Supermodellen Elsa Hosk blev mamma den 11 februari 2021. Nu delar hon med sig om dotterns födsel på Instagram: ”Hon kom med solen klockan sju på morgonen”. Foto: PA / TT NYHETSBYRÅN

Elsa Hosks förlossningsberättelse – födde sin dotter hemma

Victoria's secret-ängeln Elsa Hosk har blivit mamma till en dotter. Den lilla flickan kom till världen som ”super-woman”. Nu delar Elsa mycket generöst och gripande med sig av sin förlossningsberättelse.

Elsa Hosk, den långa och gängliga baskettjejen från Bromma i Stockholm, som kom att bli en världskänd modell med de största modehusen och tyngsta magasinen på sitt cv, har nått ytterligare en milstolpe i livet. Den 11 februari 2021 blev hon mamma för första gången. Nu delar hon med sig av hela sin förlossningsberättelse i sex delar på Instagram.

I samband med en flytt från New York till Los Angeles när Elsa var gravid i sjunde månaden bestämde hon sig för att ändra planen om sjukhusfödsel och i stället föda hemma i sitt nya hem. 

”Min graviditet var inte en riskgraviditet och hon mådde prima där inne, så jag bestämde mig för en naturlig hemförlossning, utan bedövning och i vatten. Jag har alltid älskat och känt mig trygg i vatten”, börjar Elsa sin berättelse om när dottern Tuuli kom till världen en solig morgon i vattumannens tecken.

https://www.instagram.com/p/CLXqpu2p47T/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Elsa beskriver hur hon hade hanterbara värkar i två dagar (även om hon inte fick mycket sömn), och när det är var tre minuter mellan värkarna ringde de efter doulan. Men det var falskt alarm, värkarbetet stannade av. Tillsammans med doulan försökte hon få i gång det igen.

”Vi gick runt i trädgården, gjorde yogaövningar, försökte pumpa bröstmjölk. Jag var utmattad men ville inte vara med om en natt till utan sömn, jag ville ha all energi kvar för att föda” skriver Elsa.

På kvällen när värkarna fortfarande bara kom i tiominuters-intervaller fick Elsa hjälp av en akupunktör, lite senare kände hon ett knäpp i magen och lite fostervatten sipprade ut.

”Det var den starkaste värken hittills, och de fortsatte att komma. Smärtan var stark och den enda smärtlindring jag kunde tänka mig var att ta en varm dusch. Tom satt utanför, redo att hjälpa mig om det skulle behövas. När jag inte visste vad jag skulle göra med mig själv för att det gjorde så ont, masserade han min rygg så kraftigt han kunde. Att lämna duschen och det varma vattnet känns otänkbart. Jag la mig ner mellan värkarna för att vila och samla mig, och när sammandragningarna kom var jag tvungen att ställa mig upp och hålla fast vid något för att klara av det.”

”Jag känner mig som ett djur. Jag har lämnat mitt ego, min stolthet”

Hon fortsätter att beskriva hur hon andades sig genom värkarna och försökte hålla sig lugn som hon lärt av hypnobirth-coachen, och äntligen fick hon lägga sig i förlossningspoolen de ställt i sovrummet. 

Vid det här laget är barnets huvud nästan ute men det visar sig att hela livmodertappen inte är helt utplånad utan har fastnat mellan Elsas bäcken och barnets huvud. Och när hon måste flytta in till toaletten för att försöka krysta ännu kraftigare upplever hon det mest smärtsamma ögonblicket hittills.

”Men jag minns att jag kände mig så tacksam för de olika förlossningsteknikerna och var öppen för att prova något naturligt för att få ut barnet snabbare. Men jag kommer ihåg att jag kände mig helt förkrossad för att jag inte ens hade kommit till krystningsstadiet, och det kändes som att hon aldrig skulle komma. Sedan påminde jag mig själv att jag inte bara kunde sluta, det finns ingen annan väg ut än genom smärtan. Jag föreställde mig att varje värk var en våg, jag måste ta ett djupt andetag och dyka och inte släppa ut luften förrän den var över.”

Läs också: Allt fler vill föda hemma – så här funkar det i Sverige

Livmodertappen är fortfarande inte utplånad och barnmorskan föreslår Elsa en sista ställning som hon vet är bra, en variant av barnets position. 

”För att det ska fungera måste jag komma upp ur förlossningspoolen och upp i sängen. Jag är helt utmattad och min kropp stänger ner mellan vågorna för att bara väckas av ett adrenalinpåslag när en ny krystvärk kommer. Men i den här ställningen hittar jag tillräckligt med kraft och plötsligt går vattnet på riktigt och rinner ut över hela sängen.”

”Hon kom med solen klockan sju på morgonen”

”Jag tänker att varje värk för henne närmare och närmare mig, men jag tvivlar ändå på mig själv om jag verkligen kan göra det här och när jag misslyckas att andas genom en värk bryter jag ihop. Det är den värsta smärtan, rädslan och mörkret jag någonsin har upplevt. Jag känner mig som ett djur. Jag har släppt mitt ego, min stolthet. ”

https://www.instagram.com/p/CLM99dTsXOO/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Men hon beskriver hur hon blir påhejad av sin doula, och 12 timmar efter första värk har hon hittat en effektiv ställning.

”Jag håller fast mina egna ben och trycker upp knäna i armhålorna. 

När hennes barnmorska säger att hon kan känna på hennes huvud nu, är Elsa för utmattad och rädd. Men lite senare när huvudet är synligt ger de henne en spegel så att hon kan se själv.

”Till min stora förvåning ger det mig en sådan styrka och kraft som tydligen fanns någonstans djupt inom mig, och som jag aldrig tidigare varit med om.”

Man förstår nu att flickan är en stor bebis, dessutom har hon sina händer längs huvudet. Förlossningsteamet kan känna dem under Elsas hud. De jobbar hårt för att hon inte ska spricka, tar snabba beslut, och manövrerar barnet medan Elsa krystar, ett arbete som pågår i två timmar. 

”Sedan äntligen med en kraftig krystning och ett ljud och en känsla som jag aldrig har känt eller gjort i livet kommer hela huvudet ut. Jag har aldrig känt mig mer lättad. Det är över. Med nästa krystning kommer hela kroppen, och hon läggs på mitt bröst”

https://www.instagram.com/p/CLSUjtnM_Q5/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

”All smärta är glömd och jag är överväldigad av kärlek, stolthet, lycka. Hon är här. Hon anlände med solen klockan sju på morgonen och rummet skiftade från det som kändes som en skräckfilm, till en ljus solfylld dröm. Denna morgon är alla planeterna i hennes tecken, min super-Vattuman-bebis.”

”Min doula frågar vad vi vill äta och vi får den godaste ägg- och avokadosalladen jag någonsin har ätit. Sedan går alla. Det är bara vi, jag Tom och Tuuli, och vi somnar tillsammans på sängen där hon föddes.”

Det ska Elsa Hosks dotter heta

Den lilla flickan har fått sina namn efter två starka kvinnor i Elsas och Toms närhet: Tuulikki Joan (kallas Tuuli). Namnet Tuulikki efter Elsas mamma och Joan efter Toms mormor.

Under graviditeten berättade Elsa i ”Skavlan” att hon såg fram emot det nya livet som mamma - även om tanken också var svindlande:

– Det är som en roller-coaster. Ibland får jag panik, ibland känner jag mig redo. Men för det mesta känner jag att...  Vi är så själviska. Vi behöver fokusera på nåt annat än oss själva. Jag känner mig redo för den typen av ansvar. 

Läs också om mamas redaktör Emelie som oplanerat födde sin son i hallen: ”Jag grät av eufori, lättnad och stolthet”