Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Om man sover tillsammans med sin bebis – vad behöver man tänka på?Om man sover tillsammans med sin bebis – vad behöver man tänka på?Om man sover tillsammans med sin bebis – vad behöver man tänka på?
Om man sover tillsammans med sin bebis – vad behöver man tänka på?

Hur ska nyfödda barn sova?

Bebisar under 3 månader säkrast i egen säng, men när, och om, man sover tillsammans med sin bebis: Vad ska man tänka på? När kan en bebis sova på mage? Och ska bebisar ha kudde? 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hur ska en bebis sova?

Ingela Almqvist, distriktssköterska på bvc:

Ingela Almqvist, disktriktssköterska på bvc.Ingela Almqvist, disktriktssköterska på bvc.Ingela Almqvist, disktriktssköterska på bvc.
Ingela Almqvist, disktriktssköterska på bvc.

– En sammanställning av studier i flera länder har visat att samsovning (att bebisen sover med föräldern i förälderns säng, redaktionens kommentar) med barn under 3 månader medför viss ökad risk för plötslig spädbarnsdöd. För rökare gäller att man inte ska samsova med barn under 6 månader. Det här är också de rekommendationer som Socialstyrelsen ger.

– När man själv är vaken och till exempel tittar på teve i soffan får bebisen självklart gärna sova på förälderns bröst. Men när både barn och förälder sover för natten sover alltså barn säkrast i egen säng upp till 3 månaders ålder. Vill man vara nära sitt barn brukar vi rekommendera att man ställer barnets säng vid sidan av sin egen, så att man enkelt kan nå barnet.

– Efter 3 månader finns inga forskningsbaserade restriktioner mot att ha barnet i sin egen säng, utan då avgör man själv hur man vill ha det.

Samsovning – ska man tänka på något särskilt?

Malin Bergström, barnpsykolog:

Barnpsykolog Malin BergströmBarnpsykolog Malin BergströmBarnpsykolog Malin Bergström
Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

– Det är att rekommendera att barnet de första sex månaderna sover i samma rum som föräldrarna för att vara nära dem. De tre första månaderna ska man bara ha barnet i sin egen säng om man kan skapa ett skydd så att det inte kan få täcke eller kuddar över sig, sjunka ner i madrassen och att man inte kan rulla på barnet. Har man flera barn ska en förälder alltid ligga mellan barnen, så att inte en 2-åring sover bredvid en nyfödd.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

– Det är viktigt att lösningen är säker. Bebisen ska vara skyddad så att inte en förälder eller någon annan kan rulla över den, den ska ha en egen filt så att inte föräldern råkar lägga sitt eget tunga täcke över den, den ska inte kunna ramla ner och den ska inte ligga på mage.

När kan bebisar sova på mage?

Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare:

Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare.Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare.Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare.
Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare.

– Ju äldre spädbarnet blir, desto mer kan det röra sig och ändra läge i sömnen. Samtidigt minskar risken för plötslig spädbarnsdöd med barnets mognad. Det viktiga är att sängen är fri från täcken, leksaker och annat som kan lägga sig för barnets ansikte. Barnet ska kunna andas fritt även om det skulle råka vända sig till magläge. Föräldrar ska inte behöva vara vakna nätterna igenom för att säkerställa att barnet inte ligger på magen. Men om man råkar vakna till och märker att barnet sover i magläge kan man försiktigt lägga barnet på rygg igen.

Ska bebisar ha kudde? Hur ska man i så fall tänka om det?

Malin Bergström, barnpsykolog:

– Om en bebis överhuvudtaget ska ha en kudde ska den vara platt och tunn.

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska:

Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare.Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare.Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare.
Eva-Lotta Funkquist, barnsjuksköterska, barnmorska och amningsrådgivare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

– Idén om att bebisar ska ha kudde uppkom i samband med att rekommendationerna blev att bebisar skulle sova på rygg, och många fick platta bakskallar. Men om man har sin bebis nära ofta, det vill säga att man bär den, har den i famnen, låter den sova där och så vidare, är risken för ett platt bakhuvud inte särskilt stor och då behövs inte heller kudde.

Här finns fler artiklar om sömn hos bebisar och större barn!