Varför tycker hon inte om jämngamla barn?

När bebisen träffar andra barn i samma ålder skriker hon och är jätteledsen. Hur ska det gå på förskolan? Barn- och föräldrapsykolog Malin Alfvén svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Varför tycker hon inte om jämngamla barn?

Jag har en 12 månaders baby som är helt fantastisk på alla vis, hon äter bra, sover bra och är harmonisk. Problemet är hennes temperament när hon träffar jämngamla barn. Så fort de närmar sig henne skriker hon och blir jätteledsen. Äldre barn, 3 år och uppåt, trivs hon jättebra med.

Jag vet inte hur jag ska hantera situationen och jag är jätteorolig för hur det ska gå för henne på dagis. Varför tycker hon inte om jämngamla barn och finns det något jag kan göra för hjälpa henne?

Matilda

Svar

Så härligt att du har en liten dotter som är så harmonisk. Men så är det ju det här med jämnåriga barn… Jag tror att din dotter någon gång blivit skrämd av ett yngre barn. Barns minne är mycket mer utvecklat än vad vi i allmänhet tror och hon är dessutom en klok liten person, så hon vill förstås undvika det som skrämde henne. Du kanske inte uppfattade vad som hände, men hon vet. Precis som att vissa spädbarn, som blivit skrämda av sprutan på bvc, börjar gråta bara man därefter närmar sig bvc.

Men när din dotter möter äldre barn blir hon glad och stimulerad för hon vet att det är skillnad mellan små och lite större barn. Därför tänker jag att du, om du har möjlighet, ska välja en förskoleavdelning med blandade åldrar och inte en ren småbarnsavdelning, inte bara på grund av hennes rädsla, utan lika mycket för stimulansens skull. Hon vet ju redan vad som är kul för henne. Rädslan brukar barn växa ifrån om de stegvis får utsättas för det de är rädda för.

Berätta för henne i förväg när ni ska träffa små barn och säg att hon får sitta i din famn så mycket hon vill. Hon hör på din röst och förstår av ditt kroppsspråk vad du menar. Säg inte att det inte är farligt eller att bebisen, som hon är rädd för, är snäll. Bekräfta istället att du vet att hon är rädd, men att hon ska få vara hos dig så länge hon behöver. Försök att närma dig de små barnen mycket långsamt och dra dig tillbaka så långt som din dotter behöver för att inte bli ledsen.

Malin Alfvén, psykolog

Artikeln publicerades 2010. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!