Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Krönikören Emma Bouvin har hört meningen ”Allting är helt normalt” fler gånger än hon kan räkna i sitt liv som mamma.
Krönikören Emma Bouvin har hört meningen ”Allting är helt normalt” fler gånger än hon kan räkna i sitt liv som mamma.
Krönikören Emma Bouvin har hört meningen ”Allting är helt normalt” fler gånger än hon kan räkna i sitt liv som mamma.
Krönikören Emma Bouvin har hört meningen ”Allting är helt normalt” fler gånger än hon kan räkna i sitt liv som mamma. Foto: Unsplash/Kajsa Göransson

Allting är helt normalt (en betraktelse från mammalivet)

Sover din bebis bara en timme varje natt? Kaskadkräks hen dagarna i ända? Har hen tappat en av sina gulliga små fötter? Vad du än frågar om ditt barn eller din graviditet är svaret detsamma: Allt är helt normalt! Läs krönikören Emma Bouvins betraktelse om mammalivet – vi lovar att du känner igen dig!

– Har han tappat en av sina fötter? Jaha, men det är helt normalt. Smörj lite med bröstmjölk bara.

Allt är normalt med bebisar. Det börjar redan när de ligger i magen. Det är helt normalt att må illa, helt normalt att kräkas dagarna i ända, helt normalt att inte kunna gå ordentligt på grund av att fogarna håller på att lösa upp sig för att förbereda inför jättehuvudets ankomst.

Det är helt normalt att vara ledsen, helt normalt att inte känna något alls. Helt normalt att vara hormonell, helt normalt att inte vara det.

Under min andra graviditet sov jag cirka sexton timmar per dygn. När jag var vaken kräktes jag mest. Det var såklart helt normalt. I alla fall tills barnmorskan fick mina provresultat och upptäckte att min sköldkörtel hade lagt av – något som är HELT NORMALT. Varför gör den det? Det vet man inte, men det är väldigt vanligt under en graviditet. Inget att oroa sig för.

Det kan vara kroniskt (det var det) men då får du äta medicin resten av ditt liv bara.

Obs, om du inte genast börjar äta medicinen kan bebisen sluta utvecklas!!! Men det är helt normalt. Ta medicinen nu bara. Tyvärr är den slut på apoteket. Det är helt normalt, ibland tar viss medicin faktiskt slut hos leverantören. Nåväl, då får du gråta och bråka och skrika tills en läkare på en jourcentral skriver ut en annan dos av samma medicin till dig, för mödravården har såklart stängt. Mödravården har bara öppet under normala öppettider.

Den lilla bebisen ammar konstant och går ändå inte upp i vikt? Helt normalt, försök amma mer bara. 

Bebisen kaskadkräks som om hon försökte casta sig själv till en roll i ”Exorcisten”? Låter faktiskt helt normalt. Du kan ju försöka amma henne längre perioder, men mer sällan. Kom bara ihåg att du måste amma hela tiden, för hon går ju inte upp så bra i vikt. Det är HELT normalt, men ändå något du får hålla ett öga på.

Är du för trött för att alls orka hålla ögonen öppna? Helt normalt. Men sova får du göra någon annan gång.

Utdrag ur boken ”Det här är den bästa tiden i ditt liv: Rapport från ett moderskap” av Emma Bouvin, mamma till Ture, 7, och Elly, 4. 

Du kanske också vill läsa Knivlisas krönika: ”Ett avskedsbrev till mina barn”
Eller vår öppna och ärliga intervju med Isabella Löwengrip: ”Jag vill ha en kull nummer två!”