Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Allt fler föräldrar vill ge sina barn ovanliga namn. Foto: iStock

Bebisnamnen som ökar mest i popularitet (...och de här lämnar topplistan)

Snacka om raketer!  Här är pojknamnen och flicknamnen som klättrade mest på namn-topplistan förra året.

Alice och Noah toppade listorna när SCB släppte sin årliga namn-statistik från 2021. Men lite längre ner på listorna hittar vi namn som klättrat både högt - och snabbt!

Namnet Wilda tog sig till exempel in på topplistan över de mest populära flicknamnen (plats 90). Och bland flicknamnen stack Alba ut som en riktig raket. Namnet Alba ökade allra mest i popularitet förra året när 247 nyfödda flickor fick namnet.

– Det är mer än dubbelt så många som året före. Alba har aldrig tidigare hamnat på topp hundra-listan men kommer nu på 51:a plats, säger Ann-Marie Persson från SCB i ett pressmeddelande.

Bland pojknamnen hittade vi ett nytt namn på topp 100-listan: Aston. Men istället var det ett annat namn som klättrade mest: 265 pojkar fick namnet Ted förra året och namnet gjorde därför en klättring från 94:e till 55:e plats.

Influencern och entreprenören Ida Warg gav sin dotter namnet Alba förra året. Foto: Privat

Namnen som lämnar listan

Med nya namn på listan var det också flera som fick lämna. Amir och David återfinns inte på 100-listan under 2021. Inte heller flicknamnen Belle, Felicia, Matilda och Amanda

SCB skriver också att allt fler föräldrar vill ge sitt barn ett unikt namn. Om inte själva namnet är unikt och är det vanligt med ovanligare stavningar. I SCB:s topplistor räknas olika stavningar av ett namn som samma namn. Namnet Lucas eller Lukas redovisas till exempel tillsammans.  

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 200 populäraste bebisnamn 2021
LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 200 populäraste bebisnamn 2020
LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges 200 populäraste bebisnamn 2019