Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hur du kan hjälpa din bebis (och dig själv!) att sova bättre vet sömncoachen och författaren Hanna Bergenkull.
Hur du kan hjälpa din bebis (och dig själv!) att sova bättre vet sömncoachen och författaren Hanna Bergenkull.
Hur du kan hjälpa din bebis (och dig själv!) att sova bättre vet sömncoachen och författaren Hanna Bergenkull.
1 AV 2
Sömnpedagogen svarar
2 AV 2
Hur du kan hjälpa din bebis (och dig själv!) att sova bättre vet sömncoachen och författaren Hanna Bergenkull.
Foto: Caroline Andersson Renaud/Hessam Nabavi/Unsplash

Experten: Så hjälper du ditt barn att sova

”Hur får jag min bebis att sova?” är den vanligaste frågan sömncoachen Hanna Bergenkull får. Hon har hjälpt 700 familjer till bättre sömn genom kurser och samtal. Här berättar hon hur du ger ditt barn de bästa förutsättningarna till god sömn.  

Emelie Lindblom Dalén

”Sömn är lika viktigt som mat och rörelse”, säger sömnpedagogen och trebarnsmamman Hanna Bergenkull, när vi träffas på hotellet Scandic Park i Stockholm. För femton år sedan, när Hannas första flicka föddes, sov både barnet och Hanna upphackat och dåligt. 

– Vi sov liksom inte. Hon sov 40 minuter, max 1 timme, och vaknade. Dygnet runt. Jag hade svårt att varva ner och slappna av, eftersom jag visste att hon snart skulle vakna. 

Sömncoachen Hanna Bergenkull

Ålder: 47 år. 

Familj: Man och tre barn (15, 13 och 10 år)

Bor: Göteborg.

Gör: Sömncoach, främst för föräldrar med barn 0-3 år.

Aktuell: Med sin andra barnbok ”Visst kan Sally Säl sova!” 

och ”Sömnskolan”, en onlinekurs för föräldrar med barn i åldern 5 - 20 månader. 

Hanna beskriver att hon där nere på sömnlöshetens botten hittade en märklig kraft, det fick henne att läsa på allt hon kunde om barn och sömn. Idag är hon diplomerad sömncoach samt sömnpedagog, har skrivit två böcker med sömnkunskap för småbarnsfamiljer och jobbar heltid som sömnrådgivare för familjer. De senaste tio åren har hon hjälpt 700 familjer att få bättre sömn via samtal och kurser. Hennes första bok ”Visst kan Lillis Räv sova” beräknar hon har hjälpt 17.000 familjer sedan boksläppet 2020.
Så hur vanligt är det då att barn sover ”dåligt”? 

– Det finns ingen exakt forskning på det, men av det jag har läst skulle jag säga att 90 % av alla föräldrar någon gång har det krångligt med barns sömn. För de flesta kan det vara extra utmanande med sömnen när barnet går igenom ett stort utvecklingssprång, till exempel vid 4 månader, 8 månader eller 1,5 år. Sedan är det såklart individuellt hur mycket det påverkar.

Hanna Bergenkull med sina tre barn. Foto: Privat

Du har, genom din kurs och samtal, hjälpt 700 familjer till bättre sömn – vad har familjerna som söker sig till dig gemensamt?
– Osäkerhet och stress. Och att de vill skapa en bättre situation för sitt barn och familjen, de vill göra en förändring med omsorg för sitt barn. Det är otroligt sällan, jag kan räkna gångerna på min hand, jag möter föräldrar som vill försöka få barnet att ”lyda”.  

”Hur får jag min bebis att sova?” - sömncoachen svarar

Vilken är den vanligaste frågan du får?
– ”Hur får jag min bebis att sova?”. Att bli förälder för första gången är för många överväldigande, det går inte riktigt att förbereda sig. Vi är generellt så effektiva och produktiva som människor idag, så att få en bebis är för många en stor omställning. Jag skulle önska att fler föräldrar kunde tänkte att ”det kommer bli bra, det känns inte bra just nu, men det kommer bli bra”. Försök hitta någon typ av lugn, jag vet att det låter jättesvårt!

– Många nyblivna föräldrar tampas med dåligt samvete och där har jag ett tips som kanske låter lite provocerande; men det är att testa tacksamhet, att försöka hitta något du kan känna glädje och lycka för även i det lilla. Att tänka ”Vad är jag tacksam för idag?” innan du går och lägger sig kan bidra till att du slappnar av - om än bara lite - och på så sätt främja ditt välmående. Det i sin tur kan påverka barnets sömn. 

Hög mättnadskänsla signalerar trygghet för bebisen

Hur ger jag min bebis bäst förutsättningar till god sömn, från start?
– När det gäller spädbarn, från noll till sex månader, är det bra att veta att mat och sömn hänger ihop som yin och yang. Om ni har problem med sömnen, behöver ni kanske jobba med maten, alltså med amning eller ersättning. Hög mättnadskänsla signalerar trygghet för bebisen. Ett litet barn som sover väldigt korta intervall är antagligen för trött när det vaknar för att orka äta sig tillräckligt mätt. Sen ska man vara medveten om att sammanhängande sömn för ett spädbarn vanligtvis ”bara” är 1,5-3 timmar på dagen och 2-4 timmar på natten.

Mat och sömn hänger ihop som yin och yang

Hanna Bergenkulls bästa tips när det gäller sömn och spädbarn är att erbjuda barnet mycket mat, gärna vid flera tillfällen, när det väl är vaket. Och att försöka amma eller ge flaska ofta och mycket dagtid, med anledning av att om bebisen får i sig mycket kalorier på dagen, kommer hen att behöva mindre kalorier på natten. 

”Visst kan Sally Säl sova!” heter en av Hanna Bergenkulls böcker om sömn. Foto: Sally Patriksson

För den som ammar och lever tillsammans med någon som inte ammar kan det kännas orättvist och ojämställt om bebisen vill amma hela nätterna igenom. Ska den som ammar ta alla nätter? Här har sömnpedagogen också ett tips: 

– Testa att amma eller ge flaskan vid kanske 22 på kvällen och att sen ställa klockan på 3, för att mata igen. Vaknar bebisen däremellan behöver den antagligen inte mat, förutsatt att den är frisk och har ätit bra under dagen. Då kan din partner försöka vagga, vyssa, gå runt eller ge nappen för att söva om så att bebisen får mycket sömn, vilket i sin tur gör att den orkar äta. Det är ett sätt att försöka dela upp det. 

Hur gamla brukar barnen vara när föräldrar söker din hjälp?
– Åtta månader är det allra vanligaste. Då går barnen igenom ett av de stora utvecklingssprången när det förstår att det finns ett här och ett där och att min förälder kan lämna mig, vilket kan skapa oro hos barnet, säger Hanna och fortsätter:

– Och det är ungefär från den här åldern det för de flesta fungerar bäst att sömnträna. Vänta - om möjligt - med sömnträning för det yngre barnet. Istället kan du, över en längre tid, göra mindre förändringar som påverkar sömnen positivt. 

Ditt barn ska absolut inte gråta sig till sömns

När man hör ord som sömnträning eller sömncoach tänker en del på kritiserade och ifrågasatta metoder så som fem-minuters-metoden, vad säger du om det?
– Det tycker jag är synd. Jag är verkligen inte för fem-minutersmetoden, men vill inte heller skuldbelägga de föräldrar som har genomfört den.

– Det ska gå att se en förändring i barnets sömn till det bättre redan första natten, eller i alla fall vid andra natten, annars behöver man byta metod eller kanske prova individuell handledning. Dra i bromsen om det känns fel. Ditt barn ska absolut inte gråta sig till sömns.  Allt handlar om att lyssna in barnet, och att till slut hitta en metod som passar just er. 

Det börjar ju dyka upp en del sömncoacher för barn, hur vet man vem som är snäll och bra? Hur väljer man rätt?
– Googla personen och gör din research. Kanske har personen en hemsida där den förklarar sitt tänk, kanske har den skrivit några artiklar eller någon bok du kan låna. De flesta brukar erbjuda ett gratis lära-känna-samtal på 15 minuter, föreslå det annars. Det ska kännas bra i magen, att du har förtroende för personen och dens sätt att jobba. Om du blir osäker: vänta med att införa nya rutiner kring sömnen. 

”Ja, alla barn kan lära sig sova”, menar sömncoachen Hanna. Foto: Caroline Andersson Renaud / Pressbild

Kan verkligen alla barn lära sig att sova?
– Ja! Men det kan finnas barn som av medicinska skäl, det kan vara reflux, allergi eller någon näsa-hals-sjukdom, inte sover bra. Så det bör du utesluta först. Kontakta BVC som kan hjälpa dig. Även barn med eventuella diagnoser kan lära sig att somna och sova bra, säger Hanna och fortsätter: 

– Men sen kan det vara andra skäl som gör att det inte funkar som till exempel: barnets personlighet, förälderns personlighet, för lite kunskap och otydlig plan. En annan sak som ofta sätter käppar i hjulet är att föräldrarna inte kommer överens. 

Vad ska man göra om man känner att man håller på att gå under av trötthet?
– Ta hjälp! Kontakta bvc! Läs en bok eller hitta en kurs. Men jag vet, när man är sådär förbi av trötthet kan det vara svårt att hitta ork till att läsa en bok eller gå en kurs och då kan personlig handledning var ett alternativ. Försök hitta styrka och kraft i att det går att påverka din situation, ni måste inte ha det såhär, ni kan få ordning på sömnen! 

LÄS ÄVEN: Hur får jag min bebis att sova i spjälsäng?

LÄS ÄVEN:
När barn behöver hjälp att somna (och hjälpen stör föräldrarna)