Om näsan är täppt, eller om kroppen är febervarm, kanske det bara är föräldrafamnen som lugnar.

Förkyld bebis – så kan du lindra

Den lilla kroppen är febervarm, näsan täppt. Det är svårt att suga, svårt att äta, svårt att andas - klart man blir ledsen! Barnläkare och barnsjuksköterskor berättar hur du kan hjälpa din förkylda bebis.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Som förälder brukar man lära sig vad som funkar när ens bebis är ledsen. Mat, kanske. Att få suga. Att bli buren, eller vaggad till sömns.

Men när förkylningen bubblar i bebisnäsan kanske det inte spelar någon roll vad du gör. Ingenting funkar. Bebisen blir alltmer förtvivlad, och du känner dig alltmer maktlös.

Lugn. Du har kunskapen inom dig, säger Peter Mombelli, sjuksköterska:

– För tänk efter – vad är viktigt för dig när du är sjuk? Det är samma sak för barnet. Tänk ”Om jag var så liten, vad skulle jag vilja ha då?” – och ge barnet det. Hjälp barnet att stå ut.

Läs också: Influensa hos barn

En förkyld bebis behöver tröst, trygghet och närhet

Förkylningar går över. Det vet vi, men det vet inte barnet. När den snuviga näsan gör det svårt att äta, dricka och suga, då blir du som förälder extra viktig. Du kan inte trolla bort förkylningen, men du kan trösta och ge trygghet.

Sjuka barn behöver extra mycket närhet.

– Om man till exempel har vant av barnet vid att sova i föräldrasängen kanske man kan återgå till det tillfälligt, säger Peter Mombelli. Det är helt okej så länge barnet inte hamnar under förälderns varma täcke.

Läs vår guide om vad du kan göra när bebisen är förkyld:

När bebisen har feber

När bebisen har snuva

När bebisen har hosta

Artikeln publicerades i november 2016.