Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vanligaste symtomen • Då är barnet som känsligast

Brist på febernedsättande läkemedel för barn i hela Europa

Det råder brist på febernedsättande läkemedel för barn i hela Europa just nu och många hyllor ekar tomma såväl på nätapotek som fysiska. 

Nu uppmanar Läkemedelsverket föräldrar att inte köpa mer än familjen behöver.

Förkylningar, influensa, vattkoppor och magsjuka. Vi är många som vabbar sjuka barn just nu.

Men den som inte redan laddat upp hemmaapoteket med febernedsättande läkemedel för barn kan få problem. Det råder nämligen brist på flera sorters paracetamol för barn och på många apotek är hyllorna med flytande alvedon och flera suppositorier (”suppar”) för barn helt slut. Enligt Läkemedelsverket ser det likadant ut i hela Europa.

”En kraftigt ökad efterfrågan under de gånga vintermånaderna och otillräcklig produktionskapacitet har gjort att tillgången på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form är påverkad i hela Europa”, skriver de i ett pressmeddelande.

Det kommer delleveranser regelbundet och enligt tillverkarnas uppgifter till Läkemedelsverket är prognosen att bristen ska vara åtgärdad under mars. 

Det är svårt att få tag på alvedon för barn just nu och på många håll ekar hyllor tomma.

Läkemedelsverket uppmanar föräldrar att inte bunkra upp med medicin om det kommer in leveranser:

”Köp inte mer än vad du behöver för stunden. Den bakom dig i kassan kanske också har ett febrigt barn hemma”, skriver de i ett pressmeddelande.

”Vi har tillfällig brist på flytande paracetamol för barn”

Apoteket AB är en av apotekskedjorna som märkt av bristen. 

– Vi har tillfällig brist på flytande paracetamol för barn. Det finns alternativ och vi uppmanar våra kunder att prata med personalen i apoteken som kan ge råd, exempelvis finns det munsönderfallande tabletter eller suppositorier för barn. Vi har en nära dialog med våra leverantörer för att så snart som möjligt säkra en god tillgång på dessa produkter, när det blir är svårt att säga, säger Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket AB.

Elin Jarl på Apoteket AB uppmanar föräldrar att prata med personalen i apoteken som kan ge råd om alternativ. Foto: Pressbild

Farmaceuten Catharina Claesson på Apotek Hjärtat påminner om att det går att ge barn som väger 15 kilo eller mer en halv vuxendosering (en halv tablett paracetamol för vuxna) om man inte får tag på receptfri medicin för barn.

– När det gäller paracetamol som finns i till exempel Alvedon och Panodil, så finns tabletter för vuxna, som går att dela och ge till barn från 3 år eller ca 15 kilo. Kan barnet klara att svälja tabletter är det ett alternativ. Vissa brustabletter kan delas och ges lösta i vatten från ca 15 kilo (ca 3 år). Munsönderfallande tabletter från ca 15 kilo (3 år) är enkla och bra att ge till barn, de löser sig i munnen och sväljs ned. De kan också ges på en sked löst i lite vatten, eller lösta i ett halvt glas vatten. För mindre barn är stolpiller bra, tyvärr är tillgången på dessa just nu begränsad. 

Tips när barnet har svårt att svälja tabletter

Vissa barn har svårt för att svälja tabletter, har du något knep för hur man kan få i dem tabletter ändå?
– Om det går att ge flytande eller stolpiller i stället för tabletter kan det vara enklare. Går inte det, till exempel för att det inte finns tillgängligt, så kan munsönderfallande tabletter vara ett alternativ. De smälter på tungan eller kan lösas i lite vatten på en sked och brukar gå lätt att ta. Många barn klarar att svälja en halv vuxentablett, det går ofta lättare tillsammans med något trögflytande som sylt, yoghurt eller fil, eller så kan man lägga tabletten inuti en kokt makaron.  

– Och glöm inte att involvera barnet om det är tillräckligt stort, förklara varför man behöver ta medicinen, belöna med något som barnet gillar när det tagit sin dos. Och tänk på att inte blanda läkemedel i barnets favoritdryck – det kan göra att barnet sedan inte vill dricka den längre – ett exempel är till exempel välling, säger Catharina Claesson.

Catharina Claesson, farmaceut. Foto: Pressbild / Apotek Hjärtat

Att tänka på när du medicinerar barn med smärtstillande medicin

Det är viktigt att ge barnet rätt dos, och det blir speciellt viktigt att vara noggrann om man delar en vuxendos till ett barn så att det blir rätt.  

 

Läkemedel mot smärta/feber hos barn innehåller paracetamol (Alvedon, Panodil) eller ibuprofen (Ipren) och man doserar efter barnets vikt (och även ålder). Använd ett doseringsmått till flytande medicin, (får man gratis på apoteket) och inte en vanlig sked. Läs på förpackningen vad som gäller, eller fråga oss på apotek om råd.  

 

Det är viktigt att ha koll på hur barnet mår och hur länge man till exempel haft feber för att kunna avgöra när det är dags att kontakta sjukvården. På smärtstillande läkemedel för barn står alltid hur länge man kan använda dem innan man bör kontakta vården.  

 

Källa: Catharina Claesson, chef farmaci och farmaceut Apotek Hjärtat