Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Vad läser ni ikväll? Här är böckerna som är populärast hemma hos oss på redaktionen. Foto: Pressbilder

22 barnböcker som gör succé hos 1-3-åringar

Söker du tips på bra barnböcker? Då har du kommit helt rätt! Här är mama-redaktionens bästa boktips för bebisar och små barn - från nyfödd till 3 år.

mamaredaktionen

Böcker till 1-åringar

De allra minsta gillar ofta färg och uppskattar interaktiva böcker med ljud. Bästa tipset när du ska köpa böcker till en 1-åring (eller yngre) är att välja en med hårda sidor, annars har de en tendens att tuggas och slitas sönder rätt fort!

1. Knacka på, Anna-Clara Tidholm

”Lilla huset blå dörren, ska vi gå och knacka på?”. Gå på upptäcktsfärd bland husen och titta bakom olika dörrar - vem vet vad som finns bakom? Den här klassiska boken firar snart 30-årsjubileum och står sig minst lika bra nu som när den först kom ut. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

”Ska vi gå och knacka på?” Foto: Pressbild

2. Min första bok om Bamse

Världens starkaste björn är många barns favorit. I den här boken med flikar, så att barnet kan bläddra själv, får de allra yngsta barnen lära känna Bamse och hans vänner (kanske för allra första gången). Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Världens starkaste björn. Foto: Pressbild

3. Vem bestämmer?, Stina Wirsén

I de klassiska Vem-böckerna lyckas Stina Wirsén fånga igenkännande vardagssituationer. Som här, när stora och lilla nallen ska läsa bok. När boken är slut tycker stora att det är dags att sova, men då börjar ju boken om - tycker lilla. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Ja, vem är det egentligen som bestämmer? Foto: Pressbild

4. Äntligen bajs, Camilla Lundsten

Alla böckerna om Lillefanten och hans kompisar har fantastiska illustrationer som väcker även de yngsta barnens nyfikenhet. Här har Lillefanten fått en potta, som genast måste provas! Men hur gör man? Plötsligt säger det PRUTT! Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

”Prutt” låter det i pottan. Foto: Pressbild

5. Tittuuut Babblarna

”Hallå, tittut, vem där?”. Lek tittut med favoritfigurerna Babblarna och ta reda på var Diddi, Bobbo och alla de andra gömmer sig i den här färgglada boken. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Diddi är många barns favorit! Foto: Pressbild

6. Max napp, Barbro Lindgren

Max är på promenad, när han träffar vovven, kissen och ankan - som alla vill ha hans napp. Barbro Lindgren gör den enkla historien spännande och lekfull. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

”God, god napp” Foto: Pressbild

7. Lilla snigel, Catarina Kruusval, 

Denna eller någon av de andra sångböckerna i serien Ellen och Olle sjunger är en perfekt bilderbok när barnet börjar intressera sig för sånger. Catarina Kruusvals bilder gör sångstunden extra mysig. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

”Lilla snigel, akta dig, akta dig” Foto: Pressbild

Böcker till 2-åringar

Pekböcker funkar ju fortfarande, men många 2-åringar tycker om att blanda upp färgglada böcker med enklare berättelser.

8. God natt, Alfons Åberg, Gunilla Bergström 

Förutom att berättelsen är underbar att högläsa, så finns det stor igenkänning – både för barnet och för föräldern. Att berättelserna om Alfons dessutom utmanar bilden av kärnfamiljen är ett extra plus. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

God natt, Alfons! Foto: Pressbild

9. Bebbe och pottan, Mervi Lindman 

Att gå från blöja till potta kan vara ett stort steg men med hjälp av tokiga Bebbe och hans vänner blir pottan avdramatiserad och potträningen kan bli jättekul! Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Vad ska Bebbe egentligen lägga i pottan? Foto: Pressbild

10. Här kommer Pippi Långstrump, Astrid Lindgren

Finns det någon 2-åring som INTE har en Pippi-period?! Pippi Långstrump som pekbok är perfekt att titta på, peka i och sjunga med i. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Sjung med Pippi. Foto: Pressbild

11. Barnens sånger och sagor, Catarina Krusvaal

Såväl barnvisor och berättelser i ett! Här kan ni välja mellan klassiska sagor som Rödluvan, Bockarna Bruse och Törnrosa - eller sjunga Björnen sover, Bä bä vita lamm och Trollmors vaggsång. Allt fängslande illustrerat så att det passar såväl liten som stor. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Upptäck klassiska sagor och sånger tillsammans. Foto: Pressbild

12. Lilla Lena är doktor, Åsa Karsin

Först blir katten sjuk, sedan sjuksyster. Vilken tur att lilla Lena har en doktorsväska. Här lär sig 2-åringen snabbt vad doktorn behöver i sin väska. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Den här boken kan ge uppslag till fler lekar. Foto: Pressbild

13. Tesslas pappa vill inte!, Åsa Mendel-Hartvig

Tänkvärd bok som passar även de minsta, om en förälder som hamnar i trotsåldern. Hur tokigt blir det inte när pappa inte vill klä på sig, inte vill äta frukost och absolut inte vill gå till jobbet! ”Men - om du får åka pulka?”, undrar Tessla. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

VILL INTE. Foto: Pressbild

Böcker till 3-åringar

3-åringar brukar kunna lyssna länge om det finns härliga bilder att fängslas av. Här är några av mama-redaktionens favoritböcker till 3-åringar.

14. Pannkakstårtan, Sven Nordqvist

Det är fantastiskt att få kastas tillbaka till sin egen barndom och förtrollas av Sven Nordqvists magiska illustrationer och fyndiga sagor. Man hittar alltid något nytt att titta på! Lär känna den finurliga katten och egensinniga gubben på nytt tillsammans med barnen. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Pettson och Findus. Foto: Pressbild

15. Här kommer nya polisbilen, Arne Norlin och Jonas Burman. 

I böckerna om Halvan får barnen lära sig mer om olika yrken och fordon. Lite komplicerad text, men bilderna brukar lätta upp. Häng med Halvan och hans kollega Dajana under ett skift i polisbilen. De griper bland annat en inbrottstjuv, hjälper till vid en trafikolycka och tar hand om en pojke som tappat bort sin pappa på en fotbollsmatch. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Häng med på äventyr i polisbilen. Foto: Pressbild

16. Mix jobbar, Malin Lilja

I den här boken testar Mix olika jobb. Gräver gropar och släcker bränder. Kollar reflexer och fångar bovar! Vi uppskattar Mix-böckerna som bryter normer när Mix testar på alla typer av yrken, utan att det kommenteras att de är ’typiskt manliga’. Dessutom är alla karaktärer tjejer. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Det finns så många olika jobb att testa på. Foto: Pressbild

17. Dino deluxe, Sarah Sheppard

Hand upp alla som haft 3-åringar med en dinosaurieperiod! Här får du en mix av spännande fakta som berättas på ett lekfullt och roligt sätt. Lägg till fantastiska bilder så blir barnen som uppslukade! Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Sarah Sheppard kan det här med faktaböcker för barn. Foto: Pressbild

18. Du och jag min skatt: 3-åringen

Antologi med såväl illustrationer som sånger och längre sagor eller kapitel ur älskade böcker, anpassad för en 3-åring. Finns även för andra åldrar. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Sagor eller sånger, välj själv. Foto: Pressbild

19. Lotta på Bråkmakargatan, Astrid Lindgren

Lottas humör och egensinnighet kan många envisa små 3-åringar (och deras föräldrar) känna igen sig i. Här med bilder illustrerde av Ilon Wikland. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Envis som Lotta. Foto: Pressbild

20. Bara rumpor, Annika Leone 

Rolig bilderbok om en dag på badhuset, men också en viktig bok om våra kroppar, nakenhet och om att bejaka och glädjas åt sin kropp. Skapar ofta både skratt och diskussioner med barnet. Fantastiska illustrationer av Bettina Johansson. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)  

Häng med Mira på en dag på badhuset. Foto: Pressbild

21. Godnatt alla djur, Lena Arro

Fin story med Bubblan och Pärlan hur mysigt det är, även för djur, att sova tillsammans. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Natti, natti! Foto: Pressbild

22. Puck får ett syskon, Anna-Karin Garhamn

Det är tur att bebisen har Puck som kan visa hur man gör saker. Puck och bebisen badar, väljer kläder, byter blöja och myser tillsammans. Perfekt att läsa för ett barn som ska bli storasyskon. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Foto: Pressbild

Fler boktips för andra åldrar:
3-6 år
6-9 år