Artikeln innehåller annonslänkar

Barns fötter växer så det knakar. Här finns tips på bra skor för vintersäsongen.

Så väljer du rätt vinterskor till ditt barn + bästa köpen just nu

Dags att köpa vinterskor till ditt barn? Vi listar vad du ska tänka på inför köpet, snackar med barnklädesexperten Sheila Arnell och tipsar om de bästa fynden just nu!

Det är inte helt lätt att shoppa barnskor och i synnerhet inte vinterskor, man vill ju att de ska vara sköna, sitta bra, vara av bra material, vara prisvärda och så vidare. Olika modeller har olika passform och barns fötter ser ju dessutom olika ut. mama har satt ihop en guide för att underlätta skoshoppingen och tipsar dessutom om de bästa köpen från märken som Viking, Kavat, Sorel, Reima och Superfit. 

För att vara säker på att få rätt skostorlek för ditt barn är det viktigt att mäta både fötter och skor med jämna mellanrum.

Tänk på detta innan du köper vinterskor till barn

Barns fötter växer fort
De växer drygt 20 mm/år de första åren, cirka 15 mm/år i 2–3-årsåldern och cirka 10 mm/år upp till 11 års ålder. Och de växer oregelbundet! För att vara säker på att få rätt skostorlek är det viktigt att mäta både fötter och skor med jämna mellanrum.

Välj skor som är längre än foten
Barnets skor bör alltid vara 1–2 centimeter längre än foten. Är det lättare skor, som sandaler, tofflor eller sportskor, kan 1 centimeter räcka, men gummistövlar, kängor eller vinterskor bör vara upp emot 2 centimeter längre.

Glöm inte gångmånen
När barnet går rör sig foten cirka 5 mm framåt i varje steg – en gångmån bör därför alltid finnas. Fundera på om det är dags att köpa nya skor när det är mindre än 5 mm kvar.

Komplettera med sula vid behov
Glappar de nya skorna eller verkar barnet ha lite svårt att gå i dem? Då har du valt rätt! Samma sak kan hända om barnet har smala fötter. Fyll ut skorna med bra sulor, när foten sedan växer kan du ta bort sulan och ha en sko som håller hela säsongen.

Kolla så att skon sitter bra
Sätt på barnet skon. Utan att knäppa den trycker du ner ett finger vid hälen så att tårna skjuts långt fram. Nu kan du se hur mycket växtmån barnet kan ha i skorna på längden.

Tryck tillbaka foten och känn ovanpå och runt foten så att det finns plats att röra sig även där. Skon får inte klämma och den får inte heller vara så stor att den glider fram och tillbaka på foten. Knäpp skorna och titta på hur den ser ut på. Sitter skon bra över vristen? Låt barnet promenera lite. Ser det ut som att ditt barn går som vanligt?

Så mäter du foten innan du köper skor till barn:

Har du inte tillgång till en mätsticka kan du ställa barnet mot en vägg och se till så att hälen nuddar väggen. Lägg ett papper under fötterna, rita ett streck framför den längsta tån och mät sedan med linjal.

Psst! Det är viktigt att barnet står upp eftersom foten trycks ut några millimeter när den belastas av kroppstyngden. Se till att mäta båda fötterna, då det inte är helt ovanligt att den ena foten är lite större än den andra. 

Grön mätsticka för fötter från Kiddy. Mer info – köp här (länk till CDON)
Svart mätsticka för fötter från Azzezo. Mer info – köp här (länk till CDON)  

Läs också: Kläder till förskolan – mammornas och pedagogernas bästa tips

Bästa vinterskorna till barn just nu - vissa är på rea

Culusuk-kängor från Superfit (finns i flera färger – bäst i test enligt Testfakta!). Mer info – köp här (länk till Åhlens) 

Snowcat-kängor från Superfit (finns i flera olika färger). Mer info – köp här (länk till Babyshop)  


Avila höga stövlar från Naturino (finns i flera utföranden). Mer info – köp här (länk till Babyshop) 

Yoot Cumberland från Sorel (finns även i svart). Mer info – köp här (länk till Babyshop) 

Yoot Pac Strap i svart (finns även i lila, grått, blått och rosa). Mer info – köp här (länk till Babyshop) 

Varma vinterstövlar Cub från Sorel. Mer info – köp här (länk till Babyshop)  

Vattentäta Halden GTX från Viking. Mer info – köp här (länk till Babyshop) 

Ultra 2.0 från Viking, tål ner till 20 minusgrader. Mer info – köp här (länk till Babyshop)  

Nefar vinterstövlar från Reima (finns i flera färger och fina mönster). Mer info – köp här (länk till Babyshop)  

Yura vinterstövlar från Reima (finns i flera färger). Mer info – köp här (länk till Babyshop)  

Voxna vinterstövel från Kavat (finns i flera färger och mönster). Mer info – köp här (länk till Boozt) 

Gimo fodrade gummistövlar från Kavat (finns i flera färger och mönster). Mer info – köp här (länk till Åhlens)   

Sheila Arnell, som drivit bloggen Barnplaggsguiden, ger sina bästa tips på hur du ska tänka innan du investerar i ett par barnskor.

Sheila Arnell från Barnplaggsguiden ger sina bästa köpa-sko-tips.

Vad ska man tänka på när man väljer vinterskor, vilka är dina bästa tips?
– Passform är A och O! Sitter inte skorna rätt på barnens fötter så är det otroligt svårt att få ut rätt ”effekt och funktion”. Jag tycker att man ska titta på barnens fotform och välja ett skomärke som passar. Sedan ska man även tänka på hur skorna ska användas. Är det på förskolan eller skolan så är det bra om skorna är tåliga, att de klarar slit och dåligt väder. De ska helst vara ordentligt vattentåliga, med en bra slitstyrka och andningsförmåga. Skor som inte andas kan heller inte hålla ditt barn varmt om fötterna då fukten, som bildas i skorna, blir kall. 

Ska vinterskorna användas på förskolan eller skolan så är det bra om de är tåliga, klarar slit och dåligt väder.

Hur vet man att vinterskorna är varma?
– Det är klurigt. Det finns många olika aspekter att ta hänsyn till. Skorna måste vara lätta för barnen att röra sig i, så att de kan leka och springa och därmed få upp kroppstemperaturen. Sedan är det bra att det finns en ordentlig sula på skorna, samt bra fodring. Alla är ju olika, vissa gillar naturmaterial, som läder och ullfodring, andra Goretex.

Några vinterskofällor man inte får fastna i?
– Köp inte slitna, begagnade skor! Beggade skor är svårt som tusan. Ibland är det toppen, ibland är det inte alls bra! Membranet, impregneringen och annat vattenresistensskydd slits. Det blir sämre och tyvärr kan skorna förlora i värme, ergonomi och framför allt vattentålighet. Det går såklart att köpa eller ärva gamla skor, men då ska skicket helst vara åt det bättre hållet!

Läs också: Mössor och vantar till barnen som funkar hela hösten (även i regn!)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!