Skorv är eksem- eller mjälliknande utslag i hårbotten. Foto: Getty Images/iStockphoto

Skorv – så får du enklast bort det

Skorv eller mjölkskorv, arp eller gnejs (kallas olika beroende på var du bor i landet) är vanligt hos spädbarn.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vi pratade skorv med Marianne Rydin, barnmorska och bvc-sjuksköterska.

Det här är skorv

Skorv kan beskrivas som en vitgul beläggning i hårbotten, eller som olika stora feta mjäll eller flagor som kan vara gula, vita eller bruna. Under skorven kan huden vara rosa och irriterad.

Andra ord för skorv är mjälleksem eller mjölkskorv. Barnet självt verkar inte ha några besvär av den, i form av klåda eller andra symtom.

Är skorv hos bebisar farligt?

Skorv är vanligt hos små bebisar och helt ofarligt. Cirka 40 procent av alla spädbarn har skorv i hårbotten. Besvären uppstår vanligen när bebisen är någon månad gammal, och kan kvarstå tills barnet är halvåret gammalt. (Men för en del upp i 1-årsåldern.) Vad som orsakar skorv har länge varit okänt. Nu tror man att skorven sannolikt beror på en omognad av omsättningen av fettsyror i huden.

Denna omognad leder till brist på fettsyran GLA, gamma-linolensyra, som är viktig för huden. Besvären är över­gående eftersom problemet växer bort med tiden.

Smörj barnets hårbotten med mjukgörande salva och låt verka över natten. Borsta eller kamma sedan försiktigt bort skorven. Foto: Shutterstock

Hur får man bort skorv?

Skorven brukar försvinna av sig självt när barnets enzymsystem mognat. Om man vill behandla skorv i hårbotten, kan man smörja in hårbotten med till exempel salicylvaselin ihop med barnolja som får verka över natten, och sedan använda en fin kam eller mjuk borste på morgonen för att avlägsna skorven och sedan tvätta håret för att få bort det feta.

Det finns också en kräm, Borago by CCS, som är speciellt avsedd att användas vid mjölkskorv, eftersom den bland annat innehåller den fettsyra som huden lider brist på. Den finns på apotek och används som en kur tre gånger om dagen i 8–10 dagar och därefter 2–3 gånger per vecka. Krämen innehåller boragoolja som utvinns ur gurkört, och som innehåller höga halter av essentiella fettsyror med god mjukgörande effekt. Den kan även användas vid blöjirritation.

3 saker som är bra att veta om skorv:

Skorv är gulvita fjäll i hårbotten som är helt ofarliga. Fjällen kan smälta samman till en sammanhängande beläggning. Skorven brukar komma under de första levnadsveckorna och försvinner spontant mot slutet av första levnadsåret.

Ibland kan fjällen finnas i ögonbrynen och bakom öronen. Orsaken till skorv är inte helt känd. Barnen har ingen klåda i hårbotten och brukar inte besväras av det, i motsats till atopiskt eksem.

Du kan få bort lindrig skorv genom att smörja in hårbotten med barnolja på kvällen, tvätta av oljan på morgonen med barnschampo pch gnugga med en frottéhandduk. Svårare skorv får du bort genom att smörja in hårbotten med 1-procentlig salicylsyrevaselin eller olja på kvällen. Kamma med en tät kam på morgonen och tvätta med barnschampo. Upprepa behandlingen flera gånger.

Olika namn för skorv:

Mjölkskorv

Arp

Gnejs

Läs också: Utslag hos barn - stor guide

Artikeln publicerades 2010

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!