Bästa boktipsen till bokslukare! Foto: Pressbild/montage

19 barnböcker som gör succé hos 3-6 åringen

Söker du tips på bra barnböcker? Då har du kommit helt rätt! Här är mama-redaktionens bästa boktips för barn mellan tre och sex år.

mamaredaktionen

Böcker till 3-4-åringar

När barnet har blivit 4 år börjar det bli kul att läsa lite längre sagor med mer avancerat innehåll.

1. Olle & Bolle handlar, Charlotte Lannebo, Ellen Ekman

Det här är bland det roligaste vi läst på länge. Underbart när man som förälder får känna igen sig i vardagssituationer, vilket man utan tvekan gör gör när Olle och Bolle är och handlar. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

 

2. Alla tittar på Alfred, Johan Unenge och Maria Nilsson Thore

Gulligt och tänkvärt om att känna sig liten. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

3. Sagan om det röda äpplet, Jan Lööf

Vem älskar inte Jan Lööfs fantastiska bilder och historier!? Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

4. Bockarna Bruse på badhuset, Bjørn Rørvik och Gry Moursund

De tre bockarna försöker undvika trollet genom att gå till badhuset i stället för över bron. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

5. Prick & Fläck tandtrollar av Lotta Geffenblad

Tandborstsången i slutet har fått många barn att öppna munnen! Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

6. Bamse i Trollskogen

Finns inte bara som serietidning utan även som böcker. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

7. ALLT, Marc Martin

Fullklottrade sidor med vackra illustrationer och rolig fakta där man bland annat kan utforska Amazonas djungel, drömma sig bort till storstadspulsen i Hong Kong eller lära sig om livet på Antarktis. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

8. Dumma teckning, Johanna Thydell och Emma Adbåge

Prisbelönt bok som på pricken beskriver frustrationen hos en liten som kämpar med att få till en perfekt teckning. Hög igenkänning och mycket humor! Och slutet är så fint!. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

9. Varför är mamman arg av Kristina Murray Brodin och Bettina Johansson

Två förskolebarn spekulerar kring varför kompisens mamma är så arg en morgon. Bjuder på både skratt och allvar, och är befriande normbrytande. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

10. Snurran äter ketchup, Eva Bergström, Annika Samuelsson

Snurran äter ketchup, eller valfri annan rolig, härligt, unerbar Snurran-bok! Katten Snurran styr sin familj med järnhand och har alltid nya upptåg på gång. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

”Vi har legat hela familjen och skrattat sååå högt åt Snurrans alla upptåg”, säger Lisa på mama.

11. Hokus pokus Alfons Åberg, Gunilla Bergström

Alfons har nog de flesta barn läst halva livet, men just denna är lite längre och Alfons är äldre. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Böcker till 5-åringar

Tänk vad mycket diskussioner en bok kan leda till när man har en 5-åring bredvid sig! Nu funkar det till och med att läsa enklare kapitelböcker, så länge det finns åtminstone några illustrationer.

12. Britten och prins Benny, Pija Lindenbaum

Charmig berättelse med härliga bilder, om Britten som letar efter sin kompis riktiga familj – kungafamiljen. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Britten har hittat sin prins, nu fattas bara ett slott...

13. I huset där jag bor av Lena Sjöberg

Jättefin bok där man får se hur olika familjer i ett lägenhetshus bor. Väcker många tankar och diskussioner om hur olika man kan bo och hur barnen vill ha det hemma. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

14. Sven går på kalas av Annika Lundholm Moberg

När min 7-årige son fick i uppdrag att ta med sin favoritbok till skolan valde han denna. Den har alltså hängt med i rätt många år och uppskattas lika mycket av oss föräldrar. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

15. Billy och djuren, Birgitta Stenberg

Här får vi följa Billy och hans ensamstående mamma, som bollar jobb med lek. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Böcker för 6-åringar

Kanske har din 6-åring börjat intressera sig för läsning? Då är det kul med böcker hen kan ljuda sig igenom själv också.

16. Handbok för superhjältar. Del 1: Handboken, Elias och Agnes Våhlund

Så fantastiskt med en riktig hjältinna! Perfekt läsning för en 6-åring eller äldre. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump kan man säga.

17. Viggo och rädslolistan, Lisa Bjärbo

Jättefin bok om en pojke som är rädd för allt och inte vågar vara tuff som andra. Bor med sin pappa och har en ganska frånvarande mamma som bor i Danmark men ändå verkar vara en bra mamma. Lite som pappor som är frånvarande men ändå är bra pappor. Bra skriven och kul att läsa även för oss vuxna. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

18. Nya kompisar, Helena Bross och Kadri Ilves

Det här är den första boken om Axel och Omar, och handlar om när de träffas när de börjar skolan och blir bästa vänner. Perfekta böcker att läsa tillsammans eller för ett barn som håller på att lära sig läsa, då den är skriven med versaler. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

19. Nina i ettan, Emi Gunér

Berättelserna är trovärdiga och dramatiska på en vardagsnivå, och det är lätt att känna igen sig för en 5-6-7-åring. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)