Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fyll på apoteket  eller medicinlådan där hemma med det mest nödvändiga för bebisen.Fyll på apoteket  eller medicinlådan där hemma med det mest nödvändiga för bebisen.Fyll på apoteket  eller medicinlådan där hemma med det mest nödvändiga för bebisen.
Fyll på apoteket  eller medicinlådan där hemma med det mest nödvändiga för bebisen. Foto: Unsplash

Sjukt barn - det här är bra att ha hemma

Om barnet blir sjukt, eller om olyckan är framme, finns det några saker som är bra att ha nära till hands. Här är tipsen på vad medicinlådan bör innehålla för dig med ­bebis eller små barn hemma. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Feber och täppt näsa drabbar alla bebisar förr ­eller senare. Och den som har lite större barn vet att skrubbsår, stickor i foten och kanske en eller annan lus hör till vardagen. Därför kan det vara bra att ha ett litet förråd av det nödvändigaste hemma. Men vad är viktigast att ha i medicinskåpet när man har barn?

Vi tog hjälp av barnsjuksköterskan Frida Blomgren och apotekaren Anna Hardmeier.

Bra att ha i medicinlådan till bebisen 0–1 år:

Åldersanpassad vätskeersättning

Koksaltlösning (droppar eller sprej) 

Paracetamol, till exempel Alvedon (Obs! Inte till barn under 3 månader.) 

En fet salva, bra vid till exempel röd rumpa

Febertermometer

Febertermometer – vilken sort?

En febertermometer som tar tempen i örat är ofta det mest praktiska på ett lite större barn.En febertermometer som tar tempen i örat är ofta det mest praktiska på ett lite större barn.En febertermometer som tar tempen i örat är ofta det mest praktiska på ett lite större barn.
En febertermometer som tar tempen i örat är ofta det mest praktiska på ett lite större barn. Foto: Unsplash

För barn under 1 år, som ibland har trånga hörselgångar, är en stjärttermometer ofta det bästa alternativet. En stjärttermometer är enkel att använda och ger säkert resultat. För lite äldre barn kan man använda en digital örontermometer. Vilken termometer som passar beror på tillverkarens rekommendationer.

Febernedsättande medel

Feber är egentligen något bra, den hjälper till att bekämpa infektionen. Men om barnet blir så medtaget att det inte orkar dricka är det viktigt att kontakta sjukvården och att ha febernedsättande läkemedel till hands. Generellt brukar man säga att barn ska ha läkemedel med paracetamol (till exempel Alvedon och Panodil) eller ibuprofen (Ipren) som verksam substans; hör med apotekspersonalen vilket preparat som är lämpligt för ditt barn baserat på barnets ålder. På förpackningen anges dosering utifrån barnets ålder och vikt.

Täppt näsa

Till de minsta barnen rekommenderas i första hand koksaltlösning och högläge (till exempel genom att ställa spjälsängens huvudände på ett par böcker). Koksaltlösningen gör näsans slemhinnor fuktigare och att snoret blir lösare och får lättare att lossna. Koksaltlösning finns som pipetter och i sprejform. Från 2 års ålder kan man ge avsvällande nässprej två till tre gånger om dagen.

Bra att ha till barn 1 år och äldre

Åldersanpassad vätskeersättning

Koksaltlösning (droppar eller sprej) 

Avsvällande nässprej (från 2 år) 

Paracetamol (till exempel Alvedon), eller

ibuprofen (till exempel Ipren)

Hydrokortisonkräm (vid stick eller bett)

Luskam

Febertermometer

Pincett

Fästingborttagare

Plåster för skrubbsår 

Sårtvätt (till exempel Alsollösning 10 mg/ml)

Solskyddsfaktor spf 50

Källor:

Frida Blomgren, barnsjuksköterska, barn­läkemedelsgruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.Frida Blomgren, barnsjuksköterska, barn­läkemedelsgruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.Frida Blomgren, barnsjuksköterska, barn­läkemedelsgruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.
Frida Blomgren, barnsjuksköterska, barn­läkemedelsgruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.
Anna Hardmeier, apotekare, barnläkemedelsgruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.Anna Hardmeier, apotekare, barnläkemedelsgruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.Anna Hardmeier, apotekare, barnläkemedelsgruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.
Anna Hardmeier, apotekare, barnläkemedelsgruppen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.