Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hur ser bebisen egentligen? Forskare har undersökt.

Synen hos en nyfödd – hur långt ser en bebis?

Är du nyfiken på hur du ser ut i din nyfödda bebis ögon? Det har en svensk-norsk forskargrupp försökt ta reda på.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Nyfödda bebisar kan inte se, trodde man förr. Nu vet man att det inte är sant. Nyfödda bebisar kan visst se. Och hur de ser har Olov von Hofsten, fysiker, forskare och konsult i optik, och hans kollegor försökt illustrera med bilden nedan.

– Den är i alla fall en uppskattning av vad nyfödda ser – och den bästa vi har just nu, säger Olov von Hofsten.

Glada ansiktsuttryck är lättast att urskilja när man är bebis, visar bilden. 30 centimeters avstånd – det avstånd som ofta uppstår naturligt när man som vuxen håller i och samspelar med ett litet barn – är det bästa för bebisens synskärpa.

– Och bra belysning är viktigt, skulle man kunna lägga till, säger Olov von Hofsten. De bilder vi använde i studien är tagna under bra ljusförhållanden.

Läs också: Hur mycket minns en bebis? 

Så här ser du ut  – för din nyfödda bebis

Så här ser bebisen dig, tror forskarna.

Studien om bebisars syn har publicerats i tidskriften Journal of Vision.

Tidigare studier har mätt nyfödda barns ögonrörelser när de tittar på bilder med olika linjemönster intill grå fält. När linjerna var för täta och kontrasten för låg kunde barnen inte längre fixera blicken, märkte man. På så sätt har man kunnat avgöra när nyfödda barn inte längre kan urskilja mönster.

Läs också: Svårt att få ögonkontakt med bebis? Här är anledningen

Dessa data har Olov von Hofsten och hans kollegor använt för att skapa korta filmer med bilder av ansiktsuttryck, filtrerade till att motsvara nyföddas synskärpa. Filmerna har visats för vuxna för att ta reda på om de kan urskilja de olika ansiktsuttrycken. Om vuxna kan se vad filmerna föreställer kan antagligen nyfödda barn också göra det, har utgångspunkten varit.

– Det är förstås en gissning, men man kan nog dra slutsatsen att om vi vuxna inte kan se vad det är för ansiktsuttryck så kan spädbarn inte det heller, säger Olov von Hofsten.

– Å andra sidan kan vi inte vara säkra på att spädbarn ser något bara för att vi gör det. De har ju inte lika mycket erfarenhet som vi, och är kanske inte lika bra på att tolka bilder.

Bebisarna i studien var mellan 1 och 2 veckor gamla.

Vid omkring 1 månads ålder kan bebisar urskilja färger relativt bra. Vid 10 månader har de nästan samma synskärpa som en vuxen.

Läs också: Barns utveckling 0-6 år