Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Barnläkare är kritiska till Anna Wahlgrens sömnmetod.
Barnläkare är kritiska till Anna Wahlgrens sömnmetod.
Barnläkare är kritiska till Anna Wahlgrens sömnmetod.
Barnläkare är kritiska till Anna Wahlgrens sömnmetod. Foto: Getty Images/iStockphoto

Barnläkare varnar för Anna Wahlgrens sovmetoder

Svenska barnläkarföreningen varnar för Anna Wahlgrens sovmetoder. "De är olämpliga, helt enkelt", säger Göran Wennergren, föreningens ordförande.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

I Vi Föräldrar nummer 11 2006 berättade vi om Anna Wahlgrens Sova hela natten-kur och hennes rekommendation om att låta barn sova på mage.

Detta har fått några av Sveriges mest framstående barnläkare att reagera.

– Jag tror att svenska föräldrar är så kloka att de håller fast vid ryggläget för sina spädbarn, men jag anser ändå att man bör varna för Anna Wahlgrens metoder. De är olämpliga, helt enkelt, säger Göran Wennergren, professor och ordförande i Svenska barnläkarföreningen.

– Problemet med Anna Wahlgren är att hon inte kan något om vetenskap. Hon har erfarenhet och många kloka råd, men det farliga är att hon ibland är helt osaklig. Det måste vi varna för, säger Hugo Lagercrantz, professor och barnläkare.

"Över 1 000 spädbarn har räddats"

Sedan rådet att låta spädbarn sova på rygg infördes i Sverige början av 1990-talet har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minskat kraftigt. 1991 dog 120 spädbarn. Nu har antalet fall sjunkit till mellan 20 och 30 om året.

– Det betyder att över 1 000 spädbarn har räddats, och rådet att låta dem sova på rygg är det absolut viktigaste skälet, säger Göran Wennergren.

Läs också: När kan bebisar sova på mage?

Spädbarn bör sova på rygg, och har oftast också gjort det, enligt Hugo Lagercrantz. Perioden kring 1970- och 1980-talen är i detta avseende närmast att betrakta som ett historiskt undantag, menar han:

– Då hade man infört råd om att barn skulle sova på mage, efter att under Koreakriget ha lärt sig att skadade soldater skulle ligga på mage för att inte riskera att kvävas av sina egna spyor – ett typiskt exempel på hur man felaktigt överfört kunskap om vuxna till att gälla även barn, för barn som ligger på rygg kvävs inte av sina egna spyor.

Hongkong förvånande undantag

När man under 1990-talet upptäckte att Hongkong var ett förvånande undantag i statistiken om plötslig spädbarnsdöd – där dog få spädbarn, trots att de inte levde i en idealisk miljö – började man ana att sovställningen kunde ha något med saken att göra. Barnen i Hongkong sov nämligen på rygg.

– Det gjordes flera studier, och de visade att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar tre till fyra gånger om barn sover på mage, berättar Hugo Lagercrantz.

– Varför det är så har vi inte riktigt klart för oss, men det skulle, enkelt uttryckt, kunna bero på att det blir så varmt för barnet att det tror att det är tillbaka i livmodern och slutar andas.

"Andningslarm inte effektiva"

Foto: Bonnier Carlsen

Anna Wahlgren blundar inte för den risken. Hon rekommenderar andningslarm tillsammans med magläget, men det är något som Göran Wennergren och Hugo Lagercrantz betecknar som märkligt och konstruerat.

– För det första är andningslarm inte effektiva – barn kan göra andningsrörelser utan att få i sig någon luft, och då reagerar inte larmet. För det andra kan larmet larma falskt och störa barnet. Andningslarm kan möjligen vara bra för oroliga föräldrar som redan har förlorat ett barn, men inte annars, säger Hugo Lagercrantz.

Anna Wahlgren framhåller också att man kan använda hennes metod även om barnet ligger på sidan eller på rygg.

Läs också: Anna Wahlgren svarar på kritiken

Råden ska uppdateras

Göran Wennergren och Hugo Lagercrantz arbetar just nu med att, för Socialstyrelsens räkning, uppdatera råden mot plötslig spädbarnsdöd.

– Där kommer vi att vara mycket tydliga med att spädbarn ska sova på rygg, inte på mage och inte på sidan, berättar Göran Wennergren.

– Att ligga på sidan är visserligen inte farligt i sig, men det är ett mer instabilt läge. Barnet kan rulla över till magläge, och risken för plötslig spädbarnsdöd tycks vara ännu större för ovana magliggare än för vana. Därför ökar risken för plötslig spädbarnsdöd även vid sidoläge.

Tor Lindberg, professor emeritus, barnläkare och chefredaktör för barnhälsosajten Growingpeople, reagerar också mot det Anna Wahlgren kallar buffning, vagning och tillrättaläggande.

– Kan du tänka dig en upprörd och trött förälder som försöker få sitt protesterande barn att sova – i upprördheten kan det bli hårdare tag än ämnat, vagningen kanske blir lika våldsam som skakning, med åtföljande shaken baby syndrome.

Björn Tingberg, samordnare i Karolinska universitetssjukhusets Mio-grupp som arbetar för att motverka misshandel av barn, säger så här:

– Anna Wahlgrens buffande och vagning är ju rätt hårdhänt. Det är en omild behandling som är olämplig, men jag tror inte att det blir så kraftfulla skakningar att de kan orsaka shaken baby syndrome – däremot är det ett beteende som lär föräldrar att det är okej att buffa och skaka sina barn, och det kan i förlängningen leda till mer besinningslösa skakningar.

Denna artikel publicerades i Vi Föräldrar nummer 13 2006

Förtydligande

Barn som är stora nog att vända sig själva kan förstås sova på mage eller på sidan om de väljer att göra det.

Rådet att låta spädbarn sova på rygg gäller barn som ännu inte kan vända sig själva, säger Barnläkarföreningens ordförande Göran Wennergren.

- När de kan vända sig själva har de också kommit förbi den egentliga riskåldern för plötslig spädbarnsdöd, det vill säga de fem, sex första månaderna. Då är det också bra att, av säkerhetsskäl, ta bort kudden om barnet tidigare har sovit på en sådan, säger han.

Hur sover bebisar?

5 procent av bebisarna i Sverige sover på mage – åtminstone att döma av en studie som barnläkarna Göran Wennergren och Bernt Alm har gjort bland spädbarnsföräldrar i västra Sverige.

– Vi undersökte vilka faktorer som gör att en del föräldrar fortfarande väljer magläge, trots rekommendationen om ryggläge. Det visade sig att det var två huvudorsaker till detta: antingen att det var oroliga barn som föräldrarna tyckte sov bättre om de fick ligga på mage, eller att det var föräldrar som av olika skäl inte tagit till sig råden.

Artikeln publicerades i september 2009.

Läs mer om barn och sömn här!