När kommer föräldralyckan?

Lugn, föräldralyckan kommer – men det kan dröja.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kanske hade du tankar om att den stora lyckan skulle komma i samma stund som det nyfödda barnet lades på ditt bröst – och så känner du dig mest förvirrad.

– Lycka är kanske inte den känsla som dominerar till en början, säger Malin Bergström, psykolog som bland annat skrivit boken Att bli mamma.

– Att bli förälder är en stor och omtumlande omställning, säger Malin Bergström. Man kan vara lycklig i ena stunden och olycklig nästa. Dessutom färgas vi av bebisens olika känslokast. Med första barnet kan det ta ett år innan man landat i föräldraskapet, och kan slappna av – och känna lycka. Det kan bli en känsla av tomhet innan man kan träda in i det nya.

Den kunskap som finns om att bli föräldrar handlar mest om mamman.

– Att få barn är en stor och viktig händelse även för pappan. Men fortfarande vet vi mycket mindre om det, än om hur det är för mamman. Det är något som vi jobbar med. Det här behöver vi lära oss mer om. I framtiden har vi kanske tillräckligt med fakta för att beskriva föräldrablivandet ur pojkars och mäns synvinkel, säger Malin Bergström. 

Lära känna barnet

Det tar tid att hitta tillbaka till en fungerande vardag. De första tre månaderna går åt till att bara vara tillsammans och lära känna varandra.

Som förstagångsföräldrar kan ni förvånas över hur behövande en bebis är. Och samtidigt förundras över hur en så liten människa kan styra över två vuxnas tillvaro så totalt.

Till en början hinner du kanske inte ens äta eller duscha när du vill. Och sover inte bebisen får ingen annan heller göra det.

Att värja sig mot ett litet barns rop på uppmärksamhet är svårt.

– Vi är programmerade att känna så. Allt handlar om att trygga barnets överlevnad, förklarar Malin Bergstöm.

Det kan ta ett tag innan vi känner oss trygga i att kunna trösta och ta hand om barnet.

– Mamman har ett biologiskt försprång genom graviditet och amning. Men amningen behöver inte vara ett hinder för pappans relation till barnet. Om mamman ammar barnet lugnt och nöjt kan han sedan ta över. Relationen till pappan är viktig och kan vara lika stark, säger Malin Bergström.

Om även pappan är föräldraledig ger det barnet en försäkran om en god relation både till mamma och pappa, enligt Malin Bergström.

– Man måste ta hand om och lära känna sitt barn för att bli förälder, säger hon. Dessutom minskar risken för en separation under småbarnsåren då.

Alla som burit omkring på en missnöjd bebis vet att man kan bli alldeles svettig när man inte förstår vad barnet vill: Vill det ha närhet, få mat, ren blöja, eller behöver barnet hjälp att komma till ro och få sova?

– I teorin är vi pålästa och kan mycket om barn. I praktiken tar det tid att lära känna och ta hand om en bebis. Vi får inte så många barn att ”öva på”, konstaterar Malin Bergström och fortsätter:

– Bebisens första år är intensivt, det händer så mycket att man kan tappa tidsuppfattningen. Till exempel kan man tro att kolikbarnet alltid kommer att skrika. Vi har ingen erfarenhet av att det blir bättre. Medan den som har tre fyra barn kan ha varit med om det tidigare och vet att det bara handlar om en kort period i livet.

Hitta ny jämvikt

Under spädbarnsåret är utveckling kärnan i barnets liv. Från att mest äta och sova kommer barnet att börja upptäcka och utforska sin omvärld allt mer. Att dygnsrytmen ofta ändras ingår. Just som man trodde att barnet äntligen utvecklat ett bra sömnmönster – så slutar det sova på sina vanliga tider…

Trötthet kan ge upphov till fåniga bråk mellan föräldrarna om vad som helst. Tjafset kan tyckas onödigt, men har ett syfte:

– De här bråken fyller en funktion, säger Malin Bergström. Man tjafsar med varandra i stället för att bråka med bebisen.

Ett tips som ges på hur man kan vårda relationen är att försöka få tid som par, utan barn. Fast till en början kan det vara svårt. Dels kanske man inte har släkt och vänner som man litar på i närheten. Sedan kanske man inte vill lämna ifrån sig bebisen än.

– När jag fick mitt första barn var det nästan som en dogm att man skulle gå ut och äta tillsammans, och där satt man och tänkte bara på barnet…  Det är lite som att allt ska vara som vanligt fast vi fått barn, men allt är ju annorlunda. Man behöver hitta en ny jämvikt i tillvaron, säger Malin Bergström.

Men längtar man efter en stunds vuxentid, och har barnvakt, är det inget som hindrar:

– En bebis behöver att man släpper taget bit för bit, säger Malin Bergström. Den utvecklingen behöver man inte bromsa med flit, barn får inte men av att ha barnvakt en stund ibland.

Kanske kan man säga att kärleken går in i en ny fas när två blir tre:

– Att välja att få barn med någon är att ge varandra ett stort förtroende och ett sätt att bekräfta kärleken, något binder er samman, säger Malin Bergström.

Läs också: "Få nyblivna föräldrar upplever lycka" – psykolog Malin Bergström om bebislyckan

Artikeln publicerades 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!