När bebisar upptäcker sina öron är det vanligt att de drar och gnuggar, Foto: Getty Images/iStockphoto

Kan utstående öron förebyggas?

Man kan inte förebygga utstående öron genom att tejpa dem, även om det förr i tiden var en vanlig metod.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kan utstående öron förebyggas?

Vi har en flicka på 3,5 månader som har upptäckt sina öron. Hon gillar att pilla och dra i öronen, speciellt när hon är trött eller i samband med matning, och till min förskräckelse har jag upptäckt att öronen blivit mer utstående än tidigare!

Kan bebisars öron bli utstående av att bebisen drar i dem? Kan vi förebygga utstående öron genom att tejpa dem? Kan lätt utstående öron ”normaliseras” senare, eftersom huvudformen ändras med tiden?

Fundersam mamma

Barnsjuksköterskan: Det gör ingen skillnad att bebisen drar i öronen

Öronen blir inte mer utstående av att bebisen drar i dem. Just kring 3–4 månaders ålder börjar barnet kunna styra sina händer och många gillar då att undersöka och pilla på olika kroppsdelar, till exempel öron, tår, navel, könsorgan och andra spännande och intressanta ställen.

Öronens och även skallens form och utseende är genetiskt, alltså ärftligt, och kan inte påverkas av någon förebyggande åtgärd.

Lätt utstående öron kan, precis som du säger, anpassa sig efter det växande huvudet.

Marianne Rydin, sjuksköterska på bvc

Artikeln publicerades i augusti 2007. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!