Brist på febernedsättande läkemedel för barn i hela Europa
Det råder brist på febernedsättande läkemedel för barn i hela Europa just nu och många hyllor ekar tomma såväl på nätapotek som fysiska.
Nu uppmanar Läkemedelsverket föräldrar att inte köpa mer än familjen behöver.
Förkylningar, influensa, vattkoppor och magsjuka. Vi är många som vabbar sjuka barn just nu.
Men den som inte redan laddat upp hemmaapoteket med febernedsättande läkemedel för barn kan få problem. Det råder nämligen brist på flera sorters paracetamol för barn och på många apotek är hyllorna med flytande alvedon och flera suppositorier (”suppar”) för barn helt slut. Enligt Läkemedelsverket ser det likadant ut i hela Europa.
”En kraftigt ökad efterfrågan under de gånga vintermånaderna och otillräcklig produktionskapacitet har gjort att tillgången på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form är påverkad i hela Europa”, skriver de i ett pressmeddelande.
Det kommer delleveranser regelbundet och enligt tillverkarnas uppgifter till Läkemedelsverket är prognosen att bristen ska vara åtgärdad under mars.
Läkemedelsverket uppmanar föräldrar att inte bunkra upp med medicin om det kommer in leveranser:
”Köp inte mer än vad du behöver för stunden. Den bakom dig i kassan kanske också har ett febrigt barn hemma”, skriver de i ett pressmeddelande.
”Vi har tillfällig brist på flytande paracetamol för barn”
Apoteket AB är en av apotekskedjorna som märkt av bristen.
– Vi har tillfällig brist på flytande paracetamol för barn. Det finns alternativ och vi uppmanar våra kunder att prata med personalen i apoteken som kan ge råd, exempelvis finns det munsönderfallande tabletter eller suppositorier för barn. Vi har en nära dialog med våra leverantörer för att så snart som möjligt säkra en god tillgång på dessa produkter, när det blir är svårt att säga, säger Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket AB.
Farmaceuten Catharina Claesson på Apotek Hjärtat påminner om att det går att ge barn som väger 15 kilo eller mer en halv vuxendosering (en halv tablett paracetamol för vuxna) om man inte får tag på receptfri medicin för barn.
– När det gäller paracetamol som finns i till exempel Alvedon och Panodil, så finns tabletter för vuxna, som går att dela och ge till barn från 3 år eller ca 15 kilo. Kan barnet klara att svälja tabletter är det ett alternativ. Vissa brustabletter kan delas och ges lösta i vatten från ca 15 kilo (ca 3 år). Munsönderfallande tabletter från ca 15 kilo (3 år) är enkla och bra att ge till barn, de löser sig i munnen och sväljs ned. De kan också ges på en sked löst i lite vatten, eller lösta i ett halvt glas vatten. För mindre barn är stolpiller bra, tyvärr är tillgången på dessa just nu begränsad.
Tips när barnet har svårt att svälja tabletter
Vissa barn har svårt för att svälja tabletter, har du något knep för hur man kan få i dem tabletter ändå?
– Om det går att ge flytande eller stolpiller i stället för tabletter kan det vara enklare. Går inte det, till exempel för att det inte finns tillgängligt, så kan munsönderfallande tabletter vara ett alternativ. De smälter på tungan eller kan lösas i lite vatten på en sked och brukar gå lätt att ta. Många barn klarar att svälja en halv vuxentablett, det går ofta lättare tillsammans med något trögflytande som sylt, yoghurt eller fil, eller så kan man lägga tabletten inuti en kokt makaron.
– Och glöm inte att involvera barnet om det är tillräckligt stort, förklara varför man behöver ta medicinen, belöna med något som barnet gillar när det tagit sin dos. Och tänk på att inte blanda läkemedel i barnets favoritdryck – det kan göra att barnet sedan inte vill dricka den längre – ett exempel är till exempel välling, säger Catharina Claesson.
Att tänka på när du medicinerar barn med smärtstillande medicin
Källa: Catharina Claesson, chef farmaci och farmaceut Apotek Hjärtat
LÄS MER: Nya siffror: Vi vabbar inte längre mest i februari
LÄS MER: Nya vabbrekordet – så mycket vabbade föräldrar 2022