Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att ligga på mage ibland är bra för bebisen – men alla tycker inte att det är så kul …
Att ligga på mage ibland är bra för bebisen – men alla tycker inte att det är så kul …
Att ligga på mage ibland är bra för bebisen – men alla tycker inte att det är så kul …
Att ligga på mage ibland är bra för bebisen – men alla tycker inte att det är så kul … Foto: Shutterstock

Ligga på mage – hur gör man om bebisen inte vill?

När bebisar sover ska de ligga på rygg. Men när de är vakna, och när en vuxen är med, är det jättebra om de ligger på mage ibland, kanske på en filt på golvet eller i gräset. 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Många sjuksköterskor på bvc brukar säga att det är bra om barnet får ligga på mage flera korta stunder varje dag. Det är bra för muskulaturen – och det kan också vara spännande för bebisen att upptäcka omgivningen från ett annat perspektiv än vanligt, och att kanske kunna sträcka sig efter en leksak som ligger en liten bit bort.

Fast det där med magläge är inte alltid så lätt som man kan tro. Många bebisar vill bara vara i en förälders famn. Om golvet alls godtas är kanske ryggläge det enda som accepteras. Men det finns några knep som kan funka när bebisen är mätt och pigg:

• Korta stunder. Om bebisen inte gillar att ligga på mage – börja med väldigt korta stunder, kanske bara några sekunder eller någon minut.

• Pappa eller mamma. Gör de korta stunderna så spännande som möjligt. Du som förälder kan till exempel lägga dig själv på mage mitt emot bebisen, ansikte mot ansikte. För bebisar finns det ofta inget som är mer spännande än en förälders ansikte och minspel.

• Ljud. Sjung en sång när du ligger där, mittemot bebisen. Eller prassla med en bit papper.

• Mage mot mage. Om bebisen inte alls vill kan man lägga sig själv på rygg och låta bebisen ligga på föräldramagen en liten stund – eller bara låta det vara. Kanske går det bättre nästa gång, eller nästa.

Avbryt gärna stunden på mage innan bebisen blir ledsen, så att magläget inte förknippas med något tråkigt.

Läs mer om barns utveckling och behov 0-6 år. 

Källor: Vi Föräldrars stora bok om barn, Rikshandboken Barnhälsovård, Anna Hallgren, barnsjuksköterska vid Capio Novaklinikens bvc Borrby, Simrishamn.