Hur normalt är det att ens spädbarn svettas? Foto: Getty Images/iStockphoto

Är det normalt att spädbarn svettas?

Är det normalt att ens bebis svettas eller något man bör kolla upp? Det undrar en person som skickat in en fråga till oss – och vår expert har svaret.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Min 3 veckor gamla bebis svettas – är det normalt?

Är det normalt att svettas när man bara är 3 veckor gammal? Vår bvc-barnmorska säger att bebisar inte svettas, men vår 3 veckor gamla bebis svettas så att det blir helt blött på lakanen och håret är helt genomdränkt.

Är det normalt eller något man bör kolla upp?

/Johan

Svar: Helt normalt att bebisar svettas

En del bebisar svettas väldigt mycket utan att vara för varmt klädda, precis som du beskriver. Ofta på huvudet och på ryggen men också i händerna och under fötterna. Det är helt normalt och beror på en omogenhet i kroppsfunktionen, i det här fallet i svettkörtlarna. Så länge barnet äter, växer, mår bra och utvecklas som förväntat behöver man inte oroa sig.

Ett ytterligare exempel på omogenhet är så kallat skorv (feta fjäll) som barnet kan ha i hårbotten. Då handlar det om en omogenhet i enzymsystemet. Sådana här omogenheter brukar rätta till sig utan behandling inom första året.

Marianne Rydin, bvc-sköterska

Artikeln publicerades 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!