Gå på fest med bebisen – eller stanna hemma?

Klart du kan ta med bebisen på fest om det känns roligt och enkelt! Men det är lika okej att tacka nej. "Skyll på barnpsykologen!" säger Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Sommaren innehåller ofta en del fester och inbjudningar. Du är kanske van att alltid tacka ja, gå ut och ha roligt. Men så kommer en ny familjemedlem in i bilden – och plötsligt känns det inte lika lockande att gå ut längre. Livet har förändrats, en ny individ har anlänt med egna och stora krav. Men inbjudningarna kommer lika frekvent – vadå, vill du inte, varför det? Frågan är – måste man vara lika social som tidigare? Nej. Det måste man inte.

– Alla relationer i världen blir ju annorlunda när man får barn, och att då ha något slags ambition att låtsas som att allt är som vanligt blir väldigt krävande, säger Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog.

Det är inte helt lätt att vara förälder idag. Å ena sidan hör vi hur viktigt det är för vår parrelation att vi gör saker med varandra och att vi, oavsett om vi är singelföräldrar eller lever i ett förhållande, måste ha ”egentid”. Å andra sidan ska vi ständigt finnas där för vårt barn för att vara en bra pappa eller mamma.

– Det är både hårt och krävande att försöka passa in som nybliven förälder. Man ska vara tolerant mot sig själv och mot sin ­partner, just för att det är en stor förändring att få barn, säger Malin Bergström.

Hon berättar att en del föräldrar tycker att det är okej med sociala tillställningar i början, men så plötsligt kan de ändra sig.

– Då kan insikten komma att man inte vill vara borta från bebisen en enda sekund. Sådana känslor kan komma smygande och vid olika tidpunkter för mamman och pappan. Man har så lätt att tolka att ens partner inte bryr sig, men man måste komma ihåg att det är väldigt olika när de där känslorna kommer.

Att gå på fest i en ny roll, som förälder, kan kännas som den naturligaste sak i världen – för en del. För andra kan det kännas knepigt. Å ena sidan vill man vara lika glad och uppsluppen som alltid, hänga med i samtal och skratta åt samma skämt som alla andra. Å andra sidan har man sin bebis inom räckhåll och tappar lätt fokus. Det är lätt att bli stressad över att man inte är som man brukar vara i festliga sammanhang.

– Nu är det verkligen en tid i livet när man har omgivningens blickar på sig – och också bryr sig om det, säger Malin Bergström.

Hur ska man hantera det?

– Man måste få göra misstag. Man kan bjuda hem tusen personer efter förlossningen och sedan ångra sig efter en kvart och tycka att man aldrig får vara ifred – men det gör inget. Det är okej.

– Om man känner förväntningar att gå på fest eller vara en kul kompis precis som förut kan man alltid skylla på barnet. ”Jag har läst att en barnpsykolog har sagt att …” eller ”Han är så känslig just nu …”. Det fungerar jättebra, säger Malin Bergström.

Även om man själv tycker att det är mysigt att ta med sig bebisen på fest så är det ju inte alltid det är självklart för den som bjuder in.

Mats ­Danielsson, föreläsare i vett och etikett på Etikettdoktorn.se, poängterar att det kan vara känsligt att ta med en bebis på olika tillställningar. Om barn inte uttryckligen är medbjudna är hans råd att tacka nej med motiveringen att man har barn.

– Då kan värdparet säga ”men det är okej, låt bebisen följa med”.

Artikeln publicerades i maj 2016.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!