Barnets första tänder - sköt om dem rätt

Skaffa bra rutiner redan när först tanden tittar fram. Låt ditt barn bli kompis med tandborsten – och hjälp till att borsta tänderna morgon och kväll. Det är tandläkarens bästa tips.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Många barn får sin första tand kring 6 månaders ålder, men det är normalt att den kommer tidigare eller senare. Den första tanden brukar komma i underkäken. Redan när du ser att det lilla vita grynet är på väg upp är det dags att skapa bra vanor.

Råden för bra tandhälsa har stått sig länge, och nummer ett är att vänja sitt barn vid tandborsten. Att få in rutinen att borsta tänderna morgon och kväll är också viktigt. Till en början är nog de flesta barn lite tveksamma, men om du på ett lekfullt och försiktigt sätt introducerar tandborsten brukar det inte bli några större problem.

– Det finns många barn som inte tycker om att klä på sig heller, men det är inget som vi låter bli att göra, säger Gunilla Klingberg, specialist i barn- och ungdomstandvård som arbetar på Mun-H-Center i Göteborg. Hon är också ordförande i Tandläkarförbundet.

Om barnet vägrar att borsta tänderna någon gång då och då är det inte hela världen, men det inte är bra att hoppa över för ofta. De vuxna måste visa och försöka förklara att det är viktigt.

Bra matvanor och att undvika småätande mellan målen är lika viktigt som att borsta tänderna. Rekommendationen är att barn ska äta sex mål per dag, tre huvudmål och tre mellanmål. För att spara tänderna ska de inte äta där emellan.

Godis och sötsaker finns överallt, men Gunilla Klingberg ger rådet att försöka hålla barnet ovetande om deras existens så länge som möjligt. Socker innehåller ingen näring, tids nog upptäcker barnen denna frestelse.

– Låt barnen utveckla sitt smaksinne utan socker. Fil och yoghurt smakar surt, men om de inte känner till något annat är det enbart onödigt att locka med socker för att få dem att äta, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Borsta tänder på barn – hur gör man?

Risk för karies

Välling på kvällen utan att borsta tänderna efteråt innebär en kariesrisk.

– Vällingen ligger kvar i munnen hela natten, och eftersom man alltid är torrare i munnen under natten blir det lättare hål, säger hon.

– Vill större barn som äter vanlig mat dricka något under natten – ge dem vatten. Samma sak gäller mellan måltiderna. Söta drycker avsedda för barn är heller inte bra, varken på natten eller på dagen, säger hon.

Alla barn har ett sugbehov, och det tillgodoses ofta med napp eller tumme. Många barn slutar naturligt att använda napp eller tumme vid 3–4 års ålder. Om sugvanan sitter i länge kan tänderna påverkas så att barnet kan behöva tandreglering senare i livet.

– Det finns barn med stora behov av att få trygghet genom napp- eller tumsugning. Då gäller det att gå varsamt fram och inte tvinga barnet att sluta. Man får väga barnets behov av trygghet mot risken för bettfel och diskutera med tandläkaren, säger Gunilla Klingberg.

När ditt barn får sina kindtänder är det dags att börja med fluortandkräm. Stryk inte på för mycket på tandborsten, ta bara så mycket som får rum på barnets lillfingernagel. För mycket fluor kan ge fläckar på tänder som håller på att bildas.

Hjälp barnet att borsta

– Använd gärna en barntandkräm, som är anpassad när det gäller både fluor och smak, säger hon.

Vuxentandkräm har högre fluorhalt och kan användas från cirka 4 års ålder. Tandtråd är inget man börjar med förrän de permanenta tänderna är framme. Det är trångt mellan mjölktänderna, vilket innebär att det finns stor risk att man skadar tandköttet med tråden.

Gunilla Klingberg tycker att det är viktigt att det är de vuxna som tar huvudansvaret för tandborstningen tills barnen är 10 år. Innan dess har barnen inte tillräckligt utvecklad finmotorik för att borsta rent.

 

Karies - en infektionssjukdom

Inga barn har bakterier i munnen vid födseln utan får det via de vuxna.

Bakterierna lever på kolhydrater, särskilt socker.

När vi äter blir det en syraattack som försvagar emaljen och hål bildas.

Mjölktänder är något skörare än de permanenta tänderna eftersom de har bildats snabbt.

Barn kan därför snabbare drabbas av karies än vuxna.

Artikeln publicerades 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!