Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kan man få sin bebis att somna själv, utan att amma sig till sömns?
Kan man få sin bebis att somna själv, utan att amma sig till sömns?
Kan man få sin bebis att somna själv, utan att amma sig till sömns?
Kan man få sin bebis att somna själv, utan att amma sig till sömns?

Sömn och amning

En del små barn – ganska många, faktiskt – kan bara somna om de ammas till sömns. Kan man ens få en bebis att somna på annat sätt? Och måste man?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Bebisen vill ammas till sömns – kan man få en bebis att somna själv?

Eva Lyberg, psykolog:

Eva Lyberg, psykolog.

– Bröstet är en skön plats att somna in på! Din bebis känner närhet, trygghet och lugn. Har man en liten, ny bebis som somnar vid bröstet kan det vara en god stund även för föräldern att slappna av och vila. Med en större bebis som inte kan somna på något annat sätt kan man behöva ”visa vägen” till andra sätt att somna på.

– Att ändra sovrutiner är ju inte detsamma som att försöka förändra barnets sömnmönster. Jag tycker att man ska pröva att stegvis minska graden av närhet vid insomnandet. Börja med att låta bebisen ligga nära, utan att amma. Sedan kanske du behöver sitta bredvid. Räkna med att det kan bli protester först, att bebisen kan bli arg när du ändrar rutin. Visa då din bebis att du är nära, att du vet att det här sättet att somna på kommer att gå bra.

– En del bebisar behöver mer närhet för att somna, andra somnar lätt på egen hand. Och alla barn har perioder när det är svårare att somna, till exempel i en utvecklingsfas, och då kan lite mer närhet behövas för somna.

Sluta amma till sömns – hur gör man det?

Malin Bergström, barnpsykolog:

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

– Egentligen behöver man inte sluta med det alls. Men om man vill sluta nattamma eller vill att barnet ska kunna nattas även av andra kan man såklart ändra sina rutiner. Enklast är kanske om en annan person än mamman kan ta över nattningen under en period, det brukar vara lättare för barnet att förstå att det inte kommer att få amma. Det kommer kanske att vara lite bökigt i början men sedan kommer den andra vuxna som nattar att hitta sina egna rutiner som funkar.

– Om det är mamman själv som ska ändra rutinerna brukar jag rekommendera träningsbehå och t-shirt, så att man stänger till om mjölken. Man ska heller inte amma i sängen under dag- eller kvällstid, utan låta sängen bli en helt amningsfri zon. Det är också viktigt att man håller koll på hur man själv mår. Även om ditt barn bara ammar en eller ett par gånger på natten kan det fortfarande produceras mycket mjölk. Pumpa ur brösten och var uppmärksam på tecken på mjölkstockning.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

– Det tycker jag inte att man behöver göra alls. Det är ett mycket praktiskt sätt att få ett barn att somna. Men om man verkligen vill vänja av ett barn från att somna vid bröstet får man försöka hitta ett sätt för barnet att somna på som är lika tryggt – kanske att dansa med barnet i famnen och samtidigt lyssna på musik, eller att tillsammans med det lite större barnet läsa en saga, eller något som kan passa just ditt barn.

Här kan du läsa mer om barns sömn och amning!