Ja, varför får man navelbråck egentligen? Foto: Getty Images/iStockphoto

Navelbråck – varför får man det?

Varför får barn navelbråck ibland? Och om man får navelbråck som gravid, försvinner det i så fall när barnet är fött? Två experter svarar på läsarfrågorna.
Mats Aili
Christina Wahlström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Två frågor och svar om navelbråck – en om navelbråck hos barn, en om navelbråck vid graviditet:

1.

Varför fick han navelbråck?

Jag har en pojke på 2 månader som har navelbråck. Varför får man det? Är det något som går tillbaka av sig själv eller kommer han alltid att ha en utåtstående navel?

Tacksam för svar

Barnläkaren: Navelbråck orsakas av medfödd muskelsvaghet

Ett navelbråck orsakas av en medfödd svaghet i bukmuskulaturen precis på det ställe där navelsträngen passerat ut ur bukhålan under fosterstadiet. Oftast kan man känna en ringformad öppning i muskelplattan, kanske 0,5 centimeter stor, ur vilken det kommer ut en mjuk säck, som kan bli större när barnet krystar eller skriker.

Det är bara mycket stora navelbråck som behöver opereras, de allra flesta växer ihop med tiden, och risken för så kallad ”inklämning” av innehållet i bråcksäcken är liten.

Mats Aili, barnläkare

2.

Försvinner navelbråcket efter jag fött?

Jag är gravid i vecka 28 och har enligt min barnmorska navelbråck. Har hört att det kommer att ömma ännu mer längre fram i graviditeten, men att bråcket ska försvinna när barnet är fött. Stämmer det?

Undrande

Gynekologen: Går oftast över efter graviditeten

Det förekommer att man kan få både ljumskbråck och navelbråck under graviditeten. Vävnaderna utsätts ju för en ökad belastning.

Det vanligaste är att besvären går över efter graviditeten. Om besvären kvarstår med obehag eller smärtor ska man kontakta sin husläkare för en remis till ställningstagande för eventuell operation. Man bör dock avvakta en tid, cirka ett halvår efter graviditeten, så att alla hormoner gått ur kroppen och muskler och vävnader fått en chans att återhämta sig.

Har man kraftig smärta bör man naturligtvis söka läkare omedelbart!

Christina Wahlström, gynekolog

Artikeln publicerades i augusti 2007.