Ska en bebis ha "aktiviteter"? – Varje förälder måste känna efter, säger psykolog Pia Risholm Mothander. Foto: Shutterstock

Behövs bebisaktiviteter?

Som spädbarnsförälder fullkomligen bombarderas man med reklam för aktiviteter som sägs vara toppen för bebisens utveckling. Det kan göra även den mest trygga mamma eller pappa osäker: Borde jag göra mer för mitt barn?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

För 40 år sedan hade ingen ens kommit på tanken att ställa frågan, enligt utvecklingspsykologen Pia Risholm Mothander. Tempot i samhället var lugnare och utbudet av aktiviteter mindre.

– Nyblivna föräldrar hade ofta större erfarenhet av barn än vad de har idag. När vi inte har föräldraskapet i oss på samma sätt som tidigare ökar risken för att vi blir osäkra och undrar: ”Gör jag rätt? Borde jag göra mer? Jag vill ju mitt barns allra bästa.”

Men de flesta kan släppa oron över att de inte ger sitt spädbarn nog med stimulans:

– Jag vill stödja föräldrar i att koppla av mer. Att ta det lugnt och bara vara, säger Pia Risholm Mothander.

Spädbarn behöver inte stimuleras hela tiden, och när vi själva tar det lite lugnare är det också lättare att sätta sig in i barnets situation: Vad behöver han eller hon nu? Leksaken eller bara mig? Hur mycket bebisen behöver stimuleras är det ofta bara du som förälder som kan svara på.

– För vissa är det tillräckligt att ligga på filten och titta på när andra pysslar. Andra barn vill vara med hela tiden.

– Vi måste komma ihåg att barn har olika temperament och att det inte är någon idé att jämföra och tänka ”andra barn klarar sig så bra själva, men mitt barn är så oroligt” eller ”mitt barn är så skrikigt” eller ”mitt barn kräver så mycket”.

Lyssnar man in barnet markerar det oftast själv om det behöver ha mer eller mindre stimulans.

– När man umgås på rätt nivå, i rätt tonläge, får man ju svar: ”Det här var kul, det vill jag ha mer av”, eller så signalerar barnet att det inte vill, att det inte orkar. Det kanske är trött, hungrigt eller bara behöver lugn och ro.

Vad är det egentligen för typ av aktiviteter som ett spädbarn behöver?

– Du som förälder är inte bara den viktigaste personen i ditt barns liv. Du är också den absolut viktigaste stimulansen. Det finns inget babygym i världen som kan konkurrera med mamma och pappa, säger Pia Risholm Mothander.

Det är främst i kommunikationen med föräldrarna som barnets utveckling sker under det första levnadsåret. Vi tittar på varandra och gör ljud tillsammans. Vi är nära och vi rör vid varandra. Det vardagliga pratet med bebisen, gosandet vid blöjbytena, sångerna och ramsorna, tittut- och gunglekarna – allt bidrar till barnets utveckling.

Men det finns en sak till som är viktig:

– För att få en bra barndom är det värdefullt att ha flera människor som bryr sig om en. Det är viktigt för barnet att inte hänga upp hela sin tillvaro på en person. Då blir det så extremt sårbart om det skulle hända den enda personen något, säger Pia Risholm Mothander.

Men den som är ensamstående och inte har släkten till hjälp behöver inte känna sig otillräcklig.

– Det är inte det biologiska bandet som är det viktigaste. Det är engagemanget från andra vuxna som är viktigt. Vi måste ha ett nätverk av personer som kan hjälpa till om vi drabbas av någonting som gör att vi själva inte har ork nog för barnet.

Men hur är det då med alla de där aktiviteterna – babysim, spädbarnsmassage, babyrytmik och så vidare – som marknadsförs som bra både för anknytningen och för barnets utveckling? Behövs de?

– Jag ger varken något råd att man ska eller att man inte ska gå på dem. Varje förälder måste känna efter, säger Pia Risholm Mothander.

Den som är osäker på om den fysiska kontakten med barnet är tillräcklig kanske känner sig tryggare i sitt föräldraskap efter en kurs i spädbarnsmassage. Genom kursen kan man få ett verktyg för ett trevligt sätt att umgås på, vilket Pia Risholm Mothander tycker är bra så länge man inte följer upplägget slaviskt som ett recept.

Babysim är någonting som vissa barn (och vuxna) tycker är jätteroligt. Andra gillar det inte. Rytmik kan också vara skojigt men kan lika gärna utövas hemma vid stereon med små hemmagjorda instrument.

Det viktigaste är att aktiviteten och aktivitetsnivån passar det enskilda barnet. Men aktiviteterna kan också fylla en annan funktion:

– Kompisarna utan barn, eller med större barn, kanske inte tycker att det är så jättekul att prata vällingflaskor och sovtider. Som förälder behöver man ha andra småbarns-föräldrar att diskutera med och prata med om alla saker som är så uppfyllande.

Det kan man många gånger få genom arrangerade aktiviteter. Då är Pia Risholm Mothander mer tveksam till alla specialleksaker som sägs vara så utvecklande för våra barn.

– Jag tror att konsumtionssamhället har öst på oss ganska mycket som vi inte behöver. Det är fortfarande så att en liten krypande 1-åring kan tycka att kastrullskåpet är roligast. Det räcker ofta bra med slevar och vispar och kastruller och annat som slamrar.

Babygym och aktivitetstavlor är sådant hon tycker att man kan klara sig utan. Men när leksaker och kurser är sekundära och föräldern är den viktigaste stimulansen kan det ju dyka upp en annan stress: Måste man som förälder hela tiden vara alldeles intill och passa på sitt barn?

– Naturligtvis ska man inte känna stress och tro att man hela tiden måste befinna sig inom en meter från sitt barn. Ibland måste man det, när barnet är oroligt och visar att det behöver en, men när barnet roar sig själv eller leker förnöjt kan man hålla sig i bakgrunden.

Vad tycker du om att vissa anser att man ska bära barnet mycket?

– Jag tror att man måste göra vad man orkar själv. Tycker du att det är trevligt och bra att bära? Gör det! Barn som blir burna tycker ofta mycket om det. Men har du dålig rygg eller inte står ut så ska du inte tvinga dig, för då blir det inte bra, säger Pia Risholm Mothander.

Däremot är hon av den bestämda uppfattningen att både spädbarn som bärs och de som körs i vagn ska vara vända mot föräldern. Åter igen: Barn behöver inte så mycket stimulans som vi föräldrar ibland i vårt stressade tillstånd luras att tro.

Artikeln publicerades 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!