visst gillar barn paket, men min erfarenhet hittills är att de tycker ännu mer om att få något de har önskat sig länge.”

Maija, redaktör på mama och mamma till Måns, 5, och Nina, 8.

32. Vad ska man ge för presenter?

Ett knep är att ta med ditt eget barn i samma ålder för att välja present. Risken är dock att ditt barn bryter ihop när hen inser att presenten är till någon annan, eller att det blir väldigt dyrt. Man kan också ge presentkort på en leksaksaffär, något som större barn brukar tycka är kul. Till mindre barn funkar oftast en pysselbok – prisvärt och användbart.

33. Spara alltid kvittot

Det kan finnas andra föräldrar som har tänkt exakt likadant.

34. Den magiska lådan

Om du ser en potentiell present på extrapris eller ”2 för 1”, köp och lägg i en presentlåda att plocka ur vid framtida kalas. Om du har plats hemma, vill säga.

Efter kalaset kan du läsa den här listan och skratta igenkännande: 14 stadier du går igenom när du fixar ditt första barnkalas
Går det inte att bjuda hem folk just nu? Läs våra tips på alternativa kalas som ändå blir minnesvärda! 

Av: Maija Mårtensgård, uppdaterad av Karin Nordkvist