Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Chloé Schuterman, utnämnd av modeskribenten Daniel Björk till "vår första tweeniebloggkändis".

Chloé Schuterman: "Tjejfajter är speciella, det finns liksom ingen som kan hjälpa till"

Du kallar det ”idoldyrkan”, Chloé Schuterman, 12, säger: ”Justin Bieber”. En skillnad bara en tweenie kan förstå. Här skriver succébloggaren om de tre viktigaste sakerna i sitt liv!

Chloé Schuterman

Chloé Schuterman

Ålder: 12.

Familj: Mamma Nathalie, 45 (som i eget namn driver Sveriges exklusivaste modebutik), pappa Christophe, 53, storebror Marcus, 20, och franska bulldoggen Ralph, 1.

Gör: Går i sjätte klass och driver sin egen blogg på chloeschuterman.chic.se.

Då upptäckte jag att jag var en tweenie: ”När vi var i New York och mamma frågade conciergen om de bästa barnklädesbutikerna. Han tittade på mig uppifrån och ned, skakade på huvudet och sa: ’Det är svårt att hitta kläder till tweeniesar i New York’.” 

När mama frågade mig om jag ville skriva en krönika så tänkte jag direkt på ”Sex and the city”. När Carrie sitter framför sitt fönster och skriver, äter ett rött äpple och funderar om livet. Då tänkte jag ”Gud, vad roligt, det vill jag också göra!” Det händer så mycket i livet när man är mellan 8–13 år, jag skulle kunna skriva en lång lista med både bra och dåliga saker, men jag har valt att prata om tre saker som är en stor del av mitt liv: puberteten, vänskap och vad min mamma kallar idoldyrkan, men som jag kallar Justin Bieber.

Puberteten, alla går igenom den, men den är lika jobbig och läskig ändå! Det hjälper liksom inte att veta att alla tycker den är jobbig, den får en ändå att känna sig ensam ibland och man önskar att den kunde vara över snabbt, fast man vet att den typ bara precis börjat. Bröst och mens är väl de stora förändringarna för tjejer. Helt plötsligt har man två utstickande saker på bröstet, men de är för små för att passa i en bh och för stora för att missa! Sen har vi ju mensen också – vem har fått den, vem har inte?! När kommer den?! Tänk om jag blir en av de första!? Att inte veta är nog värst! Ibland blir det väldigt mycket på en gång!

Kompisar är ju superviktigt att ha och jag tror att speciellt för tjejer i min ålder är det viktigt att ha sitt tjejgäng som man pratar och hänger med. Men den senaste tiden tycker jag att det har blivit mycket mera drama runt det här med kompisar. Vi har alla en större eller mindre drama queen i oss som ibland tar över och då blir det ofta jobbigt. Tjejfajter är speciella, det finns liksom ingen som kan hjälpa till. Speciellt inte fröknarna i skolan som tror att problemet är löst bara man säger förlåt till varandra. Men förlåt är bara ett ord och kommer inte kunna lösa den jobbiga tjejfajten. De löser sig helt enkelt med tiden när man förstår vad man gjorde för fel eller hur man skulle gjort istället. Men såklart blir det snart en ny tjejfajt och man kommer bråka igen. Det är lite av ett kretslopp, hehe. Men det absolut jobbigaste med tjejbråk är att man inte säger vem man är sur på eller varför öga mot öga utan det viskas, tisslas och tasslas till alla!

Idoldyrkan är inte mitt ord, det är vad vuxna kallar det när man typ är kär i någon som är känd som man aldrig kommer kunna gifta sig med. Jag bryr mig inte om vad det kallas, men jag har det i alla fall för Justin Bieber! Det är svårt att förklara för vuxna det här med Justin Bieber, han är liksom perfekt på alla sätt och vis. Han är typ som en gud på något sätt, jag kan inte sitta still när jag tänker på honom. Det bara spritter i kroppen och man vill sjunga ”Baby, baby, baby oh… won’t you be mine”. När jag var och såg hans film ”Never say never” på bio grät jag typ genom hela filmen. Sen när jag kom ut ur salongen, alldeles röd i ögonen så träffade jag några bloggläsare som började fota mig! Kände mig jättelöjlig, haha…

Ibland är det svårt att prata med sina föräldrar om allt som händer i livet och man tycker det är pinsamt, även om man vet att de gått igenom samma saker. Då är det är superskönt att ha kompisar att prata med istället. När man inte kan prata med kompisarna så är mamma och pappa alltid där. Och min hund Ralph förstås, han lyssnar alltid. Så även om det händer mycket i livet, bra och jobbiga saker, när man är tweenie är det ändå spännande. Man håller ju på att bli tonåring, man kan göra saker själv utan mamma och pappa, vara mer självständig. Det tycker jag är roligt!

Jag vet att mitt liv inte ser ut som många andra tweeniesars. Jag går inte bara i skolan, jag har en blogg och jag jobbar som modell ibland och får följa med mamma på biopremiärer, inköpsresor och annat roligt. Men i grund och botten går alla tweeniesar igenom samma saker, var man än bor eller vad ens föräldrar jobbar med. Mamma brukar säga att barndomen kan vara som ett fängelse, man är inte riktigt fri. Man går upp tidigt på morgonen, går till skolan, har lektioner hela dagen och sen går man hem och måste göra läxor. Jag tror att tricket är att tänka på att man lär sig av allt, både det roliga och det jobbiga.