Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Många spännande och utvecklande böcker för de lite äldre barnen. Boktips för barn mellan 6 och 9 år.Många spännande och utvecklande böcker för de lite äldre barnen. Boktips för barn mellan 6 och 9 år.Många spännande och utvecklande böcker för de lite äldre barnen. Boktips för barn mellan 6 och 9 år.
Många spännande och utvecklande böcker för de lite äldre barnen. Boktips för barn mellan 6 och 9 år. Foto: MONTAGE/PRESSBILDER

10 barnböcker som gör succé hos de lite äldre barnen – 6-9 år

Söker du tips på bra barnböcker? Då har du kommit helt rätt! Här är mama-redaktionens bästa boktips för de lite äldre barnen mellan 6 och 9 år.

Bra böcker till 6-åringar och äldre

Nu kanske barnet vill ligga och läsa och bläddra lite själv ibland? Glöm inte att sno åt dig en stund tillsammans också – lässtunderna vill man ju inte missa och främjar dessutom barnets ordförråd!

1. Harry Potter och de vises sten, J.K. Rowling

Harry Potter, ett måste som högläsning när barnen blivit äldre! Dessutom, sexton år efter utgivningen av den första Harry Potter-boken i Sverige har en alldeles ny, illustrerad utgåva sett dagens ljus. Perfekt att börja med och locka in barnen i den spännande världen med trolldom och häxkonster. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Böckerna om Harry Potter har sålt i hundratals miljoner exemplar världen över, och man förstår varför.Böckerna om Harry Potter har sålt i hundratals miljoner exemplar världen över, och man förstår varför.Böckerna om Harry Potter har sålt i hundratals miljoner exemplar världen över, och man förstår varför.
Böckerna om Harry Potter har sålt i hundratals miljoner exemplar världen över, och man förstår varför. Foto: PRESSBILD

2. Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor, Elena Favilli, Francesca Cavallo

Det här formatet är perfekt för alla vetgiriga barn och deras föräldrar! Varje berättelse handlar om en flicka eller kvinna, känd eller okänd, som gjort avtryck i historien och åstadkommit fantastiska saker. Låt dig inte begränsas av titeln – den här boken passar förstås precis lika bra att läsa för pojkar, och ger upphov till många spännande diskussioner.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

En given bok för både flickor och pojkar.En given bok för både flickor och pojkar.En given bok för både flickor och pojkar.
En given bok för både flickor och pojkar. Foto: PRESSBILD

3. Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda, Ben Brooks

Efter världssuccéerna med ’Rebelltjejer’ kom äntligen den efterlängtade versionen med fantastiska pojkar. Historien är ju förstås redan full av män; krigare, kungar och hjältar, men den här boken skildrar alla de pojkar som förändrat världen utan att slåss (för det mesta). Är något äldre i sitt språk och dramaturgi än ’Rebelltjejer’-böckerna, men desto mer att förklara och diskutera med den nyfikna 8-åringen!  Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

”Litteraturen är full av drömprinsar, modiga riddare och superhjältar. Men tänk om man som pojke hellre tar upp en bok än ett svärd? Hellre har på sig kjol än jeans?””Litteraturen är full av drömprinsar, modiga riddare och superhjältar. Men tänk om man som pojke hellre tar upp en bok än ett svärd? Hellre har på sig kjol än jeans?””Litteraturen är full av drömprinsar, modiga riddare och superhjältar. Men tänk om man som pojke hellre tar upp en bok än ett svärd? Hellre har på sig kjol än jeans?”
”Litteraturen är full av drömprinsar, modiga riddare och superhjältar. Men tänk om man som pojke hellre tar upp en bok än ett svärd? Hellre har på sig kjol än jeans?” Foto: PRESSBILD

4. Trolldom i Gamla stan, Martin Olczak

Böckerna om Jack är spänning och mysterium i kända stockholmsmiljöer. Trolldom i Gamla stan är den första i serien om Jack Nilssons bravader.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

”För några timmar sedan trodde inte Jack Nilsson på sagoväsen. Nu jagas han genom Stockholm av varulvar, bergstroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. ””För några timmar sedan trodde inte Jack Nilsson på sagoväsen. Nu jagas han genom Stockholm av varulvar, bergstroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. ””För några timmar sedan trodde inte Jack Nilsson på sagoväsen. Nu jagas han genom Stockholm av varulvar, bergstroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. ”
”För några timmar sedan trodde inte Jack Nilsson på sagoväsen. Nu jagas han genom Stockholm av varulvar, bergstroll och andra skrämmande varelser ur den svenska folktron. ” Foto: PRESSBILD

5. Dagbok för alla mina fans: Gregs bravader, Jeff Kinney

Supersuccé-serie som älskas av miljoner barn (och deras föräldrar) världen över. Perfekt för barn som vill läsa själva med massor av kul bilder och text med hög igenkänning. Rekommenderas för mellanstadiebarn men går absolut att smygstarta tidigare för nyfikna 7- och 8-åringar! Gregs bravader är den första i serien.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Alla älskar Greg, det är sedan gammalt!Alla älskar Greg, det är sedan gammalt!Alla älskar Greg, det är sedan gammalt!
Alla älskar Greg, det är sedan gammalt! Foto: PRESSBILD

6. Nikkis dagbok #1 : berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv , Rachel Renée Russell

Den första i serien om Nikki som har beskrivits som ”tjejernas motsvarighet” till ”Dagbok för alla mina fans”, och även denna bokserie har blivit en rejäl världssuccé. Men precis som med ”Dagbok för alla mina fans” så läser både tjejer och killar böckerna med stor behållning.  Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Vad har Nikki hittat på i dag, månne?Vad har Nikki hittat på i dag, månne?Vad har Nikki hittat på i dag, månne?
Vad har Nikki hittat på i dag, månne? Foto: PRESSBILD

7. Kalle Ankas Pocket DeLuxe : de bästa äventyren ur Kalle Ankas Pocket, Joakim Gunnarsson, Germund Von Wowern

Kalle Ankas Pocket har utkommit i över 50 år och med över 500 utgåvor. Denna kärleksfullt hopsnickrade samlingsvolym bjuder på ett urval av de bästa, mest briljanta, mest spännande och underhållande serier som Kalle Ankas Pocket bjudit svenska barn och vuxna på. Förutom fartfyllda äventyr med Kalle Anka, Knattarna, Farbror Joakim, Musse Pigg och alla de andra, bjuder boken på insiktsfulla texter om serierna och deras skapare.
Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Kalle Ankas fotbollspockets som kom inför VM 2018 gjorde att min son plötsligt började ligga och läsa tyst för sig själv på semestern! /Lisa, redaktör på mama.Kalle Ankas fotbollspockets som kom inför VM 2018 gjorde att min son plötsligt började ligga och läsa tyst för sig själv på semestern! /Lisa, redaktör på mama.Kalle Ankas fotbollspockets som kom inför VM 2018 gjorde att min son plötsligt började ligga och läsa tyst för sig själv på semestern! /Lisa, redaktör på mama.
Kalle Ankas fotbollspockets som kom inför VM 2018 gjorde att min son plötsligt började ligga och läsa tyst för sig själv på semestern! /Lisa, redaktör på mama. Foto: PRESSBILD

8. Stjärnstenen, Jo Salmson

Stjärnstenen är första delen i Jo Salmsons nya fantasyserie ”Drakarnas öde”. Den mystiska kraften i Stjärnstenen kan förgöra en hel värld - men den kan också varna för faror. Möt Nea som har Gåvan att tolka skuggorna i stenens inre! Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Stjärnstenen inleder serien "Drakarnas öde", den som läst böckerna om Tam tiggarpojken kommer att känna igen sig.Stjärnstenen inleder serien "Drakarnas öde", den som läst böckerna om Tam tiggarpojken kommer att känna igen sig.Stjärnstenen inleder serien "Drakarnas öde", den som läst böckerna om Tam tiggarpojken kommer att känna igen sig.
Stjärnstenen inleder serien "Drakarnas öde", den som läst böckerna om Tam tiggarpojken kommer att känna igen sig. Foto: PRESSBILD

9. Forskardrömmar: Berättelser för nyfikna barn, Sveriges unga akademi

Här är en bok som gläntar på dörren till den högre skolan och barn som sedan valde att bli forskare till yrket. Några barn tyckte att det var roligt att gå i skolan, andra tyckte det var tråkigt. Vissa växte upp i en universitetsstad, andra ute på landet. Bra historier som visar på förutsättningar och intressen inte spelar så stor roll var man hamnar i livet. Peppigt från start! Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Inte mindre än 60 vackert illustrerade berättelser om barn i Sverige som senare i livet på olika sätt har bidragit till att föra forskningen framåt.Inte mindre än 60 vackert illustrerade berättelser om barn i Sverige som senare i livet på olika sätt har bidragit till att föra forskningen framåt.Inte mindre än 60 vackert illustrerade berättelser om barn i Sverige som senare i livet på olika sätt har bidragit till att föra forskningen framåt.
Inte mindre än 60 vackert illustrerade berättelser om barn i Sverige som senare i livet på olika sätt har bidragit till att föra forskningen framåt. Foto: PRESSBILD

10. Legenden om Sally Jones, Jakob Wegelius

”En tecknad roman för alla som lockas av Det Stora Äventyret!” Så beskrivs den spännande boken om gorillan Sally Jones. Märkliga öden för henne ut på världshaven och till städer som Port Said, Singapore, San Francisco och New York. Magiskt illustrerad och med en fängslande historia gör den här boken till en läsupplevelse att minnas. Perfekt som högläsningsbok.

Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

"Legenden om Sally Jones är så vackert skriven och så finurligt komponerad att man blir alldeles varm om hjärtat. Tänk att det fortfarande görs sådana här böcker..." – recension i Expressen."Legenden om Sally Jones är så vackert skriven och så finurligt komponerad att man blir alldeles varm om hjärtat. Tänk att det fortfarande görs sådana här böcker..." – recension i Expressen."Legenden om Sally Jones är så vackert skriven och så finurligt komponerad att man blir alldeles varm om hjärtat. Tänk att det fortfarande görs sådana här böcker..." – recension i Expressen.
"Legenden om Sally Jones är så vackert skriven och så finurligt komponerad att man blir alldeles varm om hjärtat. Tänk att det fortfarande görs sådana här böcker..." – recension i Expressen. Foto: PRESSBILD